Henry Draper

Plantilla:Infotaula personaHenry Draper
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 març 1837 Modifica el valor a Wikidata
comtat de Prince Edward (Virgínia) Modifica el valor a Wikidata
Mort20 novembre 1882 Modifica el valor a Wikidata (45 anys)
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortpneumònia Modifica el valor a Wikidata
FormacióEscola de Medicina de la Universitat de Nova York Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballAstronomia Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióastrònom, fotògraf, metge, físic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Nova York Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
CònjugeAnna Palmer Draper Modifica el valor a Wikidata
PareJohn William Draper Modifica el valor a Wikidata
GermansJohn Christopher Draper
Virginia Draper
Daniel Draper Modifica el valor a Wikidata
ParentsAntonia Maury, neboda Modifica el valor a Wikidata
Signatura Modifica el valor a Wikidata


Find a Grave: 30605812 Modifica el valor a Wikidata

Henry Draper (comtat de Prince Edward, 7 de març de 1837 - Nova York, 20 de novembre de 1882) fou un metge resident a Nova York i astrònom aficionat.

Després de llegir els treballs de l'astrònom aficionat alemany William Herschel sobre la fabricació de telescopis basant-se en miralls metàl·lics intentà fabricar el seu propi reflector, però obtingué un resultat decebedor; en llegir sobre els nous miralls de vidre de John Herschel i l'argentament superficial inventat per l'alemany Justus von Liebig tornà a polir el seu nou mirall: ideà una variant de l'argentament amb el qual obtingué pel·lícules d'argent duradores dipositades sobre un mirall de vidre, capaces de resistir al polit.

Experimentà tant amb l'argentament com amb el de vidre, modificant la seva composició i característiques; el 1862 finalitzà un mirall per a un telescopi de 39cm d'obertura, que un cop provat resultà ésser un èxit. Immediatament inicià la fabricació d'un nou telescopi, aquesta vegada un reflector de 71cm d'obertura acabat en poc temps, tot i que el polí i millorà fins a deixar-lo definitivament enllestit el 1872: aquell mateix any, en maig, arribà a capturar l'espectre d'un estel (Vega), en el que podien apreciar-se clarament cinc línies.

Fou el primer, a més, en fotografiar la nebulosa d'Orió el 1880.

El seu pare John William Draper fou un metge reputat que el 1840 havia fet ja la primera fotografia de la Lluna. El 1859 Henry Draper fou contractat com a metge del Bellevue Hospital de Nova York i el 1866 fou el degà de la facultat de medicina de la Universitat de Nova York.

Obres

[modifica]

Els seus treballs són fonamentalment fotogràfics, sobretot els realitzats del trànsit de Venus el 1874. La seva vídua concedí el fons commemoratiu de Henry Draper dotat gairebé amb 400.000 dòlars al Harvard College Observatory amb l'objectiu de finançar la confecció del Henry Draper Catalogue d'espectres estel·lars que avui dia porta el seu nom. La seva neboda Antonia Maury continuaria la seva tasca en ajudar en aquesta feina a Edward Charles Pickering.

Vegeu també

[modifica]