The Animatrix

The Animatrix
ΣκηνοθεσίαΓιοσιάκι Καουατζίρι[1], Μαχίρο Μαέντα[1], Σινιτσίρο Γουατανάμπε, Κότζι Μοριμότο, Πίτερ Τσανγκ[2] και Τακέσι Κόικε
ΠαραγωγήMichael Arias και Αδελφές Γουατσόφσκι
ΣενάριοΓιοσιάκι Καουατζίρι, Αδελφές Γουατσόφσκι και Σινιτσίρο Γουατανάμπε
Βασισμένο σεThe Matrix
Ηθοποιοί φωνήςHedy Burress[3], Κέβιν Μάικλ Ρίτσαρντσον[3], Πάμελα Άντλον[3], Κλέιτον Γουάτσον[3], Τζούλια Φλέτσερ[3], Τζέιμς Άρνολντ Τέιλορ[3], Κάρι-Αν Μος[3], Κιάνου Ριβς[3], Ντέμπι Ντέριμπερι, Φιλ Λαμάρ και Τζον Ντιμάτζιο
ΜουσικήΝτον Ντέιβις
Εταιρεία παραγωγήςMadhouse[4], Studio 4°C[4] και Square Enix[4]
ΔιανομήWarner Bros. Home Entertainment, Microsoft Store, Netflix και Fandango at Home
Πρώτη προβολή3  Ιουνίου 2003 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[5] και 2003
Διάρκεια97 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ιαπωνία
ΓλώσσαΑγγλικά και Ιαπωνικά

Το Animatrix (ιαπωνικά: アニマトリックス, Χέπμπορν: Animatorikkusu) είναι αμερικάνικη-ιαπωνική ανθολογία ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους του 2003, που περιστρέφεται γύρω από τον κόσμο της σειράς The Matrix. Η σεναριογραφία, η σκηνοθεσία και η παραγωγή της συλλογής, έγινε από τις αδερφές Γουατσόφσκι. Το σενάριο αφορά εννέα ιστορίες μικρού μήκους, τέσσερις εκ των οποίων έγραψαν οι Wachowski. Ασχολείται με το σύμπαν του Matrix, περιλαμβανομένης της πρώτης μάχης ανάμεσα σε ανθρώπους και μηχανές, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του ίδιου του Matrix.

Το "Final Flight of the Osiris" γράφτηκε από τις Wachowski και η σκηνοθεσία του έγινε από τον Andy Jones, με το CG animation και σχεδιασμό από τη Square Pictures. Πρόκειται για άμεσο prequel της ταινίας The Matrix Reloaded.

Η ιστορία έχει να κάνει με τον Captain Thadeus και τη Jue σε μία μάχη σπαθιών με δεμένα τα μάτια, σε ένα dojo ψηφιακής πραγματικότητας. Παράλληλα φλερτάρουν, ωστόσο διακόπτονται από ένα συναγερμό και η εξομοίωση τελειώνει. Στην επιστροφή στην πραγματικότητα, το πλοίο Osiris κατευθύνεται προς το Junction 21 όταν ο πιλότος Robbie, αντιλαμβάνεται μια στρατιά Sentinels στο σκάνερ του. Το πλοίο διαφεύγει σε ένα παραμελημένο τούνελ, όπου αντιμετωπίζουν ένα μικρότερο γκρουπ Sentinel που φρουρούν την περιοχή. Τα μέλη της ομάδας βγάζουν τα όπλα και καταστρέφουν την περιπολία.

Το πλοίο βγαίνει στην επιφάνεια, 4 χιλιόμετρα ακριβώς πάνω από τη Zion και κοντά στο στρατό των Sentinels. Εκεί, βλέπουν ότι οι Μηχανές προσπαθούν με τεράστια τρυπάνια να εισβάλλουν στη Zion. Όμως μόλις αντιλαμβάνονται το Osiris, το κυνηγούν.

