Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Ο όρος Άγρια Ζωή αναφέρεται στους ζωντανούς οργανισμούς που δεν είναι με κανένα τρόπο τεχνητοί ή εξημερωμένοι και ζουν στα φυσικά τους ενδιαιτήματα. Η Άγρια ζωή μπορεί να αναφέρεται στην χλωρίδα (φυτά) αλλά κυρίως αναφέρεται στην πανίδα (ζώα). Πρέπει να αναφερθεί, ότι η Άγρια ζωή είναι ένας πολύ γενικός όρος για τη ζωή σε διάφορα οικοσυστήματα. Η έρημος, τα δάση της βροχής, οι πεδιάδες, και άλλες περιοχές - συμπεριλαμβανόμενων και των αστικών κατοικημένων περιοχών - διαθέτουν ξεχωριστές μορφές της Άγριας Ζωής.
Το ανθρώπινο γένος ιστορικά τείνει να διαχωρίζει τον πολιτισμό από την Άγρια Ζωή με πολλούς τρόπους. Εκτός από την προφανή διαφορά στο λεξιλόγιο, υπάρχουν διαφορετικές προσδοκίες υπό τη νομική, την κοινωνική και την ηθική έννοια. Αυτό υπήρξε αιτία διαμάχης καθ' όλη τη διάρκεια της καταγεγραμμένης ιστορίας. Οι Θρησκείες συχνά ανακήρυτταν κάποια ζώα ιερά, και στη σύγχρονη εποχή η ανησυχία για το περιβάλλον εξώθησε τους ακτιβιστές στη διαμαρτυρία για την εκμετάλλευση της άγριας ζωής, για ανθρώπινο όφελος ή διασκέδαση.
Στη λογοτεχνία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ο παραδοσιακός διαχωρισμός του ανθρώπου από την άγρια ζωή.
Στις φυλές της Λίθινης Εποχής, οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες βασίζονταν στην άγρια ζωή, φυτική και ζωική, η οποία αποτελούσε γι' αυτούς τη μοναδική πηγή τροφής. Μάλιστα, μερικά ζωικά είδη ίσως οδηγήθηκαν στον αφανισμό από τους πρώτους ανθρώπους κυνηγούς. Με την ανάπτυξη της γεωργίας και την εξημέρωση μέρους της άγριας ζωής, αυτή η εξάρτηση μειώθηκε. Ωστόσο, το κυνήγι ως τροφή αποτέλεσε ένα σημαντικό μέρος των διατροφικών συνηθειών πολλών πολιτισμών. Σήμερα, το κυνήγι, το ψάρεμα, ή η συλλογή άγριας ζωής είναι ακόμη μια σημαντική πηγή τροφής σε μερικά μέρη του κόσμου. Σε άλλες περιοχές, το κυνήγι και το μη-εμπορικό ψάρεμα αντιμετωπίζονται κυρίως σαν χόμπι ή σαν διασκέδαση, ενώ το φαγώσιμο κρέας σαν δευτερεύον όφελος.
Σε μερικές χώρες, οι προστατευόμενες περιοχές, οι περιοχές διαφύλαξης άγριας ζωής ή τα Εθνικά Πάρκα (στην Ελλάδα έχει επικρατήσει ο όρος Εθνικοί δρυμοί) συστάθηκαν για να προστατέψουν την Άγρια ζωή και τα φυσικά τους ενδιαιτήματα. Τα σημαντικότερα από αυτά ονομάστηκαν Περιοχές Παγκόσμιας Κληρονομιάς ή Βιοσφαιρικά αποθέματα από την UNESCO. Η ίδρυση των πάρκων χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο περιβαλλοντικών, τουριστικών, και άλλων παραγόντων. Μερικά από αυτά τα πάρκα εμποδίζουν απλώς την ανάπτυξη στην περιοχή, και επιτρέπουν το ψάρεμα και το κυνήγι σε περιορισμένη κλίμακα ως ένα μέτρο ελέγχου του πληθυσμού της πανίδας. Άλλα πάρκα απαγορεύουν το κυνήγι και το ψάρεμα και κάποια άλλα καθορίζουν την μέγιστη επιτρεπτή τουριστική επισκεψιμότητα ή τη μορφή της επισκεψιμότητας. Σε κάποιους δρόμους έχουν τοποθετηθεί περάσματα για την άγρια ζωή, προκειμένου να αντιστραφεί ο τεμαχισμός του φυσικού περιβάλλοντος.
Η Άγρια ζωή αποτελεί κοινό αντικείμενο εκπαιδευτικών τηλεοπτικών σειρών. Ειδικές εκπομπές του National Geographic προβλήθηκαν αρχικά στο CBS το 1965, αργότερα στο ABC και μετά στο PBS. Το 1963, ξεκίνησε στο NBC το Άγριο Βασίλειο, ένα δημοφιλές πρόγραμμα με παρουσιαστή το ζωολόγο Marlin Perkins. Από το 1984, το Discovery Channel και ο συνεχιστής του, το Animal Planet στις Η.Π.Α και η μονάδα φυσικής ιστορίας του BBC στο Ηνωμένο Βασίλειο κυριάρχησαν στην αγορά των τηλεοπτικών εκπομπών σχετικά με την άγρια ζωή, και κυρίως οι εκπομπές εκείνες με παραγωγό και παρουσιαστή τον Ντέιβιντ Ατένμπορω..