Oryx i Crake

Infotaula de llibreOryx i Crake
(en) Oryx and Crake
(fr) Le dernier homme Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorMargaret Atwood Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
PublicacióCanadà, 2003 Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gènereciència-ficció, ficció distòpica, ficció especulativa i ficció postapocalíptica Modifica el valor a Wikidata
Premis
NominacionsPremi Booker Modifica el valor a Wikidata
Sèrie
MaddAddam Series (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
Lloc weboryxandcrake.co.uk Modifica el valor a Wikidata
Goodreads work: 3143431

Oryx i Crake (títol original en anglès Oryx and Crake) és una novel·la de ciència-ficció amb elements distòpics i satírics, de l'autora canadenca Margaret Atwood, publicada originalment el 2003. No ha estat publicada al nostre país. Ha estat traduïda al castellà com Oryx y Crake ISBN 84-666-1460-5

Oryx i Crake examina d'una forma crítica els avenços de la medicina i la tecnologia de manipulació genètica, en concret la creació d'animals transgènics (com els "pigoons" que apareixen a la novel·la, que són porcs híbrids de porc i humà, criats per a obtenir òrgans humans per a trasplantaments). La societat descrita tolera i promociona la comercialització de tots els aspectes de la vida, i manté una divisió abismal entre pobres i rics, que viuen protegits en àrees tancades (en aquest aspecte recorda una mica la societat de Globàlia la novel·la del francès Jean-Christophe Rufin).

El protagonista de la novel·la, Home de les neus, sembla l'últim home viu a la Terra, però està envoltat d'estranyes bèsties híbrides que campen lliurement (els home-porcs, els llop-gossos, etc.). Un grup d'éssers amb aspecte humà, anomenats crakers, viuen a prop i sovint li porten menjar i li fan preguntes sobre temes que ells no entenen. Tal com avança la novel·la es va descobrint que els crakers i les bèsties han estat el resultat d'enginyeria genètica.

Amb flashbacks, anem descrobrint la història d'Home de les neus, un nen anomenat Jimmy que va créixer en una societat dominada per les grans companyies multinacionals, que mantenien les famílies dels seus empleats protegides en complexos privilegiats i vigilats ben separats dels proletaris.

Jimmy es va fer amic de Glenn (més endavant conegut com a Crake), un brillant i prometedor estudiant de ciències. La novel·la satiritza la societat actual amb les activitats dels dos adolescents que passen l'estona amb jocs electrònics i videos de tota mena d'activitats violentes, cruels, macabres, etc.

El tercer personatge important que apareix és una dona oriental misteriosa, de sobrenom Oryx, que va fer de mestra dels crakers i que va ser amant tant de Glenn com de Jimmy.

L'univers Oryx i Crake reapareix des d'un altre punt de vista a la novel·la posterior de la mateixa autora L'any del diluvi.