Glas Srpske

Glas Srpske
Τύποςεφημερίδα
ΓλώσσαΣερβικά
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Σελίδα στο Twitter
Το κτίριο της Glas Srpske στη Μπάνια Λούκα.

Η Glas Srpske (στα σερβικά κυριλλικά: Глас Српске) είναι εφημερίδα εκδιδόμενη στη Μπάνια Λούκα, πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σημερινός διευθυντής της είναι ο Μπόρις Ντμιτρασίνοβιτς, ενώ η Κουσμούκ Μιργιάνα είναι αρχισυντάκτης[1].

Η εφημερίδα ιδρύθηκε στις 31 Ιουλίου 1943 υπό την ονομασία Glas στη Ζούπιτσα, στην Κραγίνα της Βοσνίας, σε κοντινή απόσταση του Ντρβαρ. Εκείνη την περίοδο, χρησίμευε ως όργανο των Κομμουνιστών Παρτιζάνων του Τίτο[1]. Μετά το 1945, άρχισε να εκδίδεται στη Μπάνια Λούκα, ενώ, έως τον Ιούνιο του 1951, αποτέλεσε όργανο του Λαϊκού Μετώπου της Περιφέρειας (στα σερβικά κυριλλικά: Обласног народног фронта). Στην συνέχεια, έως τον Σεπτέμβριο του 1953, κατέστη όργανο της Σοσιαλιστικής Συμμαχίας των Εργατών της Γιουγκοσλαβίας (Социјалистички савез радног народа Југославије) και έλαβε την ονομασία Banjalučke Novine, προτού ανακτήσει την παλαιότερη ονομασία της ως Glas το 1963. Μετά τις 8 Φεβρουαρίου 1983, η εφημερίδα άρχισε να κυκλοφορεί σε καθημερινή βάση.

Μετά τον Πόλεμο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και, πιο συγκεκριμένα, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου 1992, η Συνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας έλαβε την απόφαση να την καταστήσει ως το επίσημο όργανο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και, στις 28 Σεπτεμβρίου 1992, η εφημερίδα έλαβε την ονομασία Glas Srpski, η « Σερβική Φωνή ». Η Glas Srpski έλαβε την ονομασία Glas Srpske στις 5 Μαΐου 2003[1].

Μετά το 1992, η εφημερίδα τέθηκε υπό τον έλεγχο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας[2]. Το 2008, ποσοστό της τάξεως του 48 % επί του συνόλου των μετοχών της εφημερίδας, καθώς και ποσοστό της τάξεως του 62 % επί των μετοχών της που ανήκε στον εκδοτικό οίκο Glas srpski - Grafika εξαγοράστηκαν από ένα consortium το οποίο αποτελείτο από την ανταγωνίστρια εφημερίδα Nezavisne Novine και την κατασκευαστική εταιρεία Integral Inženjering[3].

Η εφημερίδα είναι γραμμένη στο σερβικό κυριλλικό αλφάβητο.

  1. 1,0 1,1 1,2 (Σερβικά) «Impressum». www.glassrpske.com. Ιστοσελίδα της Glas Srpske. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2010. 
  2. (Γερμανικά) «Medienlandschaft Bosnien-Herzegowina – Printmedien». www.wieninternational.at. Ιστοσελίδα της WienInternational. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2010. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. (Γερμανικά) «Nezavisne novine und Integral übernehmen Glas Srpske». www.nov-ost.info. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2010. 

Εξωτερικός Σύνδεσμος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]