Félix Vicq d’Azyr

Félix Vicq-d'Azyr

Félix Vicq-d'Azyr, joskus Vicq-d'Azir (23. huhtikuuta 1748 Valognes Ranska20. kesäkuuta 1794 Pariisi), oli ranskalainen lääkäri ja anatomiantuntija, joka valittiin Ranskan akatemian jäseneksi.

Félix Vicq-d'Azyr syntyi normandialaiseen lääkäriperheeseen ja suoritti loppututkinnon Pariisin yliopistossa. Hän loi hienon uran lääkärinä ja arvostettuna eläinten ja ihmisten anatomian asiantuntijana. Lääketieteen professorina hän aloitti kuuluisat vertailevan anatomian luentonsa Pariisin kasvitieteellisessä puutarhassa vuonna 1773.

Hänet hyväksyttiin Ranskan tiedeakatemian jäseneksi vuonna 1774, ja vuonna 1775 hän omistautui tutkimukselle, joka käsitteli Etelä-Ranskaa silloin vaivaannutta eläintautiepidemiaa. Vuonna 1776 Hän perusti Joseph-Marie-François de Lassone (1717–1788) kanssa Société royale de Médecinen, jonka tehtävänä oli tutkia tautiepidemioita. Hänen valittiin myös tiedeakatemian pääsihteeriksi ja Ranskan valtioneuvosto antoi hänelle käskykirjeen valmistaa kyselylomakkeen, jossa tiedustellaan tartuntatautitilannetta kaikkialla maassa, maan kaikille lääkäreille. Nämä asiakirjat, jotka tallennettiin Académie de médecinen'n arkistoon ovat valtava tietolähde aikakauden sairauksista ja hygieenisistä oloista. Aineiston analysointi mahdollisti myös Féliz Vicq-d'Azurin kollegoilleen pitämät esitykset. Yhdessä hänen aiheesta kirjoittamisensa tekstien kanssa nämä mahdollistivat hänen valintansa Ranskan akatemian jäseneksi vuonna 1788. Hän sai Buffonin vapaaksi jättämän paikan. Hän oli ensimmäinen lääkäri, jonka akatemia itse valitsi jäsenekseen.

Félix Vicq-d'Azyr oli myös Bourgelaat'n perustaman Alfortin kuninkaallisen eläinlääketieteellisen oppilaitoksen professori vuodesta 1766 lähtien, ja hän toimi myös tautiepidemioiden ylitarkastajana. Vallankumouksen vaiheissa vuonna 1790 hänet määrättiin valmistamaan uusi perustuslakisuunnitelma Ranskan lääkintätaidosta. Hän oli ollut Marie-Antoinetten ensimmäinen henkilääkäri ja Ludvig XVI:n konsultoiva lääkäri, siksi hän pelkäsi henkensä puolesta, etenkin terrorin aikakaudella.

Félix Vicq-d'Azyr'n kootut teokset käsittävät yhteensä kahdeksan suurikokoista nidettä ja yhden niteen kuvia. Ne julkaisi vuonna 1805 Moreau de la Sarthe.

Valikoima teoksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Éloges
  • Mémoires sur l'Anatomie Humaine et Comparée
  • Traité d'Anatomie et de Physiologie
  • Système anatomique des Quadrupèdes

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Edeltäjä:
Georges-Louis Leclerc de Buffon
Ranskan akatemian jäsen
Tuoli 1
1788–1803
Seuraaja:
François-Urbain Domergue