Διεθνές Ρόταρυ

Διεθνές Ρόταρυ
ΨευδώνυμοR.I.
Είδηδιεθνής οργανισμός, service club και φιλανθρωπική οργάνωση
ΣύνθημαService Above Self και One profits most who serves best
ΠρόεδροιGordon McInally
Επίσημες γλώσσεςΑγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Πορτογαλικά, Ιαπωνικά, Κορεατική γλώσσα, Χίντι, ουρντού και Σουηδικά
Ίδρυση23  Φεβρουαρίου 1905 και 1905
ΙδρυτέςPaul P. Harris
ΘυγατρικέςRotary Club
ΈδραΈβανστον
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Έσοδα35.000.000 ευρώ
Μέλη1.400.000
ΒραβεύσειςHonorary Member of the Order of Merit (Portugal)
Ιστότοποςhttps://www.rotary.org/
Ιστότοπος

Το Διεθνές Ρόταρυ (αγγλικά: Rotary International) είναι παγκόσμιο δίκτυο εθελοντών, παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση προσφοράς υπηρεσιών. Με 33.000 Ομίλους σε περισσότερες από 200 χώρες και γεωγραφικές περιοχές έχει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο μέλη.[1] Τα μέλη του Ρόταρυ αποκαλούνται Ροταριανοί και εκτελούν ανθρωπιστικά προγράμματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι η πείνα, η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός και η προστασία του περιβάλλοντος.

Το κύριο πρόγραμμα του Διεθνούς Ρόταρυ στοχεύει στην προστασία των παιδιών από την πολιομυελίτιδα και την εξάλειψή της παγκοσμίως.[2]

Είναι επίσημος σύμβουλος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανώσεις όπως την UNICEF, την UNESCO, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Κέντρο Καταπολέμησης Ειδικών Λοιμώξεων των Η.Π.Α. και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το Ρόταρυ ιδρύθηκε την 23 Φεβρουαρίου 1905 στο Σικάγο των Η.Π.Α, από τον δικηγόρο Πωλ Χάρρις και τρεις φίλους του τον Σιλβέστρε Σίλε, ανθρακέμπορο, τον Γουσταύο Λερ, μεταλλειολόγο και τον Χιράμ Σόρεϋ, ράπτη. Η ιδέα του Πωλ ήταν να προωθήσει τη συναδέλφωση μέσω της γνωριμίας των επιχειρηματιών. Για να γίνει ο όμιλος πλήρως αντιπροσωπευτικός των επιχειρήσεων και της επαγγελματικής κοινότητας, μόνο ένας αντιπρόσωπος από κάθε επιχείρηση ή επάγγελμα ήταν δεκτός. Αυτή ήταν η αρχή της βάσης του συστήματος των κατηγοριών των μελών. Καθώς η αρχική βάση του Ρόταρυ ήταν η φιλία και η προσφορά υπηρεσιών σε άλλους, αυτό έγινε το σήμα κατατεθέν του. Στην Ελλάδα ο πρώτος όμιλος ιδρύθηκε το 1928 στην Αθήνα και ο δεύτερος όμιλος το 1934 στη Θεσσαλονίκη.

Η ονομασία του Ρόταρυ προήλθε από την αγγλική λέξη rotation, επειδή οι πρώτες συναντήσεις των Ροταριανών γίνονταν στον τόπο εργασίας του κάθε μέλους εκ περιτροπής.[3]

Είναι ο οδοντωτός τροχός και τα χρώματά του είναι το μπλε (που συμβολίζει τον διεθνή χαρακτήρα της οργάνωσης) και το χρυσό (την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο δραστηριοτήτων του). Το σύνθημα του Ρόταρυ είναι "Service Above Self" – «Προσφορά Υπερβαίνοντας τον εαυτό μας».

