Gundam-sarja (jap. ガンダムシリーズ, Gundam series) on tuoteperhe, joka keskittyy japanilaisen mecha-animaatiosarja Kidō senshi Gundamin sekä sen lukuisten jatko- ja sivuosien ympärille. Sen teoksia yhdistää robottiteeman ohella nimeen kuuluva sana ”Gundam”.
Kidō senshi Gundamin juonena ei ollut mustavalkoinen hyvien sankareiden ja pahojen valloitusjoukkojen välinen taistelu, vaan ihmiskunnan sisäinen sota. Sarjassa esiintyneitä robotteja kutsuttiin tarinassa mobile suiteiksi, ja niitä käytettiin yhtenä sodan aseista.
Tällainen robottikuvaus osoittautui suosituksi verrattain vanhan ikäryhmän keskuudessa ja vaikutti suuresti koko genreen. Gundam loikin uudenlaisen mecha-alagenren real robot, jossa mechat käyttävät teknologisia aseita. Aiemmissa mechoissa oli yliluonnollisia ominaisuuksia, ja tämänlaiset mechat saivat sittemmin alagenre-luokituksen super robot.
Gundam-sarja ei koostu vain Kidō senshi Gundamin suorista jatko-osista, vaan jatkuvalla tahdilla on julkaistu myös kokonaan eri maailmoihin sijoittuvia johdannaisteoksia. Tv-animaatioiden ohella sarjaan kuuluu myös elokuvia, OVA-videoita, sarjakuvia, romaaneja ja videopelejä.
Suuren osan Gundamin maailmasta ja teemoista loi ensimmäisen osan ohjannut Yoshiyuki Tomino, mutta sarjan teoksia ovat tuottaneet ja ohjanneet myös lukuisat muut henkilöt.
Gundam-sarja jakautuu tapahtumamaailmojensa (jatkumoidensa) perusteella useiksi alisarjoiksi, mutta yleisesti niiden maailmoissa ihmiskunta on muuttanut asumaan avaruussiirtokuntiin ja käy sotaa ihmismuotoisilla mobile suiteilla. Gundamin tapahtumat sijoittuvat pääasiassa Kuun kiertoradan sisäpuolelle, ja kaukaisimmillaan vain Jupiteriin asti.
Maailmaa hallitsee yleensä valtaisa keskushallitus, mutta rauhaa ei onnistuta ylläpitämään, vaan useat aseelliset ryhmittymät nousevat vastarintaan hallitusta vastaan. Useissa sarjoissa esiintyy armeija, jonka sääntöjä ja mobile suit -taisteluita sarjassa kuvataan.
Useissa tv-sarjoissa lapset joutuvat sodan pyörteisiin ja ajautuvat vääjäämättä taisteluihin mobile suiteilla. Tämän vuoksi päähenkilö joutuu armeijan alaisuuteen.
Gundamin vastustajajoukot eivät ole vain persoonattomia vihollisia, vaan koostuvat yksilöistä, joihin kuuluu myös päähenkilön tavoin pakon edessä taistelevia lapsia. Siirtokuntapudotusten kaltaisia massatuhotapahtumia käsitellään useasti, eivätkä päähenkilön joukkojen epäinhimilliset toimetkaan ole harvinaisia.
Kidō senshi Gundamin alkoi yhtenä vuoden mittaisiksi suunnitelluista robotti-animaatioista. Vaikka sarjaa näytettiin lapsille sopivaan lähetysaikaan, sen realismi osoittautui suosituksi nuorison keskuudessa. Sarjan oheistuotelelujen myynti ei kuitenkaan sujunut odotetusti, minkä vuoksi sarja lopetettiin aiemmin kuin alun perin oli suunniteltu.
Tähtiritarien suosion myötä lisääntyneiden animefanien keskuudessa Kidō senshi Gundamin maine kuitenkin levisi televisiolähetyksen päätyttyä. Uusintakierroksen jälkeen sarjan tapahtumat koottiin kolmeksi elokuvaksi. Näiden myötä Gundamin suosio kasvoi räjähdysmäisesti.
