Always Outnumbered, Never Outgunned

Always Outnumbered, Never Outgunned
Μουσικό άλμπουμ από The Prodigy
Κυκλοφορία11 Αυγούστου 2004 (Ιαπωνία) 23 Αυγούστου 2004 (Ηνωμένο Βασίλειο) 15 Σεπτεμβρίου 2004 (Η.Π.Α.)
ΗχογράφησηΣεπτέμβριος 1998 – Απρίλιος 2004
Μουσικό είδοςΗλεκτρονική, big beat
Διάρκεια57:57
ΠαραγωγήLiam Howlett
ΔισκογραφικήXL, Maveric (Ηνωμένο Βασίλειο), Warner Bros. (Η.Π.Α.), Sony (Ιαπωνία)
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(The Prodigy)
The Dirtchamber Sessions Volume One
(1999)
Always Outnumbered, Never Outgunned
(2004)
Their Law: The Singles 1990–2005
(2005)

Το Always Outnumbered, Never Outgunned είναι το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του βρετανικού συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής, The Prodigy. Κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Αυγούστου του 2004 από την XL Recordings, και στη Νότια Αμερική στις 15 Σεπτεμβρίου από την Mute Records και την Maveric Records. Ήταν το τελευταίο άλμπουμ της μπάντας που κυκλοφόρησε από την XL Recordings. Για τη δημιουργία του, ο Liam Howlett χρησιμοποίησε σχεδόν αποκλειστικά το πρόγραμμα Propellerhead Reason. Το άλμπουμ περιλαμβάνει περισσότερα φωνητικά από το προηγούμενο The Fat of the Land (1997), ενώ κανείς από τους Keith Flint και Maxim Reality δεν συμμετέχει σε αυτά. Το όνομα του άλμπουμ είναι ένα λογοπαίγνιο πάνω στον τίτλο της αστυνομικής νουβέλας του 1997 Always outnumbered, always outgunned του Walter Mosley. Η παραγωγή έγινε αποκλειστικά από τον Liam Howlett, και σε αυτή τη χρονική στιγμή, ο Leeroy Thornhill είχε αποχωρήσει από το γκρουπ ήδη από το 2000.

Ανεξάρτητα από την εμπορική επιτυχία που είχαν οι Prodigy μέχρι την κυκλοφορία του Always Outnumbered, Never Outgunned, το τελευταίο δεν βάδισε στα χνάρια των προκατόχων του. Οι δισκογραφικές εταιρίες που κυκλοφόρησαν το άλμπουμ, έλυσαν το συμβόλαιο με τους Prodigy ένα χρόνο αργότερα, μετά την κυκλοφορία του Their Law: The Singles 1990–2005. Επίσης, τα singles του άλμπουμ, με εξαίρεση το Girls, απέτυχαν να μπουν στο Top 40, και το άλμπουμ έλαβε μικτές κριτικές με την κυκλοφορία του. Μερικοί κριτικοί το επαίνεσαν, και μερικοί σχολίασαν ότι είναι "μια αποτυχημένη παρεκτροπή από τα προηγούμενα άλμπουμ της μπάντας".

Το 1996, οι Prodigy έγιναν γνωστοί στο ευρύτερο κοινό, πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, με το κομμάτι τους Firestarter, το single τους από The Fat of the Land του 1997, το οποίο ήταν στην κορυφαία θέση πολλών charts, συμπεριλαμβανομένου και του Billboard 200.

Η μπάντα τελείωσε την περιοδεία προώθησης του άλμπουμ, και έπειτα έκανε ένα διάλειμμα από τις συναυλίες, τις ηχογραφήσεις και την εγγραφή υλικού για το τέταρτο άλμπουμ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και για περισσότερα από δύο χρόνια, οι Prodigy έκλεισαν την επίσημη ιστοσελίδα τους (ίσως ως μια πράξη συμπάθειας για την αποχώρηση του Leeroy Thornhill), αντικαθιστώντας την αρχική σελίδα με ένα λογότυπο τους συγκροτήματος πάνω σε μαύρο φόντο και το κείμενο "We will be back" (ελληνικά: "Θα επιστρέψουμε"). Όλα αυτά πυροδότησαν φήμες για διάλυση της μπάντας. Η ιστοσελίδα επαναπροωθήθηκε πριν την κυκλοφορία ενός νέου single το 2002.

