Franz Jonas

Plantilla:Infotaula personaFranz Jonas

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Franz Josef Jonas Modifica el valor a Wikidata
4 octubre 1899 Modifica el valor a Wikidata
Floridsdorf (Àustria) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 abril 1974 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Viena (Àustria) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortcàncer Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacementiri central de Viena Modifica el valor a Wikidata
President d'Àustria
9 juny 1965 – 24 abril 1974
← Adolf SchärfRudolf Kirchschläger →
Alcalde de Viena
22 juny 1951 – 10 juny 1965
← Theodor KörnerBruno Marek →
Diputat al Parlament Regional de Viena
Membre del Consell Federal d'Àustria
Diputat del Consell Nacional d'Àustria
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Viena Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Viena Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócorrector de textos (1919–1932), compositor, polític, impressor-llibreter, esperantista, comerciant Modifica el valor a Wikidata
OcupadorLokomotivfabrik Floridsdorf Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialdemòcrata d'Àustria Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeMargarete Jonas Modifica el valor a Wikidata
ParesJosef Jonas Modifica el valor a Wikidata  i Katharina Rokos Modifica el valor a Wikidata
GermansRudolf Jonas Modifica el valor a Wikidata
Premis


Find a Grave: 10305 Modifica el valor a Wikidata

Franz Jonas (pronunciació alemanya: [fʀanʦ ˈjoːnas]; 4 d'octubre, 1899 - 24 d'abril, 1974) va ser un polític austríac, president del seu país entre 1965 i 1974.[1]

Tipògraf de professió, va ser membre del Partit Socialdemòcrata d'Àustria des de jove. També va ser molt actiu al moviment esperantista. De fet, podríem dir que la seva tasca principal abans de la segona guerra mundial va ser l'esperantisme des d'una perspectiva propera a la socialdemocràcia, mentre que després de la segona guerra mundial es va dedicar sobretot a la política activa tot i que restant sempre un ferm defensor de la llengua universal.

Biografia

[modifica]

L'esperantista

[modifica]

Va aprendre esperanto el 1922 i l'any següent va començar a impartir-ne classes. En concret, va promoure aquesta llengua auxiliar internacional als ambients socialistes, convertint-se en el principal activista del moviment esperantista d'Àustria, molt fort en aquella època.[2] Així, el 1925 va co-organitzar el congrés del SAT i des d'aquell any va ser el secretari de la Aŭstria Laborista Ligo Esperantista. També va ser un dels fundadors de la Internacio de Socialistaj Esperantistoj. Va escriure molts articles per a la revista d'aquesta associació, La Socialisto, fins que va ser prohibida el 1934, juntament amb la resta d'associacions obreres austríaques. Jonas va fugir a Txecoslovàquia, tot i que va tornar a Àustria al cap de pocs mesos. Després de l'annexió del país pel Reich alemany va ser detingut i va passar 14 mesos a la presó pel seu activisme socialista i esperantista. Va ser alliberat per manca de proves.

El polític

[modifica]

Després de la Segona Guerra Mundial va començar la seva veritable carrera política. Primer, participant en la política municipal com a conseller per temes de nutrició des del 1948. També va ser alcalde de Viena de 1951 a 1965. Des de 1965 va ser President d'Àustria, reelegit el 1971 per un segon període de sis anys. Va morir en el càrrec el 1974. Està enterrat al cementiri central de Viena, juntament amb la seva dona Margarete Jonas.

Homenatges

[modifica]

El1966 va ser guardonat amb la Gran Creu de la Reial Ordre Noruega de Sant Olav, i el 1969 amb la medalla Pierre de Coubertin.

A Viena hi ha una plaça que porta el seu nom, al districte Floridsdorf. A més, popularment es coneix com a Jonas-Reindl la part subterrània (que va ser construïda durant el seu mandat com a alcalde de la ciutat) de la parada de tramvia Schottentor, on acaben les línies 37, 38, 40, 41 i 42.

Referències

[modifica]
  1. «Franz Jonas - Weblexikon der Wiener Sozialdemokratie» (en alemany). Arxivat de l'original el 2011-09-24. [Consulta: 1r octubre 2014].
  2. «Enciklopedio de Esperanto» (en esperanto). Literatura Mondo, 1933-1934. [Consulta: 22 setembre 2014].