Harajuku

Plantilla:Infotaula geografia políticaHarajuku
原宿 (ja) Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Tipusbarri, chōchō i assentament humà Modifica el valor a Wikidata

Localització
Map
 35° 40′ 13″ N, 139° 42′ 10″ E / 35.670169°N,139.702689°E / 35.670169; 139.702689
EstatJapó
Prefectura metropolitanaTòquio
Districte especialShibuya
ChōchōJingūmae (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Limita amb
Onden (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SegüentJingūmae (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Jove seguidora del Visual kei en el Pont Jingu de Harajuku.

Harajuku (原宿 "allotjament de la prada") és un barri del districte de Shibuya, Tòquio, al Japó. La zona es troba al voltant de l'estació Harajuku, la qual està situada sobre la línia Yamanote.[1]

És coneguda per ser un dels llocs de compres més populars de la ciutat, alhora que serveix com a punt de trobada per als joves, que cada diumenge es reuneixen i exhibeixen estils de moda únics i d'avantguarda.[2] També és possible apreciar mercats ambulants així com grups musicals i solistes en viu.

Ubicació

[modifica]
Entrada al Temple Meiji.

Harajuku és una àrea de Shibuya que limita amb Shinjuku i compta amb llocs tant turístics com a comercials:

  • Santuari Meiji: Construït en 1920 en honor de l'Emperador Meiji i la seva esposa.
  • NHK Hall: Seu principal del canal NHK.[3]
  • Omotesandō: Coneguda també com 'Els Camps Elisis de Tòquio', és una zona de restaurants, tendes de roba i boutiques de la talla de Louis Vuitton, Gucci, Gap, The Bodi Shop i Zara; tot sobre una àrea d'edificis amb acabats arquitectònics ultramoderns com el Omotesando Hills.[4][5]
  • Takeshita-dōri: Allí se situen petites tendes que ofereixen abillaments Gothic Lolita, visual kei, rockabilly, hip-hop i punk, així com posats de menjars ràpids.[6]
  • "Ura-hara": És un centre de la moda per als joves, situat entre els carrerons de Harajuku. Allí es troben tendes com A Bathing Ape i Undercover.[7]
  • Pont Jingu: És el pont que connecta a Harajuku amb el Parc Yoyogi i el Temple Meiji. Sol ser el punt de trobada principal per als joves que assisteixen allí.
  • Parc Yoyogi: Lloc d'entrenament de l'Exèrcit Imperial Japonès, del primer vol al Japó (1910) i vila atlètica dels Jocs Olímpics de Tòquio 1964. Allí també es realitzen cada diumenge presentacions musicals i altres esdeveniments culturals.

Influència Cultural

[modifica]
Noia Ganguro.
Cosplayers de l'agrupació Malice Mizer en Harajuku.

Moda

[modifica]

Entre cadenes, embenatges, maquillatges extravagants, vestits foscos —i fins i tot tradicionals com els quimonos—, els àvids seguidors de la moda de Harajuku assisteixen tots els diumenges per ensenyar estils poc usuals i segons les seves pròpies inclinacions; entre les tendències que allí es poden trobar es destaquen:

  • Lolita (moda): Noies vestides amb robes a l'estil victorià. Existeixen diverses subdivisions.
  • Kodona: Nois vestits amb robes a l'estil victorià.
  • Visual Kei: Estil andrògin i cridaner. Basat en el Glam Rock, Post-punk i el teatre Kabuki. Un dels estils més antics.
  • Decora: Estil tendre, encara que l'ús recarregat d'accessoris és el seu principal característica (calcomanies, clips, ganxos per a pèl) i el color rosa predomina en els abillaments.
  • Ganguro: Un estil que busca imitar a les 'noies californianes' —cabell oxigenat, pell molt bronzejada, ungles i pestanyes postisses—.
  • Rockabilly: Es vesteixen a l'estil dels rock dels anys 50 com Elvis Presley i es congreguen al Parc Yoyogi per ballar al so de música rockabilly generalment en japonès.[8]
  • Cosplay: Es disfressen dels seus ídols de música, manga, anime o personatges d'Occident.
  • hip-hop: Si bé no són el grup predominant, existeixen a la zona botigues especialitzades en el tema amb els seus respectius seguidors. Fins i tot solen fer demostracions de ball hip-hop fusionat amb altres estils com el rap.

Referències

[modifica]
  1. [enllaç sense format] http://www.harajukustyle.net/ (anglès)
  2. [enllaç sense format] http://www.japaneselifestyle.com.au/tokyo/harajuku.htm Arxivat 2012-03-26 a Wayback Machine. (anglès)
  3. [enllaç sense format] http://www.hanamiweb.com/harajuku.html Arxivat 2010-03-16 a Wayback Machine. Consultat el 2009-01-17
  4. [enllaç sense format] http://www.arqhys.com/construccion/omotesando.html Arxivat 2015-03-13 a Wayback Machine.
  5. «Attention Avid Shoppers: A High-End Complex Opens Its Doors». The New York Times, 15-02-2005. [Consulta: 17 gener 2010].
  6. «Face to face with Harajuku». Metropolis, 01-12-1999. Arxivat de l'original el 2006-11-24. [Consulta: 17 gener 2010].
  7. «Behind the Scene». Metropolis, 19-01-2006. Arxivat de l'original el 2006-11-25. [Consulta: 17 gener 2007].
  8. Samurai Dave: The Roving Ronin Report - Invasion of the Rockabilly Dancers of Tokyo!