Nikólaos Triantafil·lakos

Plantilla:Infotaula personaNikólaos Triantafil·lakos
Νικόλαος Τριανταφυλλάκος

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(el) Νικόλαος Τριανταφυλλάκος Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement28 agost 1855 Modifica el valor a Wikidata
Trípoli (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 setembre 1939 Modifica el valor a Wikidata (84 anys)
Atenes (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Primer ministre de Grècia
28 agost 1922 – 16 setembre 1922
← Petros ProtopapadakisAnastasios Charalambis (en) Tradueix →
Ministre de Justícia de Grècia
Ministre de l'Interior de Grècia
Member of the Senate of Greece (en) Tradueix
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatGrècia Grècia
FormacióUniversitat d'Atenes
Universitat Humboldt de Berlín
Universitat de París Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata

Nikólaos Triantafil·lakos (en grec: Νικόλαος Τριανταφυλλάκος) (Trípoli, 28 d'agost de 1855 - ?, 16 de setembre de 1939) fou un polític grec, que va exercir de Primer Ministre de Grècia des de l'agost al setembre de 1922.[1]

Biografia

[modifica]

Nascut el 28 d'agost de 1855 a la ciutat grega de Trípoli, va representar a la prefectura d'Arcàdia al Parlament Hel·lènic. A mesura que l'exèrcit grec estava perdent batalles a l'Àsia Menor i cedint territori als Joves Turcs l'any 1922 a la Guerra greco-turca, la situació política a Atenes va començar a deteriorar-se.

El 8 de setembre el gabinet de Petros Protopapadakis va renunciar i el rei Constantí I va encomanar a Nikólaos Kalogerópulos la formació d'un nou govern. Després de dos dies de negociacions, fracassà en la seva tasca i Nikolaos Triantafyllakos, l'ex-alt comissionat de Grècia a Constantinoble, va ser convocat i va aconseguir amb dificultat la formació d'un govern provisional.

Mentrestant, la indignació i la insatisfacció van anar creixent entre la població, així com l'establiment de fortes mesures pel manteniment de l'ordre. El 26 de setembre, es va proclamar la llei marcial arran de la revolta de 8.000 soldats i els seus oficials a Tessalònica, amb la voluntat d'enviar un missatge a Atenes exigint l'abdicació del rei Constantí I i l'empresonament dels ex-primers ministres Dimítrios Gúnaris i Nikolaos Stratos. Les tropes estacionades a les illes de Mitilene, Quios i Creta van seguir les directrius d'aquesta rebel·lió. Els contingents de l'exèrcit a Mitilene van formar un comitè revolucionari encapçalat pel coronel Stylianos Gonatas, que va enviar per avió les següents demandes a Atenes: la destitució del govern, la dissolució del Parlament, la celebració de noves eleccions, i l'abdicació del rei Constantí I en favor del príncep hereu, el príncep Jordi. El moviment revolucionari es va estendre ràpidament a altres indrets de Grècia i als cuirassats grecs estacionats a Mitilene i al port del Pireu. El 29 de setembre, Triantafil·lakos i el Consell de Ministres al complet van renunciar immediatament, i aquest dia el rei Constantí I va abdicar per segona vegada en el curs del seu regnat. El va succeir en el tron el seu fill gran, el príncep Jordi.[2]

Triantafil·lakos va morir l'any 1939.

Referències

[modifica]
  1. Keridis, Dimitris. Historical Dictionary of Modern Greece (en anglès). Scarecrow Press, 2009, pàg. 181. ISBN 978-0810859982 [Consulta: 9 abril 2014]. 
  2. «Η στρατιωτική υπηρεσία των γιών του Ελ. Βενιζέλου*» (en grec). Edrana.blogspot.com, 06-03-2007. [Consulta: 9 abril 2014].


Càrrecs públics
Precedit per:
Petros Protopapadakis
Primer Ministre de Grècia
agost-setembre de 1922
Succeït per:
Anastàsios Kharalambis