L'Imperi alemany originalment estava format per 27 Estats (Statten, o també Bundestaatten, és a dir, Estats federats). Majoritàriament, tots ells havien format part de la Confederació d'Alemanya del Nord. Més endavant, el 1876 la xifra total va passar a ser de 26, Estats quan el Ducat de Saxònia-Lauenburg és incorporat a Prússia. Precisament aquest últim regne era el Land més gran de tots els estats que formaven el II Reich. Tots ells tenien dret de vot al Bundesrat, institució que els donava representació a nivell federal.
Alguns d'aquests Estats van aconseguir la sobirania arran de la dissolució del Sacre Imperi Romano Germànicamb les Guerres Napoleòniques. Uns altres, es van constituir com a Estats sobirans després del Congrés de Viena del 1815. No necessàriament hi havia una continuïtat territorial en alguns d'aquests Estats per raons històriques o dinàstiques. Era el cas, per exemple, de Baviera o d'Oldenburg.
A diferència de les monarquies esmentades més amunt, aquestes ciutats estats constitucionalment estaven constituïdes com a repúbliques.
A diferència de tots els altres Estats constituents esmentats abans, aquesta regió comprenia el territori cedit per França el 1871 arran de la fi de la Guerra francoprussiana i ratificat pel Tractat de Frankfurt del mateix any. Inicialment aquesta antiga regió francesa s'incorporà al tot just proclamant II Reich com a Territori Imperial (Reichsland) fins que el 1911 és elevat a la categoria d'Estat.