Fundamento de Esperanto

Το Fundamento de Esperanto ("Το Θεμέλιο της Εσπεράντο") είναι ένα βιβλίο του Ζαμένχοφ, που δημοσιεύτηκε την άνοιξη του 1905. Στις 9 Αυγούστου, 1905 έγινε το επίσημο εγχειρίδιο για την γλώσσα σύμφωνα με το άρθρο 4 της Διακήρυξης της Βουλώνης στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Εσπεράντο στην Βουλώνη της Γαλλίας. Θεωρείται ως το μοναδικό κείμενο αυθεντία πάνω από την Εσπεράντο και για αυτόν τον λόγο δεν επιδέχεται καμία μεταβολή.

Έχει επανεκδοθεί 11 φορές από την αρχική έκδοση του, με πιο πρόσφατη αυτή του 2007, με επιμέλεια του Αντρέ Αλμπώ. Η έκδοση του 2007 αποτελείται από 355 σελίδες.

Το Fundamento αποτελείται από 4 μέρη έναν πρόλογο (Antaŭparolo), μια γραμματική (Gramatiko), μια συλλογή από ασκήσεις (Ekzercaro) και ένα "Οικουμενικό Λεξικό" (Universala Vortaro). Με εξαίρεση τον Πρόλογο, σχεδόν ότι άλλο περιέχεται στο Fundamento προέρχεται άμεσα από προηγούμενες εργασίες του Ζάμενχοφ, κυρίως το Unua Libro. Η Εσπεράντο, ωστόσο, υπέστη μια μικρή αλλαγή στο Aldono al la Dua Libro του 1888, όπου ο Ζάμενχοφ έκανε τροποποιήσεις στα χρονικά συσχετικά, αλλάζοντας τις καταλήξεις (όταν, τότε, πάντα, μερικές φορές, ποτέ) από -ian σε -iam, έτσι ώστε τα Εσπεράντο του Fundamento είναι ελαφρώς διαφορετική από εκείνα του Unua Libro.[1]

Η γραμματική και τα λεξικά του Fundamento είναι μεταφρασμένα σε 5 εθνικές γλώσσες : γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, και πολωνικά.

Δήλωση της Βουλώνης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Fundamento de Esperanto έγινε η επίσημη πηγή της Εσπεράντο στο τέταρτο άρθρο της Δήλωσης της Βουλώνης, στο πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο της Εσπεράντο στην Βουλώνη στη Γαλλία.

Ίσο με το Fundamento είναι το Oficialaj Aldonoj (Επίσημες Προσθήκες). Μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει εννέα Επίσημες Προσθήκες.

Αυτό το επιτακτικό όργανο είναι το Akademio de Esperanto.

  • Fundamento de Esperanto. 11a eldono, (2007), Edistudio, redaktis André Albault. ISBN: 9788870360776
  1. «Dua Libro de l' Lingvo Internacia». DavidGSimpson.com. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]