Creació | 1972 |
---|---|
Part de | música dance i rhythm and blues |
La música disco és un gènere de música de ball derivada del R&B (rhythm & blues) que va mesclar elements de gèneres anteriors. Principalment: el funk[1] i el soul,[2] la música psicodèlica[3] amb tocs llatins en molts casos, especialment la música salsa[4][5]
i el Pop rock
Secundàriament: la música afro-cubana (la Soca)[6] la música clàssica, el Gospel[7] el Swing[6] i el Blues[7]
i que, originada als Estats Units i el Canadà, es va popularitzar en les sales de ball (discoteques) al final de la dècada dels anys 1970.
La música pop dominà l'escena musical fins al començament de la música "disco", a principis dels anys 70. Les cançons disco normalment estaven estructurades sobre un repetitiu compàs de 4/4 seguint el patró rítmic de four-on-the-floor, marcat per una figura del charles, de vuit a setze temps, amb hi hat obert en els temps lliures, i una línia predominant de baix sincopat, amb veus fortament reverberades. Es reconeixen fàcilment pels seus ritmes repetitius (generalment entre 110 i 136 bpm) i enganxants, sovint inspirats per ritmes d'origen llatí com merengue, rumba cubana o samba. L'ús de l’open hi-hat a un ritme 4/4 es percep clarament en temes com "The Love I Lost", de Harold Melvin & The Blue Notes el 1972, una producció de Gamble i Huff.[8]
El so orquestral normalment conegut com a so disco es fonamentava en la presència de seccions de corda (violins, violes, cellos...) i metalls, que desenvolupaven frases lineals en uníson, darrere la base instrumental formada pel piano elèctric i la guitarra elèctrica (amb tocs clarament presos del funk). Al contrari que en el rock, la guitarra solista és inusual
El resultat era una mena de mur de so, brillant, amb els grups orquestrals prenent el paper de solistes i amb un background harmònic, fonamentat en una progressió d'acords ben definida (menor/sèptima/menor), amb predomini dels acords de sèptima de dominant.
La música disco té la seva etapa de més gran projecció en un període de 10 anys entre 1972 i 1982 amb un revival en la dècada de 1990.
Cap a la meitat de la dècada de 1970 triomfaren els més característics com MFSB, Donna Summer, The Jackson 5, Gloria Gaynor, Barry White, The Bee Gees, KC and The Sunshine Band, Village People, Boney M o ABBA. Altres artistes enregistraren ocasionalment música disco com Leo Sayer (You Make me feel like dancing), Rod Stewart (Do you think I'm sexy?), Electric Light Orchestra (Last Train To London) y Blondie (Heart Of Glass).
Diversos films com la “Febre del dissabte nit” o “Gràcies a Déu, ja és divendres” contribuïren a l'alça d'aquest gènere musical. La música disco influí en la música electrònica de la dècada de 1980 i en gèneres com el house o el techno.
La música disco i les discoteques van representar un fenomen social i una revolució a Catalunya: uns nous espais on les noies i els nois podien ballar sols, seguir les modes, i relacionar-se lliurement.[10] Enrere quedaven les sales de ball amb música d'orquestra i danses per parelles.
La primera discoteca de Catalunya Tiffany's es va inaugurar a Platja d'Aro el 19 de juny de 1965 promoguda per uns emprenedors suïssos. El 1966, també a Platja d'Aro va obrir Paladium i Pachà a Sitges, i més tard un altre Pachá es va inaugurar a Platja d'Aro. El 1968, Oriol Regàs rellançava amb molt èxit Maddox a Platja d'Aro. Els cronistes de l'època deien que una nit s'hi trobaven més de 20.000 persones ballant a Platja d'Aro.
A Barcelona hi havia l'antecedent de la sala Bikini des de 1953, i va ser la primera sala amb música gravada. El Sindicat de Músics, que no permetia la reproducció mecànica, els va fer desistir. Fins als anys 70 no va tenir un Dj per convertir-se en discoteca.
La sala Les Enfants Terribles, al Raval, es considera la disco més antiga de Barcelona. Va iniciar la seva activitat el 1965, però no queda clar en quin moment van deixar el format de sala de festes amb orquestra per convertir-se en discoteca.
A partir de 1966 les discoteques es van multiplicar. Al voltant del Turó Parc de Barcelona van obrir el Key Club i el Baccara, famós per la seva col·lecció de vinils. Als 70 apareixen 98 octanos, Don Chufo famós per la seva pista giratòria, Charly Max que després va ser Fibra Optica i Metamorfosis. Als voltants del carrer Tuset, obre Runner (1965) o Coupe 77 (1969) i a dalt del carrer de Muntaner, Oriol Regàs va impulsar Bocaccio (1967), el punt de trobada de la 'gauche divine'.