Ο Thadeus αποφασίζει ότι η Zion πρέπει να ειδοποιηθεί, και η Jue προσφέρεται να μπει στο Matrix για να μεταφέρει την ειδοποίηση, ενώ το πλοίο προσπαθεί να ξεφύγει από τις Μηχανές. Μπαίνει στο Matrix και εμφανίζεται σε μια ταράτσα. Με ακροβατικά προσγειώνεται στο έδαφος και αφήνει το πακέτο σε ένα μικρό ταχυδρομικό κουτί. Αυτό το πακέτο αποτελεί τον πρόλογο του βιντεοπαιχνιδιού Enter the Matrix. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Thadeus μέσω κινητού, ενώ παράλληλα το Osiris εκρήγνυται, σκοτώνοντας κάποια από τα Sentinels που το κυνηγούσαν. Την ίδια στιγμή, η Jue πέφτει στο έδαφος, νεκρή, αφού το σώμα της καταστράφηκε στο πλοίο.

Πρόκειται για τη μόνη ιστορία στη συλλογή που αποτελείται από δύο μέρη. Γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από το Μαχίρο Μαέντα. Χρησιμοποίησε το κόμικ Bits and Pieces of Information των αδερφών Γουατσόφσκι ως prequel στη σειρά και ως βάση του πρώτου μέρους.

Το πρώτο μισό του 21ου αιώνα, η ανθρωπότητα ανέπτυξε επιτυχημένα τεχνητή νοημοσύνη, και σύντομα δημιουργεί ένα ολόκληρο γένος ρομπότ με συναισθήματα για να του υπηρετεί. Πολλά από αυτά είναι υπηρέτες με συναισθήματα με σκοπό της δημιουργίας τους να υπηρετούν και να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους, έτσι δημιουργήθηκαν "καθ' εικόνα" του ανθρώπου, δηλαδή με ανθρώπινη μορφή.

Πλέον, λόγο την μεγάλης αποχής του ανθρώπου από τη δουλειά, αυτός έγινε τεμπέλης, αλαζόνας και διεφθαρμένος. Πέρα από αυτό, τα ανθρωποειδή ήδη υπηρετούσαν πιστά τους ανθρώπους, και σύμφωνα με την αφηγήτρια "για λίγο, ήταν καλά". Πρόκειται για αναφορά σε μία από τις πιο γνωστές φράσεις της Γένεσης, και περιέχει βιβλικό περιεχόμενο όπως και οι ταινίες Matrix.

Η σχέση μεταξύ ανθρώπου και ανθρωποειδών αλλάζει το έτος 2090, όταν ένα ευέξαπτο ρομπότ δέχεται απειλή από τον ιδιοκτήτη του. Τότε το ρομπότ, με το όνομα B1-66ER, σκοτώνει αυτόν, τα κατοικίδιά του, καθώς και το μηχανισμό της απενεργοποίησής του. Αυτός ο φόνος είναι το πρώτο συμβάν όπου μηχανή με τεχνητή νοημοσύνη σκοτώνει έναν άνθρωπο. Το B1-66ER συλλαμβάνεται, και στην ανάκρισή του δηλώνει ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα, καθώς "δεν ήθελε να πεθάνει".

Η μήνυση έρχεται σε διαφωνία με αυτό το επιχείρημα, με την κατηγορία ότι οι μηχανές δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ανθρώπινα όντα, και συγκεκριμένα ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να καταστρέψουν την ιδιοκτησία τους, ενώ ο συνήγορος προκαλεί τους ακροατές να μην επαναλάβουν την ιστορία, και να κρίνουν το B1-66ER ως άνθρωπο και όχι ως μηχανή.

"Πιστεύουμε ότι δεν είναι, και δεν επρόκειτο να συμπεριληφθούν κάτω από τη λέξη "πολίτες" στο Νόμο, επομένως δεν μπορούν να διεκδικήσουν κανένα από τα δικαιώματα και τα προνόμια που προσφέρει το όργανο του Νόμου για τους πολίτες των Η.Π.Α.. Αντιθέτων, μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούνταν ως ένα δευτερεύουσα και κατώτερη τάξη πλασμάτων..."[6]

