Carolinankesäkamelia

Carolinankesäkamelia
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Ericales
Heimo: Teekasvit Theaceae
Tribus: Stewartieae
Suku: Kesäkameliat Stewartia
Laji: ovata
Kaksiosainen nimi

Stewartia ovata
(Cav.) Weath.

Carolinankesäkamelian levinneisyys Yhdysvalloissa
Carolinankesäkamelian levinneisyys Yhdysvalloissa
Katso myös

  Carolinankesäkamelia Wikispeciesissä
  Carolinankesäkamelia Commonsissa

Carolinankesäkamelia (Stewartia ovata) on teekasvien (Theaceae) heimoon, kesäkamelioiden (Stewartia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on varsin läheistä sukua kamelioille (Camellia), laakerikamelioille (Gordonia) ja franklinioille (Franklinia).

Carolinankesäkamelia on kausivihanta pieni puu tai suurikokoinen pensas, joka kasvaa tavallisesti enintään 3–4,5 metriä korkeaksi. Sen lehdet ovat tummanvihreitä, noin 12–15 cm pitkiä ja muodoltaan puikeita tai soikeita. Lehtiruodit ovat leveänsiipipalteisia. Syksyisin lehtien väri vaihtuu oranssin tai punaisen eri sävyihin. Kukat ovat halkaisijaltaan enintään noin 7,5 cm ja niissä on viisi terälehteä. Kukat ovat valkoisia, mutta niissä on oranssit heteet. Carolinankesäkamelia kukkii heinäkuussa. Kukista kehittyvät puutuneet siemenkodat ovat viisilokeroisia.

Carolinankesäkamelia kasvaa luontaisena metsäisillä puronvarsilla sekä jyrkänteiden juurella Yhdysvalloissa Appalakkien vuoristossa ja Piedmontin tasangoilla Virginiasta Alabamaan ulottuvalla alueella.

Carolinankesäkameliaa voidaan kasvattaa koristekasvina joko yksittäispensaana pihalla tai pensasaitana. Se kasvaa parhaiten keskikosteassa ja runsashumuksisessa, mutta hyvin vettä läpäisevässä savimaassa täydessä auringon valossa tai puolivarjossa. Kuumassa ilmastossa pensaalle on hyvä olla hieman varjoa iltapäivän auringolta.

  1. Rivers, M.C.: Stewartia ovata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.2.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]