Ο Άνταμ Πιότρ Μπόντναρ (πολωνικά: Adam Piotr Bodnar) (γενν. στις 6 Ιανουαρίου 1977) είναι Πολωνόςδικηγόρος, εκπαιδευτικός και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν ο Πολωνός Διαμεσολαβητής για τα Δικαιώματα των Πολιτών από το 2015 έως ότου εκδιώχθηκε με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 15 Απριλίου 2021.[11]
Το 2000, αποφοίτησε νομικά από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και το 2001 απέκτησε μεταπτυχιακό δίκαιο στον τομέα του συγκριτικού συνταγματικού δικαίου από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη.[12] Ολοκλήρωσε επίσης ένα σεμινάριο στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, που συνδιοργανώθηκε με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, καθώς και το Αμερικανικό Δίκαιο, που συνδιοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στη Σχολή Νομικής και Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.[13] Το 2006, έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας βάσει της διατριβής του με τίτλο Πολλαπλή Ιθαγένεια στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Σφαίρα.[14] Το 2019, απέκτησε υφηγεσία στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.
Εργάστηκε ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σχολής Νομικής και Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, καθώς και ακαδημαϊκός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών και Ανθρωπιστικών Επιστημών SWPS στη Βαρσοβία.[15]
Τη δεκαετία του 1990 συνεργάστηκε με το αντιρατσιστικό Ίδρυμα Ποτέ Ξανά.[16] Μέχρι το 2004, δούλευε στο δικηγορικό γραφείο Weil, Gotshal & Manges. Στη συνέχεια έγινε μέλος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι (Πολωνικά: Helsińska Fundacja Praw Człowieka). Το 2008, υπηρέτησε ως ειδικός στον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) όπου ειδικεύτηκε στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Πολωνία.[17] Το 2010 διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Ιδρύματος Panoptykon καθώς και διευθυντής του Συλλόγου Zbigniew Hołda.[18] Ήταν επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα θύματα βασανιστηρίων. Το 2011 του απονεμήθηκε το βραβείο ανοχής από τους πολωνικούς οργανισμούς ΛΟΑΤ και το 2013 έλαβε υποτροφία στο πλαίσιο του γερμανικού προγράμματος υποτροφιών Marshall Memorial.[12]
Το 2015, διορίστηκε ως Πολωνός Διαμεσολαβητής, αφού έλαβε την έγκριση της Πολιτικής Πλατφόρμας, της Δημοκρατικής Αριστεράς Συμμαχίας και του Πολωνικού Λαϊκού Κόμματος.[19] Κατά τη διάρκεια της θητείας του έφερε αρκετές τοπικές κυβερνήσεις στο δικαστήριο για την εισαγωγή των αμφιλεγόμενων ζωνών χωρίς ΛΟΑΤ[20], οι οποίες δέχτηκαν κριτική από το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης.[21] Το 2018, του απονεμήθηκε το βραβείο Θόρολφ Ράφτο για την προώθηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πνευματικής και πολιτικής ελευθερίας.[22]
Το 2019, έλαβε το βραβείο «κράτος δικαίου», που απονεμήθηκε από το World Justice Project για τις «εξαιρετικές προσπάθειές του για ενίσχυση του κράτους δικαίου σε δύσκολες συνθήκες».[23] Αφιέρωσε το βραβείο στον Κάρολ Μοντζελέφσκι.[24] Την ίδια χρονιά έλαβε το Βραβείο Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας από το Ίδρυμα Ρόλαντ Μπέργκερ. Ωστόσο, απέρριψε το βραβείο ως κίνητρο της απόφασής του από το ναζιστικό παρελθόν του πατέρα του ιδρυτή του βραβείου.[25] Τον Σεπτέμβριο του 2020, του απονεμήθηκε το Γαλλικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων και αξιών στην Πολωνία.[26] Ο Μπόντναρ εμφανίστηκε σε κορυφαίες εκδηλώσεις πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένου του Γέιλ.[27]
Η πενταετής θητεία του Μπόντναρ έληξε τον Σεπτέμβριο του 2020. Ωστόσο, οι δύο αίθουσες του πολωνικού κοινοβουλίου (το Σέιμ και η Γερουσία) δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για διάδοχο. Επομένως, ο Μπόντναρ αποφάσισε νόμιμα να παραμείνει στο αξίωμά του. Στις 15 Απριλίου 2021, το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Δικαιοσύνης σχεδόν από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2015, εξέδωσε απόφαση ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην υπηρεσία για λίγο ως προσωρινή λύση, αλλά για τρεις ακόμη μήνες.[28][29][30]
Ο αναδυόμενος συνταγματικός νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γερμανικές και Πολωνικές προοπτικές (συν-συγγραφέας), Springer, Βερολίνο 2003.
Εισαγωγή στην πολωνική νομοθεσία (συν-συγγραφέας με τον Στανίσουαβ Φρανκόφσκι), Kluwer Law International, Χάγη 2005
Przekonania moralne władzy publicznej a wolność jednostki. Materiały z konferencji z dnia 23 stycznia 2006 r. (συν-συγγραφέας), Zakład Praw Człowieka. Wydział Prawa i Administracji. Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, Βαρσοβία 2007.
Obywatelstwo wielopoziomowe. Status jednostki w europejskiej przestrzeni konstytucyjnej , Wydawnictwo Sejmowe, Βαρσοβία 2008.
Orientacja seksualna i tożsamość płciowa. Aspekty prawne και społeczne (συν-συγγραφέας), Instytut Wydawniczy EuroPrawo, Βαρσοβία 2009.
Fakt εναντίον Opinia. Rozważania na kanwie sprawy Michnik εναντίον Zybertowicz. Materiały z konferencji zorganizowanej przez Obserwatorium Wolności Mediów w Polsce w dniu 26 Μαρτίου 2009 roku , Helsińska Fundacja Praw Człowieka, Βαρσοβία 2010.
Pr@wo w sieci. Korzyści czy zagrożenia dla wolności słowa; Materiały z konferencji zorganizowanej przez Obserwatorium Wolności Mediów w Polsce w dniu 11 maja 2009 roku (συν-συγγραφέας), Helsińska Fundacja Praw Człowieka, Βαρσοβία 2010.
Wolność słowa w prasie lokalnej. Prasa lokalna a normy ochrony konkurencji i pluralizm medialny. Materiały z konferencji zorganizowanej przez Obserwatorium Wolności Mediów w Polsce w dniu 29 października 2009 roku (συν-συγγραφέας), Helsińska Fundacja Praw Człowieka, Βαρσοβία 2010.
Postępowania dyscyplinarne w wolnych zawodach prawniczych - μοντέλο ustrojowy i praktyka. Materiały z konferencji z dnia 5 marca 2012 r. (συν-συγγραφέας), Helsińska Fundacja Praw Człowieka, Βαρσοβία 2013.
Listy od przyjaciół. Księga pamiątkowa dla Profesora Wiktora Osiatyńskiego (συντάκτης), Helsińska Fundacja Praw Człowieka και Open Society Foundations, Βαρσοβία 2015.
Ochrona praw obywatelek i obywateli Unii Europejskiej. 20 lat - osiągnięcia i wyzwania na przyszłość (συν-συγγραφέας), Wolters Kluwer, Βαρσοβία 2018.
Wpływ Europejskiej Konwencji Praw Człowieka na funkcjonowanie biznesu (συν-συγγραφέας), Wolters Kluwer, Βαρσοβία 2016.
Wykonywanie orzeczeń Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Polsce. Wymiar instytucjonalny , Wolters Kluwer Polska, Βαρσοβία 2018,(ISBN978-83-8124-542-5) .