Preslav

Plantilla:Infotaula geografia políticaPreslav
Велики-Преслав (bg) Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Tipuscapital municipal i ciutat de Bulgària Modifica el valor a Wikidata

Localització
Map
 43° 09′ 38″ N, 26° 48′ 43″ E / 43.160509°N,26.811977°E / 43.160509; 26.811977
PaísBulgària
ProvínciaProvíncia de Xumen
MunicipiVeliki Preslav Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població8.038 (2024) Modifica el valor a Wikidata (104,72 hab./km²)
Geografia
Superfície76,76 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud92 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal9850 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic0538 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webbulgaria.domino.bg… Modifica el valor a Wikidata
Entrada a la ciutat

Preslav fou una ciutat de Bulgària, capital del Primer Imperi Búlgar des de l'any 893 fins al 972. En aquesta època, esdevingué la ciutat més important dels Balcans i focus cultural de l'Europa oriental. Destruïda el 1388 pels turcs, actualment està en ruïnes. A uns 2 km al nord, hi ha la nova vila de Preslav (en búlgar, Преслав, també Veliki Preslav, Велики Преслав, Gran Preslav), amb uns 15.000 habitants, a la ribera del riu Titxa. Pertany a la província de Xumen i dista uns 20 km al sud de la capital.

Història

[modifica]

Fundada pel kan Omurtag el 821, la vila va adquirir importància quan el rei Simeó I el Gran, el 893, decidí traslladar-hi la capital del Primer Imperi Búlgar des de Pliska. El tsar va considerar que la consolidació del cristianisme com a religió oficial del país exigia aires nous i Pliska estava molt arrelada en les tradicions paganes. Va convertir la ciutat en la més important de l'Europa oriental i hi va reunir una gran escola d'erudits, que van fer florir les arts i les lletres búlgares en una esplendor sense precedents. El 972, amb la invasió romana d'Orient, va perdre la capitalitat i va començar a declinar. El 1388, fou presa i destruïda pels turcs i els seus carreus van ser utilitzats per a edificar les mesquites de Xumen.

L'església rodona

En l'actualitat, les seves ruïnes ocupen una gran extensió on hom pot observar les muralles, edificis públics, tallers, palaus, banys, mosaics i escultures. El monument més preuat és la seva església rodona amb la cúpula d'or, construïda el 908.

L'escola de Preslav

[modifica]

Els intel·lectuals reunits per Simeó a Preslav van produir un extens treball de traducció de textos grecs tant religiosos com profans, que es va estendre a tota Europa. Van adoptar l'alfabet glagolític i van donar una gran empenta a la llengua búlgara, tant en la traducció com en la producció literària pròpia. Foren ells qui aviat van fer evolucionar l'escriptura cap a l'alfabet ciríl·lic, més pràctic, que fou adoptat posteriorment per una gran quantitat de llengües eslaves.

Vegeu també

[modifica]