Hey Arnold!: Η Ταινία

Hey Arnold!: Η Ταινία
Εξελληνισμένο εξώφυλλο VHS
ΣκηνοθεσίαΤακ Τάκερ
Παραγωγή
  • Κρεγκ Μπάρτλετ
  • Άλμπι Χεκτ
Σενάριο
  • Κρεγκ Μπάρτλετ
  • Στιβ Βίκστεν
Βασισμένο σεΆρνολντ 
από τον Κρεγκ Μπάρτλετ
Ηθοποιοί φωνής
  • Σπένσερ Κλάιν
  • Φραντσέσκα Μάρι Σμιθ
  • Τζαμίλ Ουόλκερ Σμιθ
  • Νταν Καστελανέτα
  • Τρες Μακνίλ
  • Πολ Σορβίνο
  • Τζένιφερ Τζέισον Λι
  • Κρίστοφερ Λόιντ
ΜουσικήΤζιμ Λανγκ
ΜοντάζΚρίστοφερ Χινκ
Εταιρεία παραγωγής
ΔιανομήParamount Pictures
Πρώτη προβολή28  Ιουνίου 2002[2]
Κυκλοφορία28 Ιουνίου 2002 (2002-06-28)
Διάρκεια75 λεπτά[3]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$3–4 εκατομμύρια[4][5]
Ακαθάριστα έσοδα$15.2 εκατομμύρια[4]
ΈπεταιHey Arnold!: The Jungle Movie
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Hey Arnold!: Η Ταινία (ή απλώς Hey Arnold!) είναι Αμερικανική κωμική ταινία περιπέτειας κινουμένων σχεδίων παραγωγής 2002 βασισμένη στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων του Nickelodeon, σε σκηνοθεσία Τακ Τάκερ. Οι δημιουργοί της σειράς Κρεγκ Μπάρτλετ και Στιβ Βίκστεν έκαναν το σενάριο, με μουσική από τον Τζιμ Λανγκ. Τα γεγονότα της ταινίας λαμβάνουν μέρος κατά τη διάρκεια του πέμπτου και τελευταίου κύκλου του Άρνολντ. Πρωταγωνιστούν οι Σπένσερ Κλάιν, Φραντσέσκα Μάρι Σμιθ, Τζαμίλ Ουόλκερ Σμιθ, Νταν Καστελανέτα, Τρες Μακνίλ, Πολ Σορβίνο, Τζένιφερ Τζέισον Λι και Κρίστοφερ Λόιντ. Η ταινία διαδραματίζει τους αγώνες των Άρνολντ, Τζέραλντ και Χέλγκα να σώσουν τη γειτονιά τους από έναν άπληστο επιχειρηματία που επιχειρεί να τη μετατρέψει σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Η ταινία παράχθηκε από τη Nickelodeon Movies, τη Snee-Oosh, Inc. και το Nickelodeon Animation Studio,[1] και κυκλοφόρησε στις 28 Ιουνίου 2002, από την Paramount Pictures. Ήταν η τρίτη κινηματογραφική παραγωγή της Nickelodeon Movies βασισμένη σε Nicktoon, επείτα από το The Rugrats Movie και το Τα Ράγκρατς στο Παρίσι. Πρόκειται επίσης για την πρώτη ταινία του είδους της με σήμανση PG από την Ένωση Εταιρειών Κινηματογράφου της Αμερικής. Στο τμήμα ομοφωνίας του Rotten Tomatoes διαβάζουμε: «Βαρετή, μη πρωτότυπη και στερούμενη του πνεύματος της τηλεοπτικής σειράς».[6] Απέφερε έσοδα $15 εκατομμυρίων έναντι προϋπολογισμού $3–$4 εκατομμυρίων.

Μια τηλεοπτική συνέχεια ονόματι Hey Arnold!: The Jungle Movie προβλήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2017.

Ο Άρνολντ Σόρτμαν (Σπένσερ Κλάιν) και ο καλύτερος του φίλος Τζέραλντ Γιοχάνσεν (Τζαμίλ Ουόλκερ Σμιθ) μαθαίνουν ότι ο Άλφονς Πέριερ ντου φον Σεκ (Πολ Σορβίνο), ο διευθύνων σύμβουλος της FutureTech Industries (FTi), έχει ανακοινώσει σχέδια για την ανακατασκευή ολόκληρης της γειτονιάς ως ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο. Εκείνη τη νύχτα, η Χέλγκα Πατάκι (Φραντσέσκα Μάρι Σμιθ) διαπιστώνει ότι ο πατέρας της, ο Μπιγκ Μπομπ (Μορίς Λαμάρς), συνεργάζεται με την FTi για να κατασκευάσει ένα νέο υπερσύγχρονο παράρτημα του καταστήματός του του στο προτεινόμενο εμπορικό κέντρο. Τελικά συμπαραστέκεται στον τον πατέρα της, αν και διστάζει να το πράξει λόγω της αγάπης της για τον Άρνολντ.

