Ο Ερνέστος Λουδοβίκος (γερμ. Ernst Ludwig, 25 Νοεμβρίου 1868 - 9 Οκτωβρίου 1937) από τον Οίκο της Έσσης-Ντάρμστατ ήταν ο τελευταίος μέγας δούκας της Έσσης & παρά τω Ρήνω (1892-1918)[11].
Ο Ερνέστος Λουδοβίκος Κάρολος Αλβέρτος Γουλιέλμος ήταν ο μόνος (επιζήσας) γιος του Λουδοβίκου Δ΄ της Έσσης & παρά τω Ρήνω και της Αλίκης, κόρης της Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου και του Αλβέρτου της Σαξονίας-Κοβούργου & Γκότα. Ήταν γνωστός στην οικογένειά του ως Έρνι.
Οι γονείς του μεγάλωναν τα παιδιά τους με στοργή. Όταν ήταν πέντε ετών, ο αδελφός του, Φρειδερίκος, που υπέφερε από αιμορροφιλία, έπεσε από το παράθυρο και απεβίωσε σε ηλικία 2 ετών. Όταν ήταν δέκα ετών, όλα τα αδέλφια ασθένησαν από επιδημία διφθερίτιδας, μάλιστα η μικρότερη, Μαρία, απεβίωσε 4 ετών. Ο Ερνέστος Λουδοβίκος ζήτησε τη Μαρία και όταν του είπε η μητέρα του ότι απεβίωσε, στενοχωρήθηκε. Τότε η μητέρα του τον φίλησε, κόλλησε και απεβίωσε σε ηλικία 35 ετών (1878). Το 1892 διαδέχθηκε τον πατέρα του.
Νυμφεύτηκε τη Βικτωρία Μελίτα της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα, εγγονή της βασίλισσας Βικτωρίας και πρώτη του ξαδέρφη (από το θείο του, Αρθούρο). Στο γάμο η νεότερη αδελφή του, Αλίκη, συνάντησε τον Νικόλαο Αλεξάνδροβιτς, Διάδοχο της Ρωσίας, και αρραβωνιάστηκαν.
Η Βικτωρία Μελίτα (γνωστή στους οικείους της ως Ντάκυ) ήταν εύθυμη, οργάνωνε διασκεδάσεις και κρατούσε ένα χαρωπό σπίτι.[12] Δεν της άρεσε ο δημόσιος ρόλος της, αλλά προτιμούσε τους νέους ανθρώπους από τους ηλικιωμένους και τους εύθυμους από τους βαρετούς, ακόμη και αν αυτοί είχαν υψηλές θέσεις.[13] Το ζεύγος δεν ήταν ευτυχισμένο και στις φιλονικίες του η Βικτωρία Μελίτα έσπαγε τις πορσελάνες στον τοίχο.[13] Είχαν μία κόρη και γι' αυτό η βασίλισσα Βικτωρία δεν επέτρεπε το διαζύγιο. Η Βικτωρία Μελίτα πήγε στη Νότια Γαλλία και ξόδευε τεράστια ποσά σε χαρτιά στο Μόντε Κάρλο. Ο Ερνέστος Λουδοβίκος αφιερώθηκε στην κόρη του.[14] Το 1901 απεβίωσε η βασίλισσα Βικτωρία και το ζεύγος μπόρεσε να χωρίσει.[15] Η Βικτωρία Μελίτα είπε σε συγγενείς της ότι ο σύζυγός της ήταν ομοφυλόφιλος,[16][17] αλλά αυτό δεν πιστοποιείται από αλλού.[18][19] Και οι δύο έκαναν δεύτερο γάμο. Το 1903 η μοναχοκόρη τους, Ελισάβετ, πέθανε από τυφοειδή πυρετό.
Ο δεύτερος γάμος του με την Ελεωνόρα του Ζολμς-Χόχενσολμς-Λιχ ήταν αρμονικός και ευτυχισμένος. Επιπρόσθετα με τον γάμο, ο Ερνέστος Λουδοβίκος διατηρούσε σχέση με τον Κάρλ Άουγκουστ Λίνγκνερ, τον εφευρέτη του πρώτου στοματικού διαλύματος[20]. Όταν αυτός απεβίωσε από καρκίνο του στόματος, του άφησε το Κάστρο Τάρασπ στην Ελβετία. Δεν έμεινε κανείς από την οικογένεια· πωλήθηκε το 2016.
Ήταν προστάτης των Τεχνών[21] και ίδρυσε την Αποικία Καλλιτεχνών του Ντάρμστατ, ένα κτήριο στο Ματίλντενχεε, που στέγαζε μία ομάδα καλλιτεχνών του Γιούγκεντστιλ. Ο Ερνέστος Λουδοβίκος ήταν ποιητής, συγγραφέας, δοκιμιογράφος και συνθέτης έργων για πιάνο.
Ξεκίνησε το 1903 το κτίσιμο του Νέου Μαυσωλείου, που τα εγκαίνια έγιναν το 1910. Παρευρέθηκαν οι 4 αδελφές του, Βικτωρία, Ελισάβετ, Ειρήνη και Αλίκη (πλέον αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα) και οι σύζυγοί τους (Λουδοβίκος του Μπάττενμπερκ, Σέργιος Αλεξάνδροβιτς της Ρωσίας, Ερρίκος της Πρωσίας και Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας). Τα λείψανα των γονιών τους και των δύο πρόωρα χαμένων αδελφών τους αποτέθηκαν στο Νέο Μαυσωλείο[22].
Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στο αρχηγείο του Γουλιέλμου Β΄. Το 1917 η επανάσταση στη Ρωσία είχε αποτέλεσμα να εκτελεστούν από τους Μπολσεβίκους η αδελφή του, Αλεξάνδρα, με την οικογένειά της και η άλλη αδελφή του, Ελισάβετ. Το 1918, όταν ξέσπασε η επανάσταση στη Γερμανία, και ο Ερνέστος Λουδοβίκος έχασε το Μεγάλο Δουκάτο της Έσσης[23].
Απεβίωσε το 1937 έπειτα από μακρά ασθένεια στο Ανάκτορο Βόλφσγκαρτεν, κοντά στο Ντάρμστατ. Έλαβε μία -ισοδύναμη με κρατική- κηδεία και τάφηκε δίπλα στην μοναχοκόρη του Ελισάβετ, στο κοιμητήριο που είχε φτιάξει στο πάρκο Ρόζενχεε του Ντάρμστατ, δίπλα στο Νέο Μαυσωλείο.[24]
Νυμφεύτηκε πρώτα το 1894 την εξαδέλφη του Βικτωρία Μελίτα, κόρη του Αλφρέδου της Σαξονίας-Κοβούργου & Γκότα, και είχε τέκνα:
Διαζεύχθηκαν το 1901 και ο Ερνέστος Λουδοβίκος έκανε δεύτερο γάμο με την Ελεωνόρα, κόρη του Χέρμαν του Ζολμς-Χόχενσολμς-Λιχ, και είχε τέκνα: