Mariano Venancio Torres

Plantilla:Infotaula personaMariano Venancio Torres

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 agost 1947 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Salamanca (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm1107138 TMDB.org: 56468
Facebook: mariano.venancio X: mvenanciot Instagram: mariano.venancio Modifica el valor a Wikidata

Mariano Venancio Torres (Salamanca; 31 d'agost de 1947) és un actor de cinema, televisió i teatre espanyol.[1][2]

Es va matricular en Magisteri a Salamanca, per imperatiu familiar, però aviat va abandonar aquesta senda per a formar-se a Madrid en la disciplina per la qual sospirava: la cinematografia. S'inicia al Teatre Universitari de Salamanca, on ingressa a l'Escola Oficial de Cinematografia i roman durant tres anys, ampliant després els seus estudis amb Adolfo Marsillach, Jaime Chávarri i un llarg etcètera de docents.

Amb Narciso Ibáñez Menta comença un llarg recorregut teatral, tocant pràcticament tots els gèneres, des del clàssic fins al monòleg on debuta com a autor. En el seu recorregut teatral destaquen muntatges com Cuatro corazones con freno y marcha atrás, Tirano Banderas, Agua, azucarillos y aguardiente, Un marido de ida y vuelta o La Celestina.

La televisió ha estat el seu segon mitjà més freqüentat, intervenint en multitud de programes Televisió Espanyola com el magazine matinal El día por delante (1989-1990), presentat per Pepe Navarro i on intervenia en esquetxos humorístics com Desayuno con los Monzón, al costat d'un desconegut Javier Bardem. També destaquen sèries com Cuentopos (1975), El Recreo (1977-1979), Teresa de Jesús (1983), o més recentment Cuéntame cómo pasó (2006), Amar en tiempos revueltos (2007-2009) o Plutón B.R.B. Nero (2008-2009), aquesta última dirigida per Álex de la Iglesia. També és destacable la seva participació el telefilm Adolfo Suárez, el presidente (2010), com Torcuato Fernández-Miranda, i en la telenovel·la colombiana La Pola, com Antonio José Amar y Borbón.

En la pantalla gran s'ha prodigat amb menor freqüència, mitjà que comença ja a reclamar-ho més. Després de debutar professionalment amb Zorrita Martínez (1975), Venancio ha aparegut en pel·lícules com La taberna fantástica (1991), de Julián Marcos, La hora de los valientes (1998), d'Antonio Mercero, El cielo abierto (2001), de Miguel Albaladejo, i Tánger (2004), de Juan Madrid. També va participar en la comèdia basada en els còmics de Francisco Ibáñez, Mortadel·lo i Filemó (2003), de Javier Fesser, i la seva seqüela Mortadelo y Filemón. Misión: salvar la Tierra (2008), de Miguel Bardem, interpretant en ambdues al Superintendent Vicent El Super.

La seva última participació com a protagonista ha estat amb el director Javier Fesser, amb qui ja havia treballat abans a Mortadel·lo i Filemó, en la pel·lícula Camino (2008), paper pel qual va aconseguir el premi de la Unión de Actores y Actrices. La pel·lícula està inspirada en la vida d'Alexia González-Barros, una nena que va morir als 14 anys (en 1985), després de 10 mesos de malaltia, i va compartir cartell amb Nerea Camacho, Carme Elías, Manuela Vellés i Jordi Dauder.

Filmografia

[modifica]
Llargmetratges
Curtmetratges

Televisió

[modifica]

Teatre

[modifica]

Llista incompleta

Premis

[modifica]
Premis de la Unión de Actores y Actrices
Any Categoria Pel·lícula Resultat Ref.
2008 Millor actor protagonista de cinema Camino Guanyador [5]
Altres premis
  • Premi Goya Cine i Salut. Millor actor 2009. Govern d'Aragó.[6]

Referències

[modifica]
  1. “La provocación sirve para que la gente menee el culo y siga lúcida”, entrevista al web de l'AISGE
  2. Mariano Venancio al web de Ruth Franco
  3. Proyecto Fin de Carrera de los alumnos de la Diplomatura de Dirección Cinematográfica de la Escuela Superior de Artes y Espectáculos.
  4. «Fernán Gómez estrena en Madrid "Los domingos, bacanal"». El País, 02-08-1980.
  5. «XVIII Edición de Premios Unión de Actores». Unión de Actores. Arxivat de l'original el 17 de juliol de 2010. [Consulta: 9 maig 2010].
  6. Programa Cine y Salud

Enllaços externs

[modifica]