Ο Άρνολντ οργανώνει διαδήλωση κατά της FTi. Δυστυχώς, η άδεια τους κλέβεται από τους υπαλλήλους του Σεκ, η γιαγιά του Άρνολντ Πούκι Σόρτμαν (Τρες Μακνίλ) συλλαμβάνεται και η διαδήλωση κηρύσσεται ως παράνομη. Η αποτυχία ενθαρρύνει πολλούς από τους γείτονες του Άρνολντ να τα παρατήσουν και να πουλήσουν τα σπίτια τους στην FTi. Καθώς οι κάτοικοι αρχίζουν να συσκευάζουν τα υπάρχοντά τους, ο παππούς του Άρνολντ Φιλ Σόρτμαν (Νταν Καστελανέτα) μιλάει για την ιστορία του «Επεισοδίου της Ντομάτας», μιας μεγάλης επαναστατικής μάχης στην πόλη. Ο Άρνολντ συνειδητοποιεί ότι η γειτονιά έπρεπε να έχει κηρυχθεί ως εθνικό ορόσημο μετά τον πόλεμο, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τη διατήρησή της. Ωστόσο, το νομικό έγγραφο που την επικυρώνει ως ορόσημο πωλήθηκε στον Σεκ, ο οποίος αρνείται τη λήψη του εγγράφου.

Καθώς η προθεσμία πλησιάζει, ο Άρνολντ παίρνει ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα από τον «Deep Voice», ο οποίος τον ενημερώνει ότι ο Σεκ ψεύδεται και το έγγραφο είναι στο γραφείο του ασφαλές. Ο Άρνολντ και ο Τζέραλντ κλέβουν το κλειδί του κιβωτίου από τον βοηθό του Σεκ, Νικ Βερμικέλι (Καστελανέτα). Ο Νικ αργότερα παρατηρεί ότι το κλειδί που λείπει και ενημερώνει τον Σεκ. Εν τω μεταξύ, ο Φιλ και οι συνομηγοί προσπαθούν να επινοήσουν ένα εφεδρικό πλάνο σε περίπτωση που ο Άρνολντ αποτύχει. Το σχέδιο είναι να γεμίσουν τις σήραγγες αποστράγγισης κάτω από το δρόμο τους με δυναμίτη για να παρεμποδίσουν τον εξοπλισμό κατασκευής της FTi. Ο Μπιγκ Μπομπ αργότερα συνεργάζεται μαζί τους, αφού ανακαλύπτει στο συμβόλαιο του Νικ ότι ο Σεκ θα ελέγξει το 51% της εταιρείας του και θα τον εξαπατήσει ως αποτέλεσμα.

Με τη βοήθεια της πράκτορα Μπρίτζετ (Τζένιφερ Τζέισον Λι), οι Άρνολντ και Τζέραλντ διεισδύουν στην έδρα της FTi και αποκτούν πρόσβαση στο χρηματοκιβώτιο, αλλά βλέπουν ότι το έγγραφο λείπει. Ο Σεκ εμφανίζεται από πίσω τους με το έγγραφο στο χέρι. Αποκαλύπτει ότι ο πρόγονος του, κυβερνήτης των βρετανικών δυνάμεων, ταπεινώθηκε από το «Επεισόδιο της Ντομάτας» και ότι επί σειρά ετών ο Σεκ σχεδιάζει να εκδικηθεί για την τιμή της οικογένειάς του με την κατεδάφιση της γειτονιάς και την αντικατάστασή του από ένα τεράστιο κτίριο με το όνομα του αναγεγραμμένο επάνω του. Έπειτα καίει το έγγραφο για να διασφαλίσει ότι τα σχέδιά του θα προχωρήσουν, πριν καλέσει τους φρουρούς του για να απαλλάξουν τους Άρνολντ και Τζέραλντ. Διαφεύγουν, αλλά πιστεύουν ότι απέτυχαν, έως ότου ο «Deep Voice» συμβουλεύει τον Άρνολντ να αποκτήσει υλικό της κάμερας ασφαλείας της FTi που καταγράφει την στιγμή που ο Σεκ έκαψε το έγγραφο.