Gundam-pienoismallien, ”Gunplan”, ensimmäisen sukupolven ”1:144-Gundam” pienoismallit saapuivat myyntiin puoli vuotta ensimmäisen lähetyksen päättymisen jälkeen ja kävivät alusta alkaen hyvin kaupaksi. Sen jälkeen Gundam-tuotteiden valikoima kasvoi, ja Gundam-harrastajien kirjo levisi ala-astelaisista nuoriin asti. Myyntiin saapui myös elokuvassa esiintymättömiä MSV-malleja, jotka myös osoittautuivat suosituiksi.
Pienoismallien suosion innostamana niiden valmistaja, leluyhtiö Bandai pyysi Sunriseä tuottamaan sarjalle jatkoa, ja Sunrise toteutti suorana jatkosarjana Kidō senshi Z Gundamin. Gundam levittäytyi myös muihin medioihin mm. romaaneina ja peleinä, ja Gundamista tuli suurbrandi. Tomino ohjasi vielä yhden jatko-osan, Kidō senshi Gundam ZZ:n.
Vuoden 1994 Kidō butōden G Gundamista lähtien on julkaistu eri rinnakkaisuniversumeihin sijoittuvia Gundam-animaatioita, joita Tomino ei ohjannut. Gundamin sivutarinoina julkaistiin myös OVA-videoita, joista vastasivat muut kuin Tomino.
Eri mecha-animaatioita yhdistävässä Super robot taisen -pelisarjassa Gundam-hahmot ja robotit ovat myös keskeisessä roolissa.
Varsinaiset Gundam-sarjan teokset ovat vakavahenkisiä tarinoita, mutta SD Gundam esittää Gundam-hahmot ja -robotit koomisessa valossa. Sarjan tarinat on suunnattu keskimäärin ala-astelaisille. Sarjan ensimmäinen animaatio julkaistiin yhdessä Gyakushū no Char -elokuvan kanssa, ja sen jälkeen brandi on laajentunut pienoismalleihin, peleihin ynnä muihin medioihin. 1980-luvulla syntyneistä Gundam-faneista monet tutustuivat Gundamiin juuri SD Gundamin kautta.
SD Gundamin hahmoja ja maailmaa pidetään yleisesti täysin erillisenä varsinaisesta Gundamista. Super robot taisenissa varsinaisen Gundamin juonta kerrotaan SD-hahmoilla, mikä voi aiheuttaa sekaannusta. Syynä pidetään graafisia rajoituksia ja tekijänoikeussyitä.
Sarjat Kidō senshi Gundamista Kidō shin seiki Gundam X:ään lähetetiin Tv Asahin kontrolloimissa televisioverkoissa. Sarjat Kidō senshi Gundam ZZ:aan asti tuotti All-Nippon News Network -ketjuun kuuluva Nagoya terebi, ja Kidō senshi V Gundamista eteenpäin tuotannon hoiti ketjun avainasema Tv Asahi.
Myöhemmistä Gundam-sarjoista ∀ Gundamin tuotti Fuji terebin FNS-ketju ja Kidō senshi Gundam Seedin, Kidō senshi Gundam Seed Destinyn ja Kidō senshi Gundam 00:n TBS:n JNN-ketjun Mainichi hōsō. SD Gundam Forcea lähetetään Tv Tokyon TXN-verkon eri asemilla.
Asemasta riippumatta sarjoja on näytetty iltaneljän ja -kuuden välisenä aikana, mikä on ollut tuotantoyhtiöiden ja rahoittajien toive. Gundam-sarjojen siirtymisen pois Asahilta vuonna 1996 syynä oli se, että ohjelmauudistusten johdosta Gundameja ei enää voitu lähettää kyseisenä kellonaikana.
Myöhemmin Tv Asahin verkoissa on nähty vain televisiospesiaali G-Saviour.
Vaikka Gundamia pidetään yhteiskunnallisesti merkittävänä animaationa, sitä ei kuitenