Βιβλίο της Ομόνοιας

Αυτό το λήμμα αφορά τον δογματικό κανόνα της Λουθηρανικής Εκκλησίας. Για το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ του Καναδά, δείτε: Πανεπιστήμιο Κονκόρδια. Για για τον κροατικό αθλητικό σύλλογο, δείτε: Κονκόρντια Ζάγκρεμπ. Για τον αστεροειδή Κονκόρδια, δείτε: 58 Κονκορδία.


Το εξώφυλλο της Γερμανικής έκδοσης του 1580

Το Βιβλίο της Ομόνοιας ή «Κονκόρδια» (Γερμανικά: Concordia), είναι ο ιστορικός δογματικός κανόνας της Λουθηρανικής Εκκλησίας, που αποτελείται από δέκα κείμενα, τα οποία αναγνωρίζονται ως έγκυρα στον Λουθηρανισμό, από τον 16ο αιώνα. Είναι επίσης γνωστό ως το βιβλίο-σύμβολο της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας[1].

Το Βιβλίο της Ομόνοιας, δημοσιεύθηκε στα γερμανικά, στις 25 Ιουνίου 1580 στη Δρέσδη, κατά την πεντηκοστή επέτειο από την παρουσίαση της Ομολογίας της Αυγούστας στον αυτοκράτορα Κάρολο Ε κατά τη Δίαιτα της Αυγούστας. Η επίσημη λατινική έκδοση δημοσιεύθηκε το 1584 στη Λειψία[2].

Όσοι αποδέχονται το Βιβλίο της Ομόνοιας, ως δογματική τους βάση, το αναγνωρίζουν ως μια πιστή έκθεση της Βιβλικής πίστης. Το Βιβλίο της Ομόνοιας θέτει τις Άγιες Γραφές, ως τη μοναδική, θεία πηγή για την Χριστιανική πίστη[3].

  1. F. Bente, ed. and trans., Concordia Triglotta, (St. Louis: Concordia Publishing House, 1921), p. i
  2. F. Bente, ed. and trans., Concordia Triglotta, (St. Louis: Concordia Publishing House, 1921), σελ. 5.
  3. Formula of Concord, Epitome, Rule and Norm, 1 (Bente, op. cit., 777)
  4. Δείτε το The Book of Concord, σε επιμέλεια των Kolb και Wengert (2000), και τη δεύτερη έκδοση του Concordia: The Lutheran Confesions (2006).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]