Το Ροταριανό Ίδρυμα, ιδρύθηκε από το Ρόταρυ το 1917 προκειμένου να υλοποιούνται μέσω αυτού τα μεγάλα εκπαιδευτικά και ανθρωπιστικά προγράμματα. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανθρωπιστικούς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Σκοπός του Διεθνούς Ρόταρυ είναι η ενθάρρυνση και η διάδοση της ιδέας της προσφοράς υπηρεσιών, ως βάση κάθε αξιόλογης δραστηριότητας. Ειδικότερα το Διεθνές Ρόταρυ ενθαρρύνει και προωθεί:

  • Την ανάπτυξη των ανθρωπίνων σχέσεων, ως μια ευκαιρία για προσφορά υπηρεσιών.
  • Τις υψηλές ηθικές αρχές στις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα, την αναγνώριση της αξίας όλων των χρησίμων επαγγελματικών ενασχολήσεων, και την ανάδειξη από κάθε Ροταριανό της επαγγελματικής του ενασχόλησης, ως μια ευκαιρία για να υπηρετήσει την κοινωνία.
  • Την εφαρμογή της ιδέας της προσφοράς στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του κάθε μέλους.
  • Την προώθηση της διεθνούς κατανόησης, της καλής θέλησης και της ειρήνης, μέσω μιας παγκόσμιας συναδέλφωσης των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών ενωμένων στην ιδέα της προσφοράς υπηρεσιών.

Λειτουργία και τρόπος διοίκησης[4]

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ροταριανοί Όμιλοι διοικητικά συγκροτούν 535 Περιφέρειες που με τη σειρά τους συγκροτούν 34 Ζώνες σε όλο τον κόσμο. Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ρόταρυ εκλέγεται και διοικεί για ένα έτος με Δ.Σ. αποτελούμενο από 17 Διευθυντές, οι οποίοι εκλέγονται για 2 έτη από τις μισές Ζώνες εναλλάξ. Το Δ.Σ. συμπληρώνεται από τον ψηφισμένο για το επόμενο έτος Πρόεδρο και τον Γ. Γραμματέα του Διεθνούς Ρόταρυ. Η δημοκρατική, αντιπροσωπευτική εκλογή και η εναλλαγή των αξιωμάτων κάθε έτος, είναι βασική οργανωτική αρχή του Ρόταρυ σε κάθε βαθμίδα. Με αυτή την αρχή εκλέγεται και ο Πρόεδρος από τα μέλη κάθε Ομίλου, καθώς και ο Διοικητής κάθε Περιφέρειας από αναλογικό με τη δύναμη κάθε Ομίλου (της Περιφέρειας) αριθμό εκλεκτόρων.

Στην Ελλάδα Λειτουργει μία Περιφέρεια. Η 2475 Περιφέρεια Διεθνούς Ρόταρυ, στην οποία ανήκουν οι όμιλοι της γεωγραφικής περιοχής όλης της Ελλάδας.

Σε κάθε Όμιλο επιδιώκεται να συμμετέχουν άτομα (άνδρες και γυναίκες) οι οποίοι γίνονται μέλη κατόπιν προτάσεως και προσκλήσεως από κάποιο άλλο μέλος[5]. Ποσοστιαία επιλέγονται τουλάχιστον ένα από κάθε κατηγορία, επαγγελματιών, στελεχών, επιχειρηματιών, επιστημόνων, καλλιτεχνών, της τοπικής κοινωνίας που δραστηριοποιείται κάθε Ροταριανός όμιλος. Επιτρέπεται να υπάρχουν σε κάθε Όμιλο όχι περισσότεροι από το 10% των μελών από κάθε επαγγελματική κατηγορία, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύονται όλες οι τάσεις και να μην αποτελεί ο Όμιλος μια απλή συντεχνία. Στο Ρόταρυ μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, φύλο ή πολιτικές προτιμήσεις. Υποχρέωση του κάθε Ροταριανού είναι να κάνει τις εβδομαδιαίες παρουσίες του στον Όμιλό του ή ακόμη και σε άλλον της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Οι Ροταριανοί συνεδριάζουν κάθε εβδομάδα σε τακτή ημέρα, ώρα και τόπο για να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν προγράμματα προσφοράς τοπικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Οι απαιτούμενοι για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων πόροι και χρήματα τόσο του κάθε Ομίλου όσο και του Διεθνούς Ρόταρυ, προέρχονται από τις συνδρομές και δωρεές των μελών και φίλων και από τις δραστηριότητες συλλογής χρημάτων.

