![]() |
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Ηγεμόνας Αχμέτ Κεμαλεντίν الأمير أحمد كمال الدين أفندي | |
---|---|
Γέννηση | 3 Δεκεμβρίου 1847 Παλάτι Τσιραγάν, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία |
Θάνατος | 26 Απριλίου 1905 (57 ετών) Παλάτι Μπεσίκτας, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία |
Τόπος ταφής | Κοιμητήριο Γιαχιά Εφέντι, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία |
Σύζυγος | Φατμά Σεζαντίλ Χανίμ |
Απόγονοι | Ηγεμόνας Ατιγιετουλάχ Εφέντι Μουνιρέ Σουλτάν |
Πλήρες όνομα | |
Αχμέτ Κεμαλεντίν μπιν Αμπντούλ Μετζίτ | |
Οίκος | Οσμανιδών |
Πατέρας | Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ |
Μητέρα | Βερντιτζανάν Καντινεφέντι |
Θρησκεία | Ισλάμ |
![]() | |
δεδομένα ( ) |
Ο Ηγεμόνας Αχμέτ Κεμαλεντίν Εφέντι (Οθ. Τούρκικα:الأمير أحمد كمال الدين أفندي) (Τούρκικα: Şehzade Ahmed Kemaleddin Efendi, 3 Δεκεμβρίου 1847 - 26 Απριλίου 1905) ήταν γιος του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]
Ο Αχμέτ Κεμαλεντίν γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1847 στο Παλάτι Τσιραγάν στην Κωνσταντινούπολη, και ήταν γιος του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και της τρίτης συζύγου του Βερντιτζανάν Καντινεφέντι.
Ήταν δεύτερος στη γραμμή του θρόνου όταν ο αδελφός του Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ ανέβηκε στο θρόνο το 1876 και πίστευε ότι ο Μουράτ Ε΄ έπρεπε να αποκατασταθεί στο θρόνο. Λέγεται ότι στις ημέρες που ο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ ήταν ο σουλτάνος, ο Αχμέτ Κεμαλεντίν αντιμετώπισε πιεστικές οικονομικές δυσκολίες.
Ζήτησε από τον πλούσιο Αμπντούλ Χαμίτ κεφάλαια και έστειλε ακόμη και πολύτιμα αντικείμενα ως ασφάλεια για το δάνειο. Αλλά ο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ απάντησε: "Δεν είμαι καλός παίκτης! Επειδή θέλει να πετύχει κάτι για χρήματα, ας δοκιμάσει τις αλλαγές χρήματος στο κτίριο Caviar!" Ο Αχμέτ Κεμαλεντίν τον έβλαψε, και μετά οι σχέσεις μεταξύ των δύο ήταν παγωμένες.
Δολοφονήθκε στις 26 Απριλίου 1905, σε ηλικία 57 ετών, με διαταγή του αδελφού του Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ στο παλάτι Μπεσικτάς, για να τιμηθεί μεταθανάτια, μετά την επανάσταση του 1908, για τις φιλελεύθερες απόψεις του. Θάφτηκε στο βασιλικό μαυσωλείο του Γιαχιά Εφέντι στην Κωνσταντινούπολη.
Στις 23 Απριλίου 1876 ο Αχμέτ Κεμαλεντίν παντρεύτηκε την Φατμά Σεζαντίλ Χανίμ στο Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά: