Νίκη Μπακογιάννη

Νίκη Μπακογιάννη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Νίκη Μπακογιάννη (Ελληνικά)
Γέννηση9  Ιουνίου 1968[1]
Λαμία
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ύψος170 cm Edit this on Wikidata
Βάρος52 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλήτρια του στίβου
Ολυμπιακό μετάλλιο
Χώρα συμμετοχής: Ελλάδα Ελλάδα
Στίβος
Αργυρό 1996 Ατλάντα Άλμα εις ύψος

Η Νίκη Μπακογιάννη είναι Ελληνίδα πρώην αθλήτρια στίβου που αγωνιζόταν στο άλμα εις ύψος, αργυρή Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996.

Γεννήθηκε στη Λαμία στις 19 Ιουνίου 1968, και ξεκίνησε από τον Αθλητικό Όμιλο «Αθανάσιος Διάκος» και συνέχισε με τα χρώματα του αθλητικού συλλόγου ΑΣΕ Δούκα και τέλος με του Ολυμπιακού. Από τα 15 της χρόνια συμμετείχε σε διεθνείς αγώνες Ε-Ν στο Βουκουρέστι. Το 1984 θα καταρρίψει το Πανελλήνιο Ρεκόρ Νεανίδων με επίδοση 1.80μ και την επόμενη χρονιά σε ηλικία 17 ετών θα ανεβάσει το πήχη στο 1.85μ με Πανελλήνιο Ρεκόρ Νεανίδων και Γυναικών. Το 1985 έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου εφήβων νεανίδων στο Κότμπους της -τότε- Ανατολικής Γερμανίας όπου πέρασε το 1,85 μ. Το 1986 πήρε τη Πέμπτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας. Αργότερα θα πραγματοποιήσει πολλά Πανελλήνια Ρεκόρ στο κλειστό και ανοικτό στίβο.

Το 1992 στη Βαρκελώνη έλαβε για πρώτη φορά μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά με 1,88 μ. δεν πέρασε στον τελικό. Το 1996 ήταν δεύτερη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου (1,96 μ.) και το 1997 δεύτερη στους Μεσογειακούς Αγώνες. Έχει κερδίσει 12 το πρωτάθλημα φορές στον ανοικτό στίβο και 11 στο κλειστό στίβο. Ήταν 3 φορές νικήτρια σε βαλκανικούς αγώνες ανοικτού στίβου. Σε μεσογειακούς αγώνες έχει πάρει συνολικά τέσσερα μετάλλια. Έχει κερδίσει 5 φορές το πρωτάθλημα Μπρούνο Ζάουλι. Καλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια το 1989 και 1996. Η μεγαλύτερή της διάκριση είναι το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα το 1996 με 2,03 μ. επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ. Παράλληλα αυτή η επίδοση της έδωσε και μια θέση στο ρεκόρ Γκίνες, αφού η διαφορά των 33 εκατοστών που την χωρίζουν από τα 2,03 μέτρα που πήδηξε είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί.[εκκρεμεί παραπομπή]

Η Μπακογιάννη, που πήγε στην Ατλάντα με 1.97, είχε ήδη υπερβεί τον εαυτό της περνώντας με τη δεύτερη προσπάθεια το 1.99 και με τη δεύτερη το 2.01, που ήταν πανελλήνιο ρεκόρ, γι' αυτό και όταν η Κονσταντίνοβα πέρασε το 2.03, όλοι πίστεψαν πως η πρώτη θέση είχε κριθεί. Όμως η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν είχε πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα. Απέτυχε να το περάσει με την πρώτη προσπάθεια, αλλά στη δεύτερη πέρασε πάνω από τον πήχη και έκανε ακόμη πιο συγκλονιστική την αναμέτρηση. Τελικά η Κονσταντίνοβα κατάφερε να περάσει και το 2.05 και εκεί κρίθηκαν τα μετάλλια, αφού η Μπακογιάννη απέτυχε να το περάσει.

Το 1999 ένας σοβαρός τραυματισμός θα την οδηγήσει στο χειρουργείο και θα την αφήσει μακριά από μεγάλες επιδόσεις κάτι το οποίο δεν κατάφερε να ξεπεράσει την επόμενη χρονιά. Το 2000 θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίντνεϊ χωρίς να καταφέρει να περάσει στο τελικό. Το 2001 θα γεννηθεί ο πρώτος της γιος και το 2003 ο δεύτερος. Μετά τη γέννηση των παιδιών της θα προσπαθήσει να επανέλθει στην αγωνιστική δραστηριότητα και το 2004 θα κέρδισε το πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου με επίδοση 1.87μ όμως δεν θα καταφέρει να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 λόγο σοβαρού τραυματισμού.

Είναι μητέρα δύο παιδιών, πτυχιούχος Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Συνέχισε με Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών "Εφαρμοσμένες Πολιτικές και Τεχνικές Προστασίας του Περιβάλλοντος". Επιπλέον, θα συνεχίσει σε Μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας- Νομική σχολή- Διεθνείς Σχέσεις και σπουδές Ανατολικής Μεσογείου. Είναι Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας εξ απονομής. Έχει ασχοληθεί με τη προπονητική όπως και με αθλητικά προγράμματα και καλοκαιρινά camp για παιδιά και νέους. Διατέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπιονικών και αργότερα μέλος του Διοικητικού συμβουλίου, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής 2006-2010 και μέλος του ΕΣΚΑΝ. Είναι μέλος της επιτροπής Αθλητισμός και Περιβάλλον της ΕΟΕ παράλληλα ασχολείται με περιβαλλοντικές δράσεις για την ευαισθητοποίηση στο χώρο του αθλητισμού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]