János Bolyai

Plantilla:Infotaula personaJános Bolyai
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Nom original(hu) Bolyai János Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 desembre 1802 Modifica el valor a Wikidata
Cluj-Napoca (Romania) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 gener 1860 Modifica el valor a Wikidata (57 anys)
Târgu Mureș (Romania) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortmalaltia Modifica el valor a Wikidata
SepulturaReformed Protestant cemetery (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ResidènciaTranssilvània Modifica el valor a Wikidata
FormacióAcadèmia Militar Teresiana (1818–1822) Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiFarkas Bolyai Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballGeometria, geometria no euclidiana i matemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsFarkas Bolyai Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
PareFarkas Bolyai Modifica el valor a Wikidata

János Bolyai (15 de desembre de 1802, Kolozsvár, actual Romania, llavors part de l'Imperi Austrohongarès - 17[1] o 27 de gener de 1860, Marosvásárhely, actual Hongria) fou un matemàtic hongarès.

El seu pare, Farkas Bolyai, també era matemàtic i amic de Carl Friedrich Gauss. Entre 1818 i 1822 va estudiar al Col·legi Reial d'Enginyeria de Viena. El 1832 va publicar un complet tractat en geometria no euclidiana, sense conèixer a Nikolai Lobatxevski, que tres anys abans havia publicat un estudi semblant, per la qual cosa els seus èxits matemàtics no van ser merescudament reconeguts. El seu pare li havia enviat una carta a Carl Gauss perquè aquest el prengués com a deixeble, però aquest es va negar, adduint que els seus èxits els havia concebut deu anys enrere, però que no els havia publicat, encara que en cartes a altres matemàtics en reconegué el seu geni. Això va desanimar irremeiablement a János Bolyai i mai no va continuar la seva carrera com a matemàtic.

Va pertànyer al cos d'oficials-enginyers de l'exèrcit austríac durant 11 anys, on va destacar per la seva gran capacitat lingüística, que li va permetre parlar fins a nou idiomes estrangers (inclòs el xinès) i per les seves qualitats de violinista, ballarí i esgrimidor.

A l'any 1843, afectat de febres, va haver de jubilar-se de la carrera militar. Des de llavors es va dedicar a la recerca matemàtica. Va morir de pneumònia el 1860.

En el seu homenatge, s'ha col·locat el seu nom a un cràter d'impacte lunar. No es conserven fotos de Bolyai, encara que durant la dècada del 1960 els moviments nacionalistes soviètics van publicar un retrat d'un model com a seu en diferents impressions.

Referències

[modifica]
  1. Asimov, Isaac. «Bolyai, Janos». A: Enciclopedia biográfica de ciencia y tecnología : la vida y la obra de 1197 grandes científicos desde la antigüedad hasta nuestros dias (en castellà). Nueva edición revisada. Madrid: Ediciones de la Revista de Occidente, 1973, p. 264. ISBN 8429270043.