Σε κάθε Όμιλο, η δράση κατευθύνεται σε πέντε τομείς που ονομάζονται Λεωφόροι.

  • Η Εσωτερική Δράση εστιάζει στην ενδυνάμωση της συναδέλφωσης και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του Ομίλου.
  • Η Επαγγελματική Δράση ενθαρρύνει τους Ροταριανούς να υπηρετούν άλλους μέσω των απασχολήσεών τους και να εφαρμόζουν υψηλά ηθικά πρότυπα.
  • Η Κοινοτική Δράση καλύπτει προγράμματα και δράσεις που αναλαμβάνει ο Όμιλος για να βελτιώσει τη ζωή στη κοινότητα.
  • Η Διεθνής Δράση περιλαμβάνει ενέργειες που γίνονται για να επεκταθεί το ανθρωπιστικό έργο του Ρόταρυ σε όλο το κόσμο και να προωθηθεί η παγκόσμια κατανόηση και ειρήνη.
  • Η Δράση προσφοράς στη Νεότητα προστέθηκε το 2010 στις υπόλοιπες 4 που έχουν θεσμοθετηθεί από το 1920. Ενθαρρύνει τους Ροταριανούς να αναλαμβάνουν προγράμματα και δράσεις που ωφελούν τους νέους.

Κάθε Ρ. Όμιλος κάθε χρόνο προγραμματίζει και εκτελεί ένα ισόρροπο πρόγραμμα δράσης που υπηρετεί και τις 5 λεωφόρους.

Δομημένα προγράμματα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ρόταρυ έχει επίσης συγκεκριμένα προγράμματα που μπορούν να αναπτύξουν οι Όμιλοι:

  • Ιντεράκτ – ίδρυση και διατήρηση Ομίλου προσφοράς για νέους και νέες, ηλικίας 14-18 ετών.
  • Ροταράκτ – ίδρυση και διατήρηση Ομίλου προσφοράς για νέους και νέες ηλικίας 18-30 ετών.
  • Παγκόσμιες Ομάδες Δικτύωσης– ομάδες Ροταριανών, που επικεντρώνονται σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος διεθνώς, περιλαμβάνουν τις Ροταριανές Ομάδες Δράσης (π.χ. αιμοδότες ή δωρητές οργάνων) και τις Ροταριανές Συναδελφώσεις (π.χ. παίκτες σκακιού).
  • Ροταριανή Ανταλλαγή Φιλίας – πρόγραμμα, που προωθεί μέσω της αμοιβαίας επίσκεψης οικογενειών Ροταριανών από διαφορετικά κράτη, την οικοδόμηση διεθνών σχέσεων, που μπορούν να εξελιχθούν σε διεθνή συνεργασία για προγράμματα προσφοράς
  • Ροταριανοί Εθελοντές – πρόγραμμα, που χορηγεί για Ροταριανούς και άλλους ικανούς επαγγελματίες, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και την εμπειρία τους, σε προγράμματα, που χρειάζονται βοήθεια.
  • Ροταριανή Ανταλλαγή Νέων – πρόγραμμα, που προωθεί την διεθνή κατανόηση και την ειρήνη με ανταλλαγές μεταξύ μαθητών ηλικίας 15-19 ετών.
  • RYLA – πρόγραμμα εκπαίδευσης για νέους ανθρώπους, που επικεντρώνεται στην ηγεσία, στα πολιτικά δικαιώματα και την προσωπική ανάπτυξη.
  • Παγκόσμια Κοινοτική Δράση – κοινό πρόγραμμα κοινοτικής δράσης Ροταριανών ομίλων από δύο ή περισσότερες χώρες.
  1. «Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας του οργανισμού». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2011. 
  2. «Αναγνώριση της Παγκόσμιαw επιτροπής Υγείας για τη δράση του Διεθνους Ρόταρυ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2011. 
  3. Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια Britannica Για το λήμμα Rotary International
  4. Επίσημος οδηγός λειτουργίας ενός Ροταριανού ομίλου
  5. «Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]