Αφού ο Άρνολντ ανακαλύψει ότι ο «Deep Voice» είναι η Χέλγκα, την ρωτά γιατί αποφάσισε να τον βοηθήσει αντί για τον πατέρα της. Η Χέλγκα απρόθυμα διακηρύσσει την αγάπη της για τον Άρνολντ. Η Χέλγκα και ο Άρνολντ δραπετεύουν από το κτίριο και συναντούν τον Τζέραλντ σε ένα αστικό λεωφορείο, πείθοντας τον οδηγό Μάρεϊ (Κρεγκ Μπάρτλετ) να οδηγήσει προς το σπίτι όταν συνειδητοποιεί ότι η κοπέλα του ζει στην ίδια γειτονιά. Παρά αρκετές συγκρούσεις, τα παιδιά φτάνουν στη γειτονιά χωρίς τραυματισμό. Η δήμαρχος Ντίξι φτάνει στο σημείο αυτό μαζί με την αστυνομία και ένα επιτελείο ειδήσεων. Αποκτώντας πρόσβαση στο μεγάλο τζάμποτρον «ScheckVision», τοποθετημένο πάνω από ένα κοντινό κτίριο, οι Άρνολντ και Μπρίτζετ δείχνουν σε όλους τα πλάνα του Σεκ να καίει το έγγραφο. Ο Ντίξι κηρύσσει επισήμως την γειτονιά ως ιστορικό σημείο.

Ο Σεκ φτάνει, ζητώντας να μάθει γιατί η κατεδάφιση δεν έχει αρχίσει. Βλέπει το πλάνο του εαυτού του να καίει το έγγραφο στην οθόνη και συνειδητοποιεί ότι έχει πιαστεί και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης. Η Πούκι, έχοντας ξεφύγει από τη φυλακή, σαμποτάρει το αυτοκίνητό του και ο Σεκ συλλαμβάνεται αμέσως. Η FTi τον απολύει επίσης από την προεδρική του θέση στην εταιρεία. Ο Χάρολντ, νυσταγμένος κάθεται κατά λάθος στον πυροκροτητή που ανάβει τα εκρηκτικά του Φιλ, προκαλώντας την καταστροφή του κτιρίου με την οθόνη SheckVision. Η Χέλγκα αρνείται ότι αγάπησε ποτέ τον Άρνολντ, ισχυριζόμενος ότι είπε αυτά τα πράγματα «εν βρασμώ». Ο Άρνολντ, μη πεισμένος, προσποιείται ότι το δέχεται καθώς επιστρέφει στο σπίτι.

  • Σπένσερ Κλάιν (στη μεταγλώττιση η Χρύσα Σαμαρά) ως Άρνολντ Σόρτμαν
  • Φραντσέσκα Μάρι Σμιθ (στη μεταγλώττιση η Μιχαέλα Αντωνίου) ως Χέλγκα Πατάκι
  • Τζαμίλ Ουόλκερ Σμιθ (στη μεταγλώττιση η Μαρία Ζερβού) ως Τζέραλντ Γιοχάνσεν
  • Νταν Καστελανέτα (στη μεταγλώττιση ο Αργύρης Παυλίδης) ως Παππούς Φιλ Σόρτμαν
  • Τρες Μακνίλ ως Γιαγιά Πούκι Σόρτμαν, Δήμαρχος Ντίξι και Ρεντ
  • Πολ Σορβίνο (στη μεταγλώττιση ο Πέτρος Δαμουλής) ως Άλφονς Πέριερ ντου φον Σεκ
  • Τζένιφερ Τζέισον Λι ως Μπρίτζετ
  • Ντέιβιντ Άλαν Γκριέρ ως Ρόι
  • Κρις Ροκ ως Φιλ
  • Κρίστοφερ Λόιντ (στη μεταγλώττιση ο Αργύρης Παυλίδης) ως Ιατροδικαστής
  • Μορίς Λαμάρς (στη μεταγλώττιση ο Νίκος Νίκας) ως Μπιγκ Μπομπ Πατάκι
  • Σαμ Γζιφάλντι (στη μεταγλώττιση η Μιχαέλα Αντωνίου) ως Σιντ
  • Κρίστοφερ Ουάλμπεργκ (στη μεταγλώττιση ο Πέτρος Δαμουλής) ως Στίνκι Πίτερσον
  • Ολίβια Χακ ως Ρόντα Λόιντ
  • Μπλέικ Μακίβερ Γιούιν (στη μεταγλώττιση η Υρώ Λούπη) ως Γιουτζίν Χόροουίτζ
  • Άντι Μακάφι ως Φοίβη Έιερνταλ
  • Τζάστιν Σενκάρόου (στη μεταγλώττιση ο Νίκος Νίκας) ως Χάρολντ Μπέρμαν
  • Βίνσεντ Σκιαβέλι ως Κος Μπέιλι
  • Καθ Σούσι ως Μίριαμ Πατάκι, Μόνα και Ρεπόρτερ
  • Τζέιμς Κιν ως Μάρτι Γκριν
  • Ελίζαμπεθ Άσλεϊ ως Κα Βιτέλο
  • Μάικλ Λεβίν ως Ρέι Ντόπελ
  • Στιβ Βίκστεν ως Όσκαρ Κοκόσκα
  • Ντομ Ιρέρα ως Έρνι Ποτςas Ernie Potts
  • Μπάοάν Κόλμαν ως Κος Χουν
  • Κρεγκ Μπάρτλετ ως Μπρέινι, Μάρεϊ, Γκράμπι και Μαϊμουδάνθρωπος