Το B1-66ER χάνει τη δίκη και καταστρέφεται. Στο βιομηχανοποιημένο κόσμο, ξεσπούν μαζικές παρενοχλήσεις πολιτών, όταν τα ρομπότ και οι υποστηρικτές τους ξεσηκώνονται σε διαμαρτυρία. Οι ηγέτες του κόσμου φοβούνται εξέγερση των ρομπότ, και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν ένα μεγάλο πρόγραμμα καταστροφής των ανθρωποειδών μηχανών. Κάποια από αυτά γλίτωσαν την καταστροφή, ωστόσο, οι άνθρωποι είχαν ακόμα την απαίτηση ή ανάγκη να να τους παράγουν πράγματα. Τα ρομπότ που επιβίωσαν τράπηκαν σε φυγή και δημιούργησαν το δικό τους νέο έθνος, το οποίο ονόμασαν Zero One (ή αλλιώς "01", στο δυαδικό σύστημα). Το έθνος των μηχανών ξεκινά να ανθίζει, παράγοντας υψηλά ανεπτυγμένη τεχνητή νοημοσύνη, η οποία ενισχύει περισσότερο τη νεαρή οικονομία του έθνους, ενώ η οικονομία του ανθρώπινου έθνους δεινοπαθεί, αντίστοιχα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών συγκαλεί σύνοδο κορυφής για οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη βάση της στη Νέα Υόρκη, που έχει ως αποτέλεσμα τον οικονομικό αποκλεισμό του Zero One. Το Zero One στέλνει δύο πρέσβεις στα Ηνωμένα Έθνη, για να ζητήσουν επαναφορά της κατάστασής τους και να λυθεί έτσι η κρίση, όμως το αίτημά τους απορρίπτεται και οι πρεσβευτές δολοφονούνται. Ωστόσο, σύμφωνα με την αφήγηση, αυτή δεν θα ήταν η τελευταία φορά που οι μηχανές θα αντεπιτίθονταν.

Αεροσκάφος των Ηνωμένων Εθνών ελευθέρωσε μαζικά πυρηνικούς βομβαρδισμούς στο Zero One, καταστρέφοντας το έθνος, αλλά αποτυγχάνοντας να διαγράψει το ρομποτικό είδος, καθώς τα ρομπότ ήταν απρόσβλητα από τη θερμότητα και τη ραδιενέργεια αυτών των όπλων. Τα ρομπότ ανταπέδωσαν, κηρύττοντας πόλεμο σε όλο τον πλανήτη, με τα στρατεύματά τους να κατευθύνονται προς όλες τις διευθύνσεις. Τα ανθρώπινα έθνη παρεμποδίζονταν λόγο του ότι, οι βιομηχανικές τους βάσεις στηρίζονταν, κατά κύριο λόγο, στο Zero One και έτσι, τα ανθρώπινα εδάφη παραδίδονταν ένα ένα. Καθώς οι μηχανές προχωρούν στη δυτική Ευρώπη, οι άνθρωποι, σε απελπιστική κατάσταση, βρίσκουν την ύστατη λύση, τη λεγόμενη "Επιχείρηση Σκοτεινή Καταιγίδα" (Operation Dark Storm), με την οποία ο ουρανός καλύπτεται με νανίτες, και οι μηχανές αποκόβονται από τη βασική πηγή ενέργειάς τους, τον ήλιο.[7] Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι επιτίθενται σε μια μάχη εδάφους με τις μηχανές. Οι απώλειες είναι πολλές και παράπλευρες, αλλά οι Μηχανές τελικά επικρατούν.

Επικρατούν των ανθρώπινων στρατών, με ένα νέο μοντέλο Μηχανής, όχι πια ανθρώπινο, αλλά περισσότερο κεφαλόποδο -όπως στις ταινίες της τριλογίας The Matrix. Το προηγούμενο είδος Μηχανής δημιουργήθηκε και καταστράφηκε από τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα την άμεση "απανθρωποίηση" και την ταχύτατη επικράτηση των κεφαλόποδων. Καθώς οι στρατιές των Μηχανών διαπερνούν τις άμυνες των Ανθρώπων. τα Ηνωμένα Έθνη, σε απελπισία, ελευθερώνουν πυρηνικούς πυραύλους ακριβώς πάνω στις μηχανές, σκοτώνοντας μαζί και ανθρώπους. Οι Μηχανές τελικά ελευθερώνουν θανάσιμα βιολογικά όπλα, τα οποία καταστρέφουν την ανθρωπότητα και όταν γίνεται αυτό, οι Μηχανές αντικαθιστούν τη χαμένη ηλιακή τους ενέργεια χρησιμοποιώντας την βιοηλεκτρική, θερμική και κινητική ενέργεια του ανθρώπινου σώματος. Έτσι, δημιουργείται μία νέα, συμβιωτική σχέση μεταξύ Ανθρώπου και Μηχανής. Η σχέση αυτή ξεκινά με τους ανθρώπους παγιδευμένους σε ένα τμήμα των Μηχανών πυροβολικού και τροφοδοτώντας τες. Τελικά, αυτή η τεχνολογία αντικαθίσταται με το μαζικό εγκλωβισμό ανθρώπων σε "δεξαμενές", σε τεράστια εργοστάσια παραγωγής ισχύος, όπως φαίνονται και στις ταινίες του Matrix.

