Música de Suècia

La música de Suècia abasta tota la producció musical produïda en territori suec al llarg de la història. Inclou la música d'arrel més tradicional, emmarcada en la cultura escandinava, passant per la música clàssica i estils comercials més contemporanis.

És l'un dels pocs països al món que ha aconseguit col·locar la seva música a les llistes de més venuts d'Europa o dels EUA, així com a bona part dels països del món. El primer gran nom, però, és Johan Helmich Roman, compositor d'estil barroc. Els anys 1970 són l'inici de la popularitat de la música sueca gràcies al grup ABBA que guanyà el Festival d'Eurovisió l'any 1974 amb la cançó "Waterloo". A partir de llavors s'han anat succeint una sèrie d'artistes de música comercial que han aconseguit fer el seu lloc en el panorama de la indústria del disc. Entre ells es pot destacar Roxette, Europe i Eagle-Eye Cherry o, més recentment, Anges, Avici, Loreen, Måns Zelmerlöw i Zara Larsson.[1][2]

Música clàssica

[modifica]
El compositor clàssic Hugo Alfvén

El primer gran nom de la música clàssica sueca és Johan Helmich Roman, un compositor d'estil barroc, més conegut com a "pare de la música sueca".

En el període romànic, destaca Hugo Alfvén, compositor suec per excel·lència. Durant la transició del romanticisme cap al classicisme destaca Franz Berwald i ja a la fase del neoclàssic Lars-Erik Larsson.

El primer gran nom de la música clàssica sueca és Johan Helmich Roman, un compositor d'estil barroc, anomenat "pare de la música sueca"

Música popular/comercial

[modifica]

Música jazz

[modifica]

Festival d'Eurovisió

[modifica]

Suècia és dels països més seguidors del Festival d'Eurovisió i el segon en haver-se emportat més victòries. Hi participa des de l'any 1958 i ha obtingut 6 victòries. El Festival d'Eurovisió marca tendència al país, i a vegades també arribar a projectar artistes suecs al món. Ha estat del cas dels ABBA als anys 1970 i, més recentment, de Loreen i Måns Zelmerlöw.[3]

Referències

[modifica]
  1. «The Swedish music miracle» (en anglès britànic), 30-09-2021. [Consulta: 30 desembre 2021].
  2. «Guide till Svensk Hip-Hop Historia» (en suec). Street Zone. Arxivat de l'original el 07/09/2007. [Consulta: 30 desembre 2021].
  3. «Sweden in Eurovision Voting & Points» (en anglès britànic). [Consulta: 30 desembre 2021].