Το 1998, το Nickelodeon κήρυξε την παραγωγή τέταρτου κύκλου του Άρνολντ, και έδωσε στον δημιουργό Κρεγκ Μπάρτλετ την ευκαιρία να αναπτύξει δύο ταινίες μεγάλου μήκους.[7] Το 2001, καθώς η παραγωγή του πέμπτου και τελευταίου κύκλου ολοκληρώνοταν, ο Μπάρτλετ και οι συντελεστές της σειράς ασχολήθηκαν με την παραγωγή της πρώτης ταινίας, ονόματι Arnold Saves the Neighborhood (ελεύθερη μετάφραση: Ο Άρνολντ σώζει τη Γειτονιά). Το έργο αυτό παράχθηκε αρχικά για κυκλοφορία για την τηλεόραση και οικιακή χρήση βίντεο ως τα τρία τελευταία επεισόδια του πέμπτου κύκλου,[5][7] αλλά τελικά λόγω επιτυχημένων δοκιμαστικών προβολών της ταινίας, στελέχη της Paramount Pictures αποφάσισαν να την κυκλοφορήσουν σε κινηματογραφικές αίθουσες ως Hey Arnold!: Η Ταινία'.'[7][5] Σύμφωνα με τον ιστορικό του animation Τζέρι Μπεκ (στο Animated Movie Guide), η απόφαση αυτή ευνόητο από την εμπορική επιτυχία των δύο πρώτων ταινιών της σειράς Ράγκρατς, The Rugrats Movie και Τα Ράγκρατς στο Παρίσι.[7]

Μια δεύτερη ταινία ονόματι Hey Arnold!: The Jungle Movie βρισκόταν σε εξέλιξη, αλλά λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της πρώτης ταινίας, το έργο αυτό ακυρώθηκε. Ο Μπάρτλετ αργότερα αποχώρησε από το Nickelodeon, και κατά συνέπεια ακυρώθηκε η σειρά Άρνολντ. Το 2015, ανακοινώθηκε ότι το Jungle Movie συνεχίζει την παραγωγή, αυτή την φορά ως τηλεοπτική ταινία. Η ταινία αυτή πρωτοπροβλήθηκε στο Nickelodeon και τα αδελφικά κανάλια TeenNick και Nicktoons στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 24 Νοεμβρίου 2017.[8] Η ταινία προβλήθηκε αργότερα σε άλλα κανάλια Nickelodeon και επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες παγκοσμίως το 2018.[9][10]

Το πρώτο τρέιλερ προβλήθηκε κατά την διάρκεια των Kids' Choice Awards του 2002. Αναμεταδόθηκαν στιγμιότυπα στο Nickelodeon ονόματι «Backyard Players» όπου παιδιά υποδύονταν τους Άρνολντ, Τζέραλντ και Χέλγκα και αναπαραστούσαν σκηνές από την ταινία. Υπήρξε διαγωνισμός που διεξήχθη, ώστε ένας τυχερός νικητής να είναι ο Άρνολντ για μια μέρα και να πάει στην πρεμιέρα της ταινίας. Το τραγούδι 2-Way του Lil' Romeo χρησιμοποιήθηκε για την διαφήμιση της ταινίας.

Το Hey Arnold!: Η Ταινία ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων του Nickelodeon με σήμανση PG από την Ένωση Εταιρειών Κινηματογράφου της Αμερικής (MPAA) εξαιτίας θεματικών στοιχείων.