Τελικά, πέφτοντας στα γόνατά της βλέποντας τη δύναμη των Μηχανών, τα Ηνωμένα Έθνη υπογράφουν εκεχειρία μαζί τους. Ωστόσο, αφού ο αντιπρόσωπος των Μηχανών υπογράφει το έγγραφο, ενεργοποιεί μια πυρηνική βόμβα στην αίθουσα συνάντησης, σκοτώνοντας τους αρχηγούς και τη Νέα Υόρκη, μία από τις λίγες ανθρώπινες εγκαταστάσεις, τερματίζοντας οριστικά τον πόλεμο.

Για να κρατήσουν τους κρατούμενούς τους ήσυχους, οι Μηχανές δημιουργούν τη CGI (computer-generated) εικονική πραγματικότητα του Matrix, τροφοδοτώντας τους εγκεφάλους τους με τον ψηφιακό αυτό κόσμο.

Γράφτηκε από τα αδέρφια Wachowski. Είναι η μόνη ιστορία όπου εμφανίζεται ο Neo. Διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια ενός κενού έξι μηνών ανάμεσα στο πρώτο Matrix και το The Matrix Reloaded, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Neo γίνεται μέλος του Nebuchadnezzar και βοηθά τους επαναστάτες να ελευθερώσουν άλλους ανθρώπους από το Matrix.

Το Παιδί (Kid) είναι ένας αποξενωμένος έφηβος που νιώθει πως κάτι πάει στραβά με τον κόσμο. Επισκέπτεται δωμάτια συνομιλιών χάκερ στο ίντερνετ, όπου αναρωτιέται αν είναι μόνος. Στο σχολείο, γράφει αφηρημένα στο τετράδιό του πως Ο Neo ζει. Μια μέρα λαμβάνει προσωπική πρόσκληση από τον ίδιο το Neo να ξεφύγει από το Matrix. Την επόμενη μέρα και κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος στο σχολείο, δέχεται μία κλήση από το Neo στο κινητό του και τον κυνηγά μια ομάδα Agents. Φτάνει σε αδιέξοδο και τελικά, ενθυμούμενος τα λόγια του Neo, πηδά από την οροφή του κτιρίου. Στον κόσμο του Matrix έχει πεθάνει, αλλά ξυπνά στον αληθινό κόσμο, δίπλα στο Neo και την Trinity. Του λένε πως έχει πετύχει την "αυτοεπαλήθευση", αφού κατάφερε να ξεφύγει από το Matrix χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια, πράγμα που θεωρούνταν αδύνατο. Ωστόσο, σε αυτή τη σκηνή αλλά και στο The Matrix Reloaded, το Παιδί δείχνει να έχει μεγαλύτερη πίστη στο Neo παρά στον εαυτό του, νομίζοντας πως ήταν οι δικές του πράξεις που τον έσωσαν.

Δημιουργήθηκε από τη Madhouse, γράφτηκε από τον Γιοσιάκι Καβατζίρι και σκηνοθετήθηκε από τον Τακέσι Κόικε. Η ιστορία αφορά έναν αθλητή στίβου, τον Dan Davis, ο οποίος διαγωνίζεται στα 100 μέτρα στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχει ήδη πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ στα 8.99 δευτερόλεπτα, αλλά το επακόλουθο χρυσό του μετάλλιο ακυρώθηκε λόγο χρήσης αναβολικών. Αποφασίζει να αγωνιστεί για να σπάσει το ρεκόρ του και να "τους αποδείξει ότι έκαναν λάθος". Έχει τη στήριξη του πατέρα του και ενός νεαρού ρεπόρτερ, αλλά ο εκπαιδευτής του τού λέει πως δε βρίσκεται σε φόρμα για να αγωνιστεί και πως αν πιέσει υπερβολικά τον εαυτό του θα καταλήξει με τραύμα που θα καταστρέψει την καριέρα του. Ωστόσο, ο Dan είναι ανένδοτος.

