Windows CE

Τα Windows CE ήταν λειτουργικό σύστημα της Microsoft για μικρούς υπολογιστές, προσωπικούς βοηθούς και ενσωματωμένα συστήματα, που δεν λαμβάνει πλέον ενημερώσεις. Ήταν λειτουργικό διαφορετικό από τα Windows για προσωπικούς υπολογιστές και βασιζόταν σε έναν υβριδικό πυρήνα που αναπτύχθηκε ανεξάρτητα, μολονότι μοιραζόταν πολλά κοινά στοιχεία με τα Windows και παρείχε ένα σημαντικό υποσύνολο της προγραμματιστικής διεπαφής των Windows (Win32 API). Ήταν βελτιστοποιημένο για συσκευές με μικρό ή και καθόλου αποθηκευτικό χώρο και μπορούσε να λειτουργήσει σε συσκευές με μνήμη ROM. Η τελευταία έκδοσή του (έκδοση 8.0) υποστήριζε επεξεργαστές με αρχιτεκτονικές x86 και ARM, ενώ αυτές που προηγήθηκαν την 7.0 υποστήριζαν και επεξεργαστές βασισμένους σε MIPS και SHx με την 7.0 να είναι συμβατή και με την MIPS II.

Παράγωγα λειτουργικά συστήματα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα WindowsCE αποτέλεσαν την βάση για μια σειρά από λειτουργικά συστήματα για προσωπικούς βοηθούς (PDA) και κινητά τηλέφωνα όπως τα PocketPC, τα έξυπνα κινητά (smartphones), η πλατφόρμα Windows Mobile κ.α. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ευρέως σε βιομηχανικές συσκευές, συστήματα πλοήγησης και συστήματα πωλήσεων (POS).

Διαθέσιμα εργαλεία ανάπτυξης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάπτυξη λογισμικού γινόταν κυρίως με εργαλεία της Microsoft όπως Visual Studio 2003 Visual Studio 2005 Visual Studio 2008 που υποστήριζαν ανάπτυξη σε γλώσσες προγραμματισμού C#, VB.NET. Το λογισμικό που παραγόταν εκτελούνταν μέσω της εικονικής μηχανής .NET Compact Framework (runtime). Υποστηριζόταν επίσης η ανάπτυξη εγγενών εφαρμογών σε γλώσσα C/C++ με χρήση του Win32 API.

Εναλλακτικά εργαλεία ανάπτυξης ήταν η δωρεάν έκδοση Embedded Visual C++, η PellesC καθώς και τα ανοιχτού λογισμικού Free Pascal/Lazarus.

Υποστηριζόταν επίσης η ανάπτυξη σε γλώσσα Java ME αλλά το λειτουργικό δεν περιείχε προεγκατεστημένη εικονική μηχανή Java JVM. Αυτή μπορούσε να εγκατασταθεί με επιπλέον κόστος (από τρίτους παρόχους) όπως η NSICOM CrEme και η ΙΒΜ J9.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]