Με πρώτη κυκλοφορία στις 28 Ιουνίου 2002 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ταινία απέφερε έσοδα άνω των $15 εκατομμυρίων παγκοσμίων έναντι προϋπολογισμού $3 εκατομμυρίων. Η ταινία απέφερε $5.7 εκατομμύρια από 2,500 κινηματογράφους στο πρώτο σαββατοκύριακο που κυκλοφόρησε, κατεταγμένη ως έκτη στο box office και δεύτερη στις νέες κυκλοφορίες της βδομάδας, με την ταινία Δεν θέλω να γίνω εκατομμυριούχος να την ξεπερνά.[4] Η ταινία απέφερα $13.7 εκατομμύρια εγχώρια και $1.5 εκατομμύρια εκτός των ΗΠΑ, με παγκόσμιο σύνολο $15.2 εκατομμυρίων.[4]

Στον ιστότοπο Rotten Tomatoes, η ταινία συγκεντρώνει ποσοστό 29% βασισμένο σε 78 κριτικές και μέσο όρο 4.6/10. Στο τμήμα ομοφωνίας διαβάζουμε: «Βαρετή, μη πρωτότυπη και στερούμενη του πνεύματος της τηλεοπτικής σειράς, η ταινία Hey Arnold! είναι ένα μισάωρο καρτούν εκτενόμενο πέρα της διάρκειάς της».[6] Το Metacritic κατέγραψε σκορ 47/100 βασισμένο σε 23 κριτικές, υποδεικνύοντας «μικτές ή μέσες κριτικές».[11]

Η ταινία κυκλοφόρησε σε VHS και DVD στις 31 Δεκεμβρίου 2002.[12][13] Στην Ελλάδα, στις λεγόμενες μορφές διανεμήθηκε μεταγλωττισμένη, από την Odeon. Στον ANT1, προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 22 Ιουλίου 2012, με διαφορετική μεταγλώττιση.[14]

Η THQ κυκλοφόρησε βιντεοπαιχνίδι βασισμένο στην ταινία, αποκλειστικά για το Game Boy Advance. Στο παιχνίδι υπάρχουν πέντε κόσμοι, με τέσσερις πίστες στον καθένα (με boss περιλαμβανόμενο σε κάθε τελευταία πίστα) και ο παίκτης μπορεί να παίξει ως ο Άρνολντ, ο Τζέραλντ, ο Φιλ και η Πούκι. Η Χέλγκα μπορεί να επιλεχθεί μόνο με την χρήση ενός cheat code που μπορεί να βρεθεί σε πολλούς ιστότοπους.


  1. 1,0 1,1 Φούντας, Σκοτ (13 Μαΐου 2002). «Review: 'Hey Arnold! The Movie'». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2017. 
  2. www.tv.com/shows/hey-arnold/hey-arnold-the-movie-aka-arnold-saves-the-neighborhood-170931/.
  3. «Hey Arnold! The Movie (U)» (στα Αγγλικά). British Board of Film Classification. 20 Αυγούστου 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2015. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Hey Arnold!: The Movie (2002)» (στα Αγγλικά). Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2011. 
  5. 5,0 5,1 5,2 Horn, John (9 Ιουλίου 2003). «Nickelodeon flops on big screen» (στα αγγλικά). Chicago Tribune. Los Angeles Times: σελ. 3. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-03-21. https://web.archive.org/web/20150321033236/http://articles.chicagotribune.com/2003-07-09/features/0307090141_1_nickelodeon-executives-wild-thornberrys-movie-family-films. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2011. 
  6. 6,0 6,1 «Reviews for Hey Arnold!: The Movie» (στα Αγγλικά). Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2011. 
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Beck, Jerry (2005). «Hey Arnold! The Movie». The Animated Movie Guide. Chicago Reader Press. σελ. 111. ISBN 1-55652-591-5. 
  8. Πίτερς, Μέγκαν (22 Ιουλίου 2016). «Hey Arnold! Movie To Premiere Next Thanksgiving». Comicbook.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2016. 
  9. Ryan Vo (19 Δεκεμβρίου 2017). «YTV: Hey Arnold!: The Jungle Movie Promo (2017) (30 sec)». YouTube. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2018. 
  10. «HEY ARNOLD! The Jungle Movie» (στα Αγγλικά). HOYTS. [νεκρός σύνδεσμος]
  11. «Reviews for Hey Arnold!: The Movie» (στα Αγγλικά). Metacritic. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2011. 
  12. Έπτσταϊν, Ρον Τζ. (3 Ιανουαρίου 2003). «Review of Hey Arnold! The Movie» (στα Αγγλικά). DVD Talk. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2011. 
  13. «Watch Hey Arnold! The Movie Online» (στα Αγγλικά). Netflix. 28 Ιουνίου 2002. 
  14. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6952699&textCriteriaClause=%2BARNOLD

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]