Τη μέρα του αγώνα, τον παρακολουθούν τέσσερις Πράκτορες που βρίσκονται στο στάδιο. Ο αγώνας αρχίζει και ο Dan ξεκινά δυνατά. Ωστόσο, οι μύες του ποδιού του ρηγνύονται βίαια. Όμως, έχοντας μεγάλη δύναμη θέλησης, αγνοεί το τραύμα και τρέχει ακόμα πιο γρήγορα από πριν, προσπερνώντας εύκολα τους άλλους συμμετέχοντες. Πριν περάσει τη γραμμή τερματισμού, τρεις από τους Πράκτορες καταλαμβάνουν τους τρεις κοντινότερους στο Dan αθλητές και προσπαθούν να τον σταματήσουν, αλλά δεν καταφέρνουν να τον φτάσουν.

Η τεράστια έκρηξη ενέργειας στον κόσμο του Matrix προκαλεί τον παράλληλο Dan (αυτόν που είναι στον πραγματικό κόσμο) να σκίσει την πρίζα που τον συνδέει στο Matrix. Έτσι, βλέπει τον πραγματικό κόσμο μέσα από το κουβούκλιό του. Όμως, ένα Sentinel τον βάζει βίαια πίσω στη θέση του και τον χτυπάει με ηλεκτρισμό.

Το μυαλό του Dan γυρνά πίσω στο Matrix, αλλά το σώμα του είναι εξουθενωμένο από τον αγώνα και από αυτά που είχε μόλις δει. Πέρα από αυτό, κέρδισε τον αγώνα σπάζοντας το προηγούμενό του ρεκόρ των 8.99 δευτερολέπτων με το νέο του χρόνο, 8.72.

Στην επόμενη σκηνή, ο Dan βρίσκεται σε ένα αναπηρικό καροτσάκι στο νοσοκομείο και είναι εντελώς σακατεμένος. Ένας κοντινός Πράκτορας καλεί τους συναδέλφους του και τους λέει πως έσβησαν από τη μνήμη του Dan τον αγώνα και ότι δεν θα περπατήσει ξανά, ούτε θα τους ξαναγίνει πρόβλημα. Ωστόσο, ο Dan σιγοψιθυρίζει τη λέξη "Ελεύθερος", πράγμα που ερεθίζει τον Πράκτορα. Προσπαθεί να σηκωθεί, σπάζοντας τις μεταλλικές βίδες που βιδώνουν τα χαλινάρια του στην αναπηρική καρέκλα και κάνει μερικά βήματα, πριν πέσει κάτω και βοηθηθεί από μία νοσοκόμα.

Το "Beyond" γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Κότζι Μοριμότο. Η ιστορία ακολουθεί μία έφηβη κοπέλα, τη Yoko, η οποία ψάχνει τη γάτα της, Yuki. Ψάχνοντας στη γειτονιά της στη Mega City (μία εικονική πόλη μέσα στο Matrix, η οποία θυμίζει την Ιαπωνία), συναντά μερικά νεαρά αγόρια. Ένα από αυτά της λέει ότι η γάτα της είναι μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο "στοιχειωμένο σπίτι" και την προσκαλεί να το δει.

