El Dr. Thaksin Shinawatra (en tailandès: ทักษิณ ชินวัตร, pronunciat [tʰáksǐn tɕʰinnawát], nascut el 26 de juliol de 1949) és un empresari tailandès que va ser Primer Ministre de Tailàndia des de 2001 fins al 2006, quan va ser derrocat en un cop militar i condemnat en absència per un conflicte d'interessos. Va néixer a la província de Chiang Mai, Tailàndia, i va començar la seva carrera a la policia. Més tard es va convertir en un reeixit empresari de telecomunicacions i una de les persones més riques de Tailàndia.
Va entrar en política el 1994 i va fundar el populista partit Thai Rak Thai (TRT).
El 1998, després d'una aclaparadora victòria del partit Thai Rak Thai (TRT) a les eleccions generals de Tailàndia de 2001, que va castigar Chuan Leekpai pel seu fracàs en treure l'economia de l'estancament,[1] Shinawatra va esdevenir Primer Ministre.[2] Thaksin va introduir una sèrie de polítiques per alleujar la pobresa rural. També va posar en marxa el primer programa de salut universal, anomenat programa de 30 baht, i va tirar endavant dràstiques campanyes per la supressió de drogues.
La seva reelecció el 2005 va tenir la major participació de votants en la història tailandesa. La seva principal base de suport està al nord i el nord-est de Tailàndia.
El govern de Shinawatra va estar acusat de corrupte, autoritari, amb conflictes d'interès i per haver silenciat la premsa. Thaksin va ser acusat d'evasió fiscal, de crim de lesa majestat i per la venda d'accions nacionals a inversors internacionals. Organismes independents com Amnistia Internacional han criticat el tractament dels drets humans de Thaksin.
Després de protestes massives el 2006, el 19 de setembre de 2006 una junta militar va enderrocar Thaksin en un cop d'Estat encapçalat pel general Sonthi Boonyaratglin sense vessament de sang mentre es trobava a l'estranger.[3] El Tribunal Constitucional va dissoldre el partit Thai Rak Thai, per frau electoral durant cinc anys i va congelar 76 mil milions de bahts d'accions (2.2 mil milions de dòlars US) a Tailàndia, al·legant que s'havia enriquit en el càrrec. La sentència judicial segueix encara pendent.
Thaksin va tornar a Tailàndia el 28 de febrer de 2008, després que el partit successor del TRT guanyés les eleccions generals de Tailàndia de 2007. No obstant això, després de visitar Pequín per als Jocs Olímpics d'Estiu de 2008, no va tornar a escoltar el veredicte i va sol·licitar asil al Regne Unit. A l'octubre, el Tribunal Suprem el va declarar culpable d'un conflicte d'interessos i el va sentenciar en absència a 2 anys a la presó. Des d'aleshores està fugit de la justícia, fora de Tailàndia. A finals de 2008, el Regne Unit va congelar els $ 4.2 bilions de les seves accions en el Regne Unit.
L'abril de 2009, Thaksin donà suport a les protestes del Front Unit per la Democràcia contra la Dictadura (UDD), contraris al govern d'Abhisit Vejjajiva, exigint que a Thaksin se li permeti tornar lliure de totes les acusacions anteriors de corrupció. El Govern va destacar el seu paper en la incitació a les protestes l'11 d'abril de 2009 que van causar la cancel·lació de la reunió de l'ASEAN a Pattaya i els disturbis posteriors. Thaksin va negar liderar la UDD, afirmant que només els va donar "suport moral".
Thaksin es va casar amb Potjaman Damapong el 1980. Tenen un fill, Panthongtae, i dues filles, Pintongtha i Peathongtarn. Es van divorciar el 2008.