Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Γυναικών 2011
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές.Βοηθήστε συνδέοντας το κείμενο με τις πηγές χρησιμοποιώντας παραπομπές, ώστε να είναι επαληθεύσιμο.
Η σήμανση τοποθετήθηκε στις 07/02/2020.
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Γυναικών 2011 (αγγλικά: EuroBasket Women 2011), αποτέλεσε την 33η διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού, με υπεύθυνο φορέα τη FIBA Europe. Η χώρα που φιλοξένησε τους αγώνες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες ήταν η Πολωνία, που στο παρελθόν έχει αναλάβει παρόμοιο καθήκον τρεις ακόμη φορές. Οι αγώνες έλαβαν χώρα κατά το διάστημα από τις 18 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου2011. Νικήτρια ανεδείχθη η ομάδα της Ρωσίας (για τρίτη φορά στην ιστορία της), η οποία νίκησε στον τελικό την ομάδα της Τουρκίας με σκορ 59–42.
Η Πολωνία θα λάβει μέρος στο θεσμό εφόσον πρόκειται για τη διοργανώτρια χώρα. Ύστερα θα συμμετέχουν δικαιωματικά οι έξι ευρωπαϊκές χώρες που διαγωνίστηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2010 στην Τσεχία. Οκτώ επιπλέον ομάδες κέρδισαν δικαίωμα συμμετοχής μέσω γύρου προκριματικών αγώνων κατά το καλοκαίρι του 2010. Η δέκατη έκτη ομάδα οριστικοποιήθηκε σε νέο κύκλο προκριματικών αγώνων που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2011.
Η κλήρωση κατανομής σε ομίλους πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου2010 στο Λοτζ της Πολωνίας.
Η πρώτη φάση των προκριματικών αγώνων διεξήχθη κατά την περίοδο 2 έως 29 Αυγούστου 2010. Δεκαοχτώ χώρες από την Division A μοιράστηκαν σε τέσσερις ομίλους. Οι δύο πρώτες κάθε ομίλου προκρίθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2011.
Οι δέκα ομάδες που δεν τα κατάφεραν διαγωνίστηκαν σε συμπληρωματικό γύρο, από τον οποίο μία πρόσθετη ομάδα προκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Οι τέσσερις χειρότερες ομάδες της διαδικασίας αυτής αγωνίστηκαν σε μπαράζ υποβιβασμού, από τα οποία δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην Division B από την περίοδο 2012-2013. Οι τελευταίες αυτές διαδικασίες έλαβαν χώρα από τις 16 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου 2011.
Έλαβε χώρα από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου 2011 στις πόλεις Μπιντγκός και Κατοβίτσε. Οι 16 χώρες συμμετείχαν χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, ενώ η τέταρτη γνώρισε τον αποκλεισμό. Δεν διεξήχθησαν αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 13 έως 16 του τελικού βαθμολογικού πίνακα.
Λεζάντα : Βαθ : σύνολο βαθμών (κάθε νίκη επιφέρει 2 πόντους, η ήττα 1), Ν : αριθμός κερδισμένων αγώνων, Η : αριθμός χαμένων αγώνων, ΠΥ : πόντοι που σημείωσε η ομάδα, ΠΚ : πόντοι που δέχθηκε η ομάδα, Διαφ. : διαφορά ανάμεσα στα δύο προηγούμενα.
Οι ομάδες που προκρίθηκαν από την προηγούμενη φάση δημιούργησαν δύο ομίλους των έξι ομάδων. Οι αγώνες διεξήχθησαν από τις 22 έως τις 27 Ιουνίου στις πόλεις Μπιντγκός και Κατοβίτσε. Τα αποτελέσματα της προηγούμενης φάσης ελήφθησαν υπόψιν. Κάθε ομάδα αντιμετώπισε εκείνες που ήταν στην ίδια πόλη αλλά όχι στον ίδιο όμιλο κατά τη φάση των 16. Οι πρώτες τέσσερις ομάδες πέρασαν στα προημιτελικά. Οι δύο τελευταίες αποκλείστηκαν, ενώ δεν διεξήχθησαν αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9 έως 12 του τελικού βαθμολογικού πίνακα.
Λεζάντα : Βαθ : σύνολο βαθμών (κάθε νίκη επιφέρει 2 πόντους, η ήττα 1), Ν : αριθμός κερδισμένων αγώνων, Η : αριθμός χαμένων αγώνων, ΠΥ : πόντοι που σημείωσε η ομάδα, ΠΚ : πόντοι που δέχθηκε η ομάδα, Διαφ. : διαφορά ανάμεσα στα δύο προηγούμενα.
Έλαβε χώρα κατά την περίοδο 29 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στην πόλη Λοτζ. Στο στάδιο αυτό όλοι οι αγώνες ήταν νοκ-άουτ. Στα προημιτελικά η πρώτη ομάδα κάθε ομίλου έπαιξε με την τέταρτη του άλλου, ενώ η δεύτερη κάθε ομίλου με την τρίτη του άλλου. Οι νικητές συγκρούστηκαν στους δύο ημιτελικούς. Οι ηττημένοι έπαιξαν στο Μικρό Τελικό και οι νικητές διεκδίκησαν τον τίτλο στον Τελικό. Οι ηττημένοι των προημιτελικών αγωνίστηκαν μεταξύ τους για τις θέσεις πέντε έως οκτώ.