Traspic

Infotaula d'ésser viuTraspic
Thlaspi arvense Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font deplanta comestible Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitsíliqua Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
OrdreBrassicales
FamíliaBrassicaceae
TribuThlaspideae
GènereThlaspi
EspècieThlaspi arvense Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

Traspic (Thlaspi arvense) és una planta silvestre comestible de la família Brassicàcia.

Descripció

[modifica]

Thlaspi arvense és una planta anual fètida i sense pèl, que creix fins a 60 cm d'alçada,[1] amb branques verticals. Les fulles de la tija tenen forma de fletxa, estretes i dentades. Floreix entre maig i juliol, amb raïms o espigues de petites flors blanques que tenen 4 sèpals i 4 pètals més llargs.[2] Més tard té beines rodones, planes i alades amb una osca apical profunda,[1] mesura 1 cm de diàmetre. Contenen llavors petites de color marró-negre.[2]

El nom comú 'pennycress' deriva de la forma de les llavors que sembla un antic penny anglès.[2] Altres noms comuns anglesos són: stinkweed, bastard cress, fanweed, field pennycress, frenchweed i mostassa mithridate. Pennycress és una herba anual que hiverna amb una olor desagradable quan s'espremen les fulles. Creix de 40 a 80 cm segons les condicions ambientals. Les flors blanques, lavanda o rosa amb quatre pètals desenvolupen entre cinc i vuit llavors. El nombre de cromosomes és 2x.[3] Pennycress, té beines dentades planes i circulars. Les seves llavors tenen un alt contingut en oli i l'espècie ha guanyat interès com a matèria primera potencial per a la producció de biocombustibles. És similar al creixen però més basta, ja que fa una olor fètida i per això normalment es consumeix bullida per treure'n el gust amargant.

El Calendari republicà francès li va dedicar amb el nom de Thlaspi un dia de l'hivern.[cal citació]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 Stace, C. A.. New Flora of the British Isles. 3rd. Cambridge, U.K.: Cambridge University Press, 2010. ISBN 978-0-521-70772-5. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Reader's Digest Field Guide to the Wild Flowers of Britain. Reader's Digest, 1981, p. 53. ISBN 978-0-276-00217-5. 
  3. Zanetti, Federica; Isbell, Terry A.; Gesch, Russ W.; Evangelista, Roque L.; Alexopoulou, Efthymia; Moser, Bryan; Monti, Andrea «Turning a burden into an opportunity: Pennycress (Thlaspi arvense L.) a new oilseed crop for biofuel production». Biomass and Bioenergy, vol. 130, 11-2019, pàg. 105354. DOI: 10.1016/j.biombioe.2019.105354.