Η Yoko πηγαίνει σε αυτό το σπίτι και συνειδητοποιεί ότι μερικά σημεία του σπιτιού αψηφούν τους νόμους της φυσικής: γυάλινα μπουκάλια ξανασχηματίζονται αφού πέσουν κάτω, βροχή πέφτει από έναν ηλιόλουστο ουρανό, χαλασμένες λάμπες τρεμοσβήνουν, μία πόρτα ανοίγει σε ένα σκοτεινό κενό, σκιές χωρίς σωστό ευθυγραμμισμό με την πηγή τους, το φτερό ενός περιστεριού στριφογυρίζεται γρήγορα στον αέρα. Τα παιδιά χρησιμοποιούν αυτό το, στην πραγματικότητα, glitch του Matrix για τη δική τους διασκέδαση. Πηδούν από ένα ψηλό σημείο του σπιτιού και προσγειώνονται στο έδαφος, χωρίς την επιτάχυνση με την οποία θα προσγειώνονταν υπό φυσιολογικές συνθήκες και χωρίς να προσγειωθούν στο έδαφος.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας υπάρχουν σύντομες σκηνές όπου οι Πράκτορες είναι γνώστες του προβλήματος του Matrix, και δείχνεται ένα φορτηγό να κατευθύνεται προς την περιοχή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Καταφθάνει τη στιγμή που τα παιδιά ακόμη παίζουν, και το "συνεργείο εξολοθρευτών τρωκτικών" (στην πραγματικότητα πρόκειται για τους Πράκτορες) μπαίνει στο κτίριο και το εκκενώνει. Την επόμενη μέρα, η Yoko και τα παιδιά επιστρέφουν στην περιοχή αλλά στη θέση του σπιτιού αντικρίζουν ένα συνηθισμένο πάρκινγκ. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ξανά τα χθεσινά περίεργα γεγονότα, χωρίς επιτυχία, και σύντομα ψάχνουν να βρουν κάτι νέο να κάνουν.

Γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Σινιτσίρο Γουατανάμπε, με animation του Καζούτο Καναζάβα. Είναι άμεσο prequel του The Matrix.[8] Ακολουθεί την ιστορία ενός ιδιωτικού ερευνητή, του Ash, και την ιστορία που ο ίδιος αποκαλεί την "γεγονός για τον τερματισμό όλων των γεγονότων". Δέχεται μία ανώνυμη κλήση στο κινητό του και του ζητείται να βρει μια χάκερ με το όνομα Trinity. Ο Ash, ψάχνοντάς τη, μαθαίνει πως άλλοι ερευνητές πριν από αυτόν απέτυχαν να τη βρουν. Ο ένας αυτοκτόνησε, ο άλλος εξαφανίστηκε και ο άλλος τρελάθηκε. Αποπειράται να μιλήσει με τον τρελό ερευνητή αλλά δε μπορεί να βγάλει τίποτε ουσιαστικό από αυτόν.

Τελικά έρχεται σε επαφή με την Trinity και επικοινωνούν χρησιμοποιώντας φράσεις και γεγονότα από το παραμύθι Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ. Του προτείνει να συναντηθούν και την εντοπίζει με επιτυχία σε ένα τραίνο. Εκεί, η Trinity αφαιρεί ένα "bug" από το μάτι του Ash, το οποίο είχαν εμφυτεύσει νωρίτερα οι Πράκτορες σε ένα "όνειρο εξέτασης ματιών". Οι Πράκτορες εμφανίζονται και κυνηγούν τους δύο χαρακτήρες με όπλα. Ενώ οι δυο τους προσπαθούν να φύγουν από το τραίνο, ένας Πράκτορας αποπειράται να κυριεύσει το σώμα του Ash, αναγκάζοντας την Trinity να τον πυροβολήσει για να εμποδίσει τον Πράκτορα από το να εμφανιστεί. Ο Ash πληγώνεται και η Trinity τον αποχαιρετά, χωρίς μίσος. Φεύγει, λέγοντάς του πως πιστεύει ότι θα μπορούσε να χειριστεί την αλήθεια.

Οι Πράκτορες μπαίνουν στην καμπίνα για να βρουν τον Ash. Αυτό σημαδεύει το όπλο του πάνω τους, κοιτώντας αντίθετη κατεύθυνση, και κάνοντας να ανάψει ένα τσιγάρο. Οι Πράκτορες στρέφονται εναντίον του και αυτός, παρότι οπλισμένος, πιθανότατα πεθαίνει. Η ιστορία τελειώνει με τα λόγια του Ash, το "γεγονός για τον τερματισμό όλων των γεγονότων" καθώς η φλόγα του αναπτήρα του σβήνει.

