La sobrepesca es produeix quan un excés de pesca redueix els estocs de peixos per sota de l'índex de recuperació,[1] fent que la població de peixos ja no sigui sostenible. Això pot passar tant en aigües marines com en llacs o rius.
La sobrepesca pot acabar deixant exhausts el recursos en els casos de pesca subvencionada, taxes biològiques baixes de creixement i nivells críticament baixos de biomassa. Per exemple en els taurons la sobrepesca ha afectat la totalitat de l'ecosistema marí.[2] Un estudi va revelar que els estocs de les espècies depredadores més grans, incloent-hi la tonyina i el peix espasa, han caigut un 90% des de la dècada del 1950.[3]
La capacitat de recuperació d'una zona pesquera després de la sobrepesca depèn de si les condicions de l'ecosistema es poden recuperar. L'ecosistema pot quedar molt afectat o que hi entrin altres espècies. Per exemple la sobrepesca de la truita de riu pot fer entrar la carpa i fer impossible que hi torni a haver truites de riu.
Sobrepesca biològica: la mortalitat causada per la pesca arriba al nivell de disminució del creixement de la biomassa. Si la pressió pesquera augmenta hi haurà una disminució neta de la biomassa i la desaparició total del recurs.
Sobrepesca bioeconòmica: té en compte els costos associats a la pesca. En sobrepesca els beneficis seran decreixents i després passaran a pèrdues netes.
Segons un informe de l'ONU de l'any 2008 les flotes de pesca mundials perden un 50.000 milions de dòlars cada any a causa de la sobreexplotació i mala gestió dels recursos pesquers. Aquest informe va ser redactat conjuntament pel Banc Mundial i la FAO destaca que la meitat de la flota pesquera mundial podria ser desmantellada mantenint les captures actuals. A més la biomassa global dels bancs de peixos s'ha reduït fins a un punt en què ja no és possible esperar captures tan abundants com en el passat.[4]
Hogan, C.Michael. (2010) Overfishing, Encyclopedia of earth, topic ed. Sidney Draggan, ed. in chief C. Cleveland, National Council on Science and the Environment (NCSE), Washington DC
Kurlansky, Mark. (1997). Cod: A Biography of the Fish That Changed the World. New York: Walker. ISBN 0-8027-1326-2.
Loder, Natasha. 2005. Point of No ReturnArxivat 2008-12-01 a Wayback Machine.. Conservation in Practice 6(3):28-34. On overfishing as an evolutionary force and the "Darwinian debt" for future generations.