Σεισμοί στο νότο της Νέας Ζηλανδίας το 2011

Σεισμοί στο νότο της Νέας Ζηλανδίας το 2011
Ο Καθεδρικός του Κράιστσερτς, σε αεροφωτογραφία.
Τοποθεσία Νέα Ζηλανδία, Νότιο Νησί
43°36′S 172°43′E / 43.60°S 172.71°E / -43.60; 172.71Συντεταγμένες: 43°36′S 172°43′E / 43.60°S 172.71°E / -43.60; 172.71
Θάνατοι185
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο σεισμός στο Κράισττσερτς το 2011 ήταν ένας σεισμός 6,3 Ρίχτερ που χτύπησε την πόλη Κράισττσερτς στις 22 Φεβρουαρίου 2011. Από το σεισμό πέθαναν 185 άνθρωποι, από τους οποίους οι 115 έχασαν την ζωή τους όταν το κτίριο Canterbury Television (CTV) κατέρρευσε.[1]

Μια σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών στην Κλίμακα Ρίχτερ συγκλόνισε το Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας στις 12:51 π.μ. τοπική ώρα την Τρίτη (Δευτέρα 23:51 UTC). Η μέγιστη αντιληπτή ένταση του σεισμού ανήλθε στο επίπεδο IX (9), στη 12-βάθμια Κλίμακα Μερκάλι, ήταν δηλαδή «πολύ καταστροφικός».

Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 32 νεκρούς, αλλά ο τελικός απολογισμός έφτασε τα 185 θύματα. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κέι ενημέρωσε τα ΜΜΕ για 65 θανάτους από την κατάρρευση κτηρίων στο κέντρο του Κράισττσερτς, ενώ αναμένονταν περισσότεροι, αλλά ο αριθμός είχε μειωθεί στο μισό επειδή η αστυνομία εκείνη τη στιγμή μπορούσε να επιβεβαιώσει μόνον τους θανάτους 32 ανθρώπων. Το καμπαναριό του Αγγλικανικού Καθεδρικού Ναού του Κράισττσερτς κατέρρευσε, ενώ χαλάσματα υπάρχουν παντού κατά μήκος του εμπορικού κέντρου της πόλης. Ρωγμές υπάρχουν σε δρόμους και πάρκινγκ αυτοκινήτων, ενώ αναφέρθηκε ότι δύο λεωφορεία είχαν ανατραπεί στην διάρκεια εκτέλεσης δρομολογίων. Λίμνες με λάσπη είχαν δημιουργηθεί λόγω διαρροών νερού. Πτώσεις βράχων και ογκόλιθων κατέστρεψαν κτήρια σε λόφους στα προάστια. Αρχικά είχαν εκφραστεί και φόβοι για την ασφάλεια των γειτονικών πόλεων Λίλετον και Ακαρόα, λόγω προβλημάτων στην επικοινωνία.

Ο σεισμός εντοπίστηκε κοντά στο Κράισττσερτς και σε βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Ενώ προηγούμενοι σεισμοί στην περιοχή δεν είχαν προκαλέσει απώλειες, ο σεισμός των 6,3 R ήταν πιο επιφανειακός και εγγύτερα προς το κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι πολύ μεγαλύτερη. Ακατάλληλα κτήρια, που είχαν εξασθενήσει από τους συνεχείς σεισμούς του προηγούμενου έτους, καταστράφηκαν. Κάποιοι μετασεισμοί προκλήθηκαν στην περιοχή μετά από τον κύριο σεισμό. Ο μεγαλύτερος ήταν της κλίμακας των 5,6 βαθμών που συνέβη στις 7:04 π.μ. στις 21 Φεβρουαρίου EDT ή (1:04:18 π.μ. τοπική ώρα, 22 Φεβρουαρίου). Ο ιστορικός καθεδρικός ναός της Θείας Κοινωνίας στο Κράισττσερτς είχε κατά το ήμισυ καταρρεύσει, όπως και άλλα κτήρια κλασσικού ρυθμού.

Ο σεισμός επίσης εκτιμάται ότι προκάλεσε την κατάρρευση 30 εκατομμυρίων τόνων πάγου μετά από ρήγμα στον Παγετώνα της Τασμανίας σχηματίζοντας μικρά παγόβουνα σε μια λίμνη κοντά στους πρόποδες του βουνού. Τουρίστες που ήταν πάνω σε βάρκες την ώρα του σεισμού είπαν ότι τα κύματα που έφταναν τα 3.5 μέτρα σάρωσαν την λίμνη για τουλάχιστον τα 30 λεπτά που ακολούθησαν το γεγονός. Ο παγετώνας βρίσκεται στην δυτική ακτή της χώρας, στα 200 χιλιόμετρα από το Κράισττσερτς. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Το κτήριο Pico Wholefood στο Christchurch υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό. Schwede66

Πολλοί άνθρωποι είχαν παγιδευτεί σε κατεστραμμένα κτήρια ή κάτω από χαλάσματα, αλλά οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας αρχικά παρεμποδίστηκαν να προσφέρουν βοήθεια από το μποτιλιάρισμα, καθώς μηχανοκίνητα οχήματα και πεζοί εκκένωναν την πόλη. Το κύριο νοσοκομείο της πόλης παρέμεινε σε λειτουργία, παρά το γεγονός ότι μια πτέρυγα είχε κλείσε λόγω ζημιών, ενώ τρία κέντρα επειγόντων περιστατικών στήθηκαν για να παράσχουν άμεση ιατρική φροντίδα. Εκατοντάδες αντιπρόσωποι που παρακολουθούσαν ένα ιατρικό συνέδριο στην πόλη, οι περισσότεροι από την Αυστραλία, εγκλωβίστηκαν στην πόλη. Κάποιοι απ' αυτούς βοήθησαν στο στήσιμο των σκηνών για τους τραυματίες.

Εκτεταμένες διακοπές σημειώθηκαν στην παροχή ηλεκτρικού, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και στους σηματοδότες. Η Telecom προσπαθούσε να αποτιμήσει την ζημιά, ενώ γεννήτριες εστάλησαν επειγόντως από το Όκλαντ για να αντικαταστήσουν τις βοηθητικές γεννήτριες της πόλης. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας προσπαθούσε να ανταποκριθεί με όλους του διαθέσιμους πόρους, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως. Μιλώντας στο Ράδιο Νέα Ζηλανδία, ο Δήμαρχος της πόλης Μπομπ Πάρκερ δήλωσε ότι δημιουργήθηκαν σκηνές "μεγάλης σύγχυσης" στους δρόμους, και ότι ο σεισμός ήταν "εξίσου βίαιος με αυτόν που συνέβη στις 4 Σεπτεμβρίου". Ο τηλεφωνικός αριθμός για τα επείγοντα, το 111, δεν λειτουργούσε σε ολόκληρη την περιοχή του Νότου, αλλά έγινε εξαιρετικά σταθερός από τις 4 μ.μ. (ώρα ΝΖ). Το αεροδρόμιο του Κράισττσερτς ήταν προσωρινά κλειστό για όλες εκτός από τις επείγουσες πτήσεις. Μιλώντας μετά τον σεισμό, ο Μπομπ Πάρκερ είπε ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από χαλάσματα, εκτιμώντας ότι η Νέα Ζηλανδία θα "βρεθεί ενώπιον θλιβερών στατιστικών δεδομένων".

  1. NZ quake collapse building design 'deficient' BBC News. 10 Δεκεμβρίου 2012