Η ανάπτυξη του πρότζεκτ Animatrix ξεκίνησε όταν οι συντελεστές της σειράς βρίσκονταν στην Ιαπωνία προωθώντας την πρώτη ταινία. Όσο βρίσκονταν εκεί, συνάντησαν κάποιους δημιουργούς ταινιών άνιμε, των οποίων η δουλειά τους επηρέασε πολύ. Αποφάσισαν να συνεργαστούν μαζί τους.[9]

Το Animatrix συλλήφθηκε και επιβλέυτηκε από τους Γουατσόφσκι, οι οποίοι έγραψαν τέσσερις συνολικά από τις ιστορίες, και δεν σκηνοθέτησαν καθόλου το animation τους. Η μεγαλύτερη πλευρά των τεχνικών λεπτομερειών του εγχειρήματος επιβλεπόταν από σημαντικές προσωπικότητες του κόσμου του Ιαπωνικού animation.

Τη σκηνοθεσία την αγγλικής εκδοχής του Animatrix ανέλαβε ο Jack Fletcher, ο οποίος έφερε στο πρότζεκτ τους ηθοποιούς της αγγλικής εκδοχής του Final Fantasy X της Square Enix's, συμπεριλαμβανομένων των Matt McKenzie, James Arnold Taylor, John DiMaggio, Tara Strong, Hedy Burress, και Dwight Schultz.

Η αγγλική εκδοχή επίσης περιλαμβάνει τις φωνές των Victor Williams, Melinda Clarke, Olivia d'Abo, Pamela Adlon και Kevin Michael Richardson του παιχνιδιού Halo 2 του Xbox, ο οποίος παίζει επίσης και το ρόλο του Deus Ex Machina στο The Matrix Revolutions.

Επίσης εμφανίζονται οι χαρακτήρες Neo, Trinity, και Παιδί (Kid). Τις φωνές τους δανείζουν οι γνήσιοι ηθοποιοί από τις ταινίες της σειράς, Κιάνου Ριβς, Κάρι-Αν Μος και Κλέιτον Γουότσον, αντίστοιχα.

Η σύνθεση της μουσικής έγινε από τον Don Davis. Συνεργάστηκαν επίσης οι καλλιτέχνες ηλεκτρονικής μουσικής Photek, Juno Reactor και Adam Freeland.

Τέσσερις από τις ιστορίες βγήκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της σειράς. Το Final flight of the Osiris προβλήθηκε στους κινηματογράφους με την ταινία Ονειροπαγίδα. Όλες μαζί κυκλοφόρησαν σε μορφή VHS και DVD στις 3 Ιουνίου του 2003. Η DVD εκδοχή περιέχει πρόσθετα βίντεο τα οποία περιλαμβάνουν: ένα ντοκυμανταίρ για το ιαπωνικό animation, σχολιασμούς των World record, Program, και τα δύο μέρη του The second renaissance και ένα τρέιλερ του παιχνιδιού Enter the Matrix.

Στις 14 Οκτωβρίου του 2008, η ανθολογία κυκλοφόρησε σε υψηλή ανάλυση στο 4 Film Favorites WB Collection μαζί με την τριλογία.

Το Animatrix απέσπασε κυρίως θετικές κριτικές. Στο Rotten Tomatoes σημείωσε σκορ freshness 88%. Η Helen McCarthy το συμπεριέλαβε στη λίστα 500 Βασικές Ταινίες Άνιμε και δήλωσε: "Σε αντίθεση με πολλές προμοταρισμένες franchised ταινίες, δικαιολογεί την υπερβολική διαφήμισή του".[10]

  1. 1,0 1,1 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=49543.html. Ανακτήθηκε στις 16  Απριλίου 2016.
  2. www.imdb.com/title/tt0328832/. Ανακτήθηκε στις 16  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 www.imdb.com/title/tt0328832/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 16  Απριλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 (Αγγλικά) AniList. anilist.co/anime/1303/The-Animatrix/. Ανακτήθηκε στις 17  Νοεμβρίου 2022.
  5. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0328832/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 17  Νοεμβρίου 2022.
  6. This is a quotation from Dred Scott v. Sandford, spoken by the defense at the trial of B1-66ER in Part I.
  7. Maeda confirms the references to Eastern Europe and that Dark Storm is a nanite cloud in the DVD commentary.
  8. Matrix Universe poster, included in Enter the Matrix: Official Strategy Guide, Bradygames, 2003.
  9. "What is The Animatrix?" feature on The Matrix Revisited DVD.
  10. "RottenTomatoes Mobile". Rottentomatoes.com. 2003-06-03. Retrieved 2014-07-28.[νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]