Γιόζεφ Γιόχαν Λίτροβ

Γιόζεφ Γιόχαν Λίτροβ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Joseph Johann von Littrow (Γερμανικά)
Γέννηση13  Μαρτίου 1781[1][2][3]
Horšovský Týn[3][4]
Θάνατος30  Νοεμβρίου 1840[1][2][3]
Βιέννη[5][6][2]
ΥπηκοότηταΑυστριακή Αυτοκρατορία και Αυστρία
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Καρόλου και Πανεπιστήμιο της Βιέννης
ΤέκναKarl Ludwig von Littrow και Heinrich von Littrow
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςαστρονομία
Αξίωμακαθηγητής πανεπιστημίου
Ιδιότητααστρονόμος, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας, διδάσκων πανεπιστημίου και μαθηματικός

Ο Γιόζεφ Γιόχαν Λίτροβ (Joseph Johann von Littrow, 13 Μαρτίου 178130 Νοεμβρίου 1840) ήταν Αυστριακός αστρονόμος. Το 1837 του απονεμήθηκε τίτλος ευγενείας, και έτσι είναι γνωστός και ως Γιόζεφ Γιόχαν Έντλερ φον Λίτροβ (Edler von Littrow).

Γεννήθηκε στην κωμόπολη Χορσόφσκυ Τυν (στα γερμανικά Bischofteinitz) της Βοημίας. Πατέρας του ήταν ο έμπορος Άντον Λίτροβ. Ο Γιόζεφ Γιόχαν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, από όπου απεφοίτησε το 1802 με πτυχία νομικής και θεολογίας. Στη συνέχεια προσλήφθηκε ως ιδιωτικός δάσκαλος του κόμη Γ. Ρέναρντ στη Σιλεσία. Το 1807 διορίσθηκε καθηγητής στο εκεί Γιαγγελονιανό Πανεπιστήμιο, στην Κρακοβία. Για κάποια χρόνια, η εργασία του τον έφερε στη Ρωσία, όπου ίδρυσε το αστεροσκοπείο στο Πανεπιστήμιο του Καζάν και δίδαξε τον Γερμανορώσο μαθηματικό Νικολάι Μπράσμαν, δάσκαλο του Τσέμπισιοφ. Εκεί γεννήθηκε και ο γιος του Λίτροβ, ο Καρλ Λούντβιχ Λίτροβ. Το 1816 διορίσθηκε στο παλαιό αστεροσκοπείο της Βουδαπέστης και τέλος το 1819 διορίσθηκε καθηγητής της Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και διευθυντής στο εκεί αστεροσκοπείο (το οποίο αναδιοργάνωσε πλήρως) μέχρι τον θάνατό του, οπότε και τον διαδέχθηκε ο γιος του, ο Καρλ. Ο Λίτροβ πέθανε στη Βιέννη σε ηλικία 59 ετών. Συνολικά, ο Γιόζεφ Γιόχαν Λίτροβ και η σύζυγός του, η Καρολίν φον Ούλριχσταλ (Karoline von Ulrichsthal) απέκτησαν 13 παιδιά, όλα αγόρια, από τα οποία ο Χάινριχ φον Λίτροβ έγινε χαρτογράφος και συγγραφέας.

Ο Γιόζεφ Γιόχαν Λιτροβ είναι γνωστός κυρίως για την ομώνυμη προβολή Λίτροβ, τη μοναδική σύμμορφη ρετροαζιμουθιακή χαρτογραφική προβολή. Συχνά του αποδίδουν την πρόταση να σκαφθεί ένα μεγάλο αυλάκι με κυκλικό σχήμα στη Σαχάρα, και να γεμιστεί με κηροζίνη. Ανάβοντας την κηροζίνη, ο κύκλος του θα ήταν τη νύχτα ορατός από μεγάλη απόσταση στο διάστημα και θα γνωστοποιούσε την ύπαρξη της ανθρώπινης ευφυίας σε τυχόν εξωγήινους στο Ηλιακό Σύστημα που θα τύχαινε να παρατηρούν τη Γη. Ωστόσο, η σύνδεσή του με αυτή την πρόταση δεν είναι βεβαιωμένη[7]. Ο Λίτροβ συνέταξε και εξέδωσε ουράνιο άτλαντα, τον Atlas des gestirnten himmels (= `Ατλας του αστερόεντος ουρανού, 1839).

Ονομάσθηκε προς τιμή του

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Ο κρατήρας Λίτροβ στο βόρειο ημισφαίριο της Σελήνης, στην ορατή από τη Γη πλευρά της, κοντά στο σημείο όπου προσεδαφίσθηκαν οι αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 17 το 1972.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]