Neues Museum

Infotaula d'organitzacióNeues Museum
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu
edifici de museu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1855
Esdeveniment significatiu
1843 inici de construcció
1999-2009reconstrucció
16 octubre 2009 reobertura Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Visitants anuals293.000 (2009) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu 
Part deStaatliche Museen
Altres
Número de telèfon+49-30-266424242 Modifica el valor a Wikidata
Identificador ISILDE-MUS-014722 Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webWeb museu

Facebook: neuesmuseum Modifica el valor a Wikidata

El Neues Museum (Museu Nou) està situat al nord (darrere) de l'Altes Museum (Museu Antic), a l'Illa dels Museus de Berlín. Va ser construït entre 1843 i 1855 segons els plànols de Friedrich August Stüler, un deixeble de Karl Friedrich Schinkel.[cal citació] El museu va ser greument danyat durant la Segona Guerra Mundial (en algunes zones, només es van conservar els murs exteriors) i era l'únic edifici que quedava en runes a l'Illa dels Museus fins que fou reconstruït seguint el projecte de David Chipperfield,[1]

Edifici

[modifica]

El Neues Museum va ser el segon museu a construir-se en l'Illa dels Museus i va ser pensat com una ampliació per albergar les col·leccions que no podien ser exhibides en l'Altes Museum. Entre aquestes es trobaven les col·leccions de models en guix, objectes de l'antic Egipte, col·leccions històriques i prehistòriques (Museum der vaterländischen Altertümer), la col·lecció etnogràfica i la de gravats (Kupferstichkabinett).

L'edifici és un fidel exponent de l'arquitectura neoclàssica del segle xix. Amb els seus nous mètodes de construcció industrialitzada i en ser un dels primers edificis a utilitzar acer en la seua estructura, el museu és una important fita en la història de la tecnologia. El museu va ser greument danyat durant la Segona Guerra Mundial (en algunes zones, només es van conservar els murs exteriors) i era el darrer que quedava en runes a l'Illa dels Museus.[1] El 1997 es va celebrar el concurs d'arquitectura adjudicat al britànic David Chipperfield en col·laboració amb l'especialista en restauració Julian Harrap, amb una mínima intervenció sobre la ruïna, consolidada sense afegir més elements que els imprescindibles per contextualitzar-los. la reconstrucció va començar en 2003 i l'octubre de 2009 es va poder reobrir. El projecte li va fer obtenir a Chipperfield el Premi d'Arquitectura Contemporània Mies van der Rohe de 2011.[2]

Exhibició

[modifica]

L'exhibició inclou una sala sobre l'antic Egipte i col·leccions de Prehistòria i Història, igual que ho va fer abans de la guerra. Entre els objectes que s'exposen, destaca la famosa escultura de la reina egípcia Nefertiti.

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 «Chipperfield restaura el Neues Museum» (en castellà). Arquitectura Viva, 28-02-2009. [Consulta: 27 abril 2024].
  2. Kelly Minner. «David Chipperfield's Neues Museum Receives 2011 Mies van der Rohe Award». Arch Daily, 11-04-2011. [Consulta: 27 abril 2024].

Enllaços externs

[modifica]