Αυτό το single ήταν το Baby's got a temper και βγήκε στη 1 Ιουλίου. Οι στίχοι του ομώνυμου τραγουδιού ήταν του Keith Flint, αφορούσαν το θέμα της κατάχρησης του υπνωτικού Rohypnol (γνωστό στην Ελλάδα με το όνομα Hipnosedon) και για τον ίδιο λόγο δημιούργησαν αντιπαράθεση. Το κομμάτι έλαβε κυρίως αρνητικές κριτικές από τα μέσα. Από τότε, ο Liam Howlett απέρριψε το τραγούδι. Παρά την προφανή χαμηλή δημοσιότητα, το κομμάτι ανέβηκε στο Top 5 των Canadian Singles Chart και UK Singles Chart. Το Baby's got a temper αρχικά θα έβγαινε σαν single του Always Outnumbered, Never Outgunned, αλλά τελικά η μπάντα αποφάσισε να μην το συμπεριλάβει καν στο άλμπουμ. Έτσι, το 2008, στην δισκογραφία της επίσημης ιστοσελίδας τους κατηγοριοποιήθηκε ως EP.

Το Always Outnumbered, Never Outgunned έχει μια εναλλαγή στυλ η οποία διαφέρει από τις προηγούμενες κυκλοφορίες. Αν και ηχογραφήθηκε κυρίως με το πρόγραμμα Propellerhead Reason, το άλμπουμ περιλαμβάνει συνθέσεις από διάφορους μουσικούς.

Ξεκινάει με το κομμάτι Spitfire του οποίου το όνομα προέρχεται από το αεροπλάνο με το ίδιο όνομα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και περιέχει φωνητικά της Juliette Lewis. Επίσης, παίζει και στην ταινία τρόμου House of Wax (2005).

Το Girls ξεκινά με sample φωνητικών από το κομμάτι Style of the street των Broken Glass. Όταν πέφτει ο ρυθμός και τα μπάσα, η μορφή του αλλάζει από hip hop σε υπερβολικό distortion και θόρυβο. Ο ρυθμός του αυτός προέρχεται από το τραγούδι You're the one for me του D. Train. Τα φωνητικά κάνει το αγγλικό γυναικείο συγκρότημα The (Magnificent) Ping Pong Bitches.

Το Memphis Bells μεταβαίνει ομαλά μετά το Girls, και περιέχει φωνητικά της Princess Superstar.

Το Get Up Get Off έχει φωνητικά του Twista.

Το Hotride (του οποίου το μουσικό βίντεο αργότερα απέρριψε ο Liam Howlett, μετά την ολοκλήρωσή του) περιέχει στίχους από το κομμάτι του 1967 Up Up and Away, των Αμερικανών The 5th Dimension.

Το Wake Up call είχε να κάνει με το να ξυπνάς το πρωί και να είσαι "back on tour" (να επιστρέφεις στην περιοδεία). Τα φωνητικά τα κάνει ο Kool Keith από τους Ultramagnetic MCs.

Ο ρυθμός του Action Radar ήταν επηρεασμένος από τη νεότερη hip hop μουσική, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται από τον Liam Howlett, ούτε καν στο booklet του δίσκου.

Το Medusa's Path εμπνεύστηκε από το ταξίδι των γονιών του Damian Taylor στο Ιράν. Είναι ένα instrumental κομμάτι που έχει στοιχεία από το Elahaye naz του μουσικού από το Ιράν, Banān, και έχει sample από ένα ρεμίξ του τραγουδιού Plastic Dreams του Δανού DJ, Jaydee.

Το Phoenix είναι στην ουσία διασκευή του Love Buzz από τους Shocking Blue, που έγινε ευρύτερα γνωστό από τους Nirvana.

Το The Way It Is παίρνει sample από το Thriller του Michael Jackson.

Στο Shoot Down συμμετέχουν οι Noel & Liam Gallagher των Oasis.

Αρ. Τίτλος Διάρκεια
1. Spitfire 5:07
2. Girls 4:06
3. Memphis bells 4:28
4. Get up get off 4:19
5. Hotride 4:35
6. Wake up call 4:55
7. Action radar 5:32
8. Medusa's path 6:10
9. Phoenix 4:38
10. You'll be under my wheels 3:56
11. The way it is 5:45
12. Shoot down (ft. Noel Gallagher and Liam Gallagher) 4:28
Japanese bonus track
Αρ. Τίτλος Διάρκεια
13. More girls 4:27

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]