Ο Κριστόφ-Γκαμπριέλ-Ζαν-Μαρί Ζακάν ντε Μαρζερί (Christophe Rodocanachi-Jacquin de Margerie, 6 Αυγούστου 1951 - 20 Οκτωβρίου 2014), γνωστός ως Κριστόφ ντε Μαρζερί, ήταν Γάλλος επιχειρηματίας.
Γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1951 στο Μαρέιγ-συρ-Λαι-Ντισαί (Βαντέ, Γαλλία) και πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 2014 σε αεροπορικό δυστύχημα που είχε το εταιρικό του τζετ στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Βνούκοβο, στα προάστια της Μόσχας[8]. Ήταν στέλεχος, γενικός διευθυντής της Total από τις 13 Φεβρουαρίου 2007 έως τις 21 Μαΐου 2010. Μετά την ημερομηνία αυτή, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου-γενικού διευθυντή μέχρι τον θάνατό του.
Ο Κριστόφ ντε Μαρζερί ήταν γιος του λοχαγού Πιέρ Ροντοκανακί και της Κολέτ Ταιτινγκέρ, η οποία νυμφεύθηκε εκ νέου με τον Πιέρ-Αλαίν Ζακάν ντε Μαρζερί, ο οποίος τον υιοθέτησε[9]. Ήταν λοιπόν, μέσω της μητέρας του, εγγονός του Πιέρ Ταιτινγκέρ και ετεροθαλής αδερφός της Βικτουάρ ντε Μαρζερί.
Είναι κάτοχος διπλώματος της ESCP Europe (έτος αποφοίτησης 1974).
Εισήλθε Total το 1974, στη διεύθυνση οικονομικών της επιχείρησης. Του άρεσε να δηλώνει ότι προτίμησε την Total « αποκλειστικά για τον λόγο ότι ήταν η πλησιέστερη επιχείρηση στο σπίτι του[10] ». Το 1995, ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή στο τμήμα της Total με έδρα τη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια, εισήλθε στο εκτελεστικό συμβούλιο της εταιρείας. Το 1999, ανέλαβε γενικός διευθυντής υπεύθυνος για την εξερεύνηση και την παραγωγή, αρχίζοντας, από εκείνη την περίοδο, να διαφαίνεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Τιερί Ντεμαρέ[11]. Στις 13 Φεβρουαρίου 2007, ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή της Total μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου, με τον Τιερί Ντεμαρέ να παραμένει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να έχει εντολή άσκησης διοικητικών καθηκόντων, έως τις 21 Μαΐου 2010, ημερομηνία κατά την οποία ο Κριστόφ ντε Μαρζερί τον αντικατέστησε σε αυτή τη θέση, αναλαμβάνοντας καθήκοντα PDG[12].
Στο γαλλικό μέρος της υπόθεσης πετρελαίου έναντι τροφής, ο Μαρζερί βρέθηκε κατηγορούμενος στις 19 Οκτωβρίου 2006 από τον δικαστή Φιλίπ Κουρουά, για συνέργεια σε υπεξαίρεση κοινωνικών αγαθών και συνέργεια σε διαφθορά ξένων κρατικών αξιωματούχων[13][14].
Ήταν μεταξύ των δεκάδων Γάλλων που προσκλήθηκαν στην 56η σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ (λόγω του ονόματος του ξενοδοχείου στο οποίο διεξήχθη η πρώτη σύνοδος), η οποία διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 5 και 8 Ιουνίου 2008 στο Γουέστφιλντς Μάριοτ στο Σαντιγί της Βιρτζίνια των ΗΠΑ[15].
Στις 23 Ιουλίου 2011, ο Κριστόφ ντε Μαρζερί ενώθηκε με ακόμη 15 Γάλλους διευθυντές επιχειρήσεων[16] για να ζητήσουν αύξηση στη φορολόγησή τους[17].
Ήταν υπέρμαχος της χρήσης της μεθόδου της υδραυλικής ρωγμάτωσης για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων αερίου σχιστόλιθου στα νότια της Γαλλίας[18].
Στις 18 Δεκεμβρίου 2013, ο Κριστόφ ντε Μαρζερί κατατάχθηκε ως δωδέκατος διευθυντής στην κατάταξη CAC 40, με βάση τις επιδόσεις του, για την οποία υπεύθυνο είναι το περιοδικό Challenges[19].
Στις 21 Οκτωβρίου 2014, κατά τις 0 h 10 (MSK)[20], απεβίωσε στη Μόσχα στη διάρκεια του αεροπορικού δυστυχήματος που είχε το εταιρικό του τζετ (Falcon 50[21]) κατά την απογείωσή του με προορισμό το Παρίσι, κι ενώ το αεροσκάφος συγκρούστηκε με εκχιονιστικό μηχάνημα που βρισκόταν πάνω στον διάδρομο. Όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος σκοτώθηκαν ακαριαία τη στιγμή της σύγκρουσης (3 μέλη πληρώματος και ο Κριστόφ ντε Μαρζερί) 40 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της διαδικασίας της απογείωσης στον διάδρομο του Διεθνούς Αεροδρομίου του Βνούκοβο. Ο οδηγός του εκχιονιστικού μηχανήματος, ο οποίος επέζησε του δυστυχήματος, βρισκόταν σε κατάσταση μέθης στη διάρκεια αυτού. Το Βνούκοβο είναι το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ρωσίας από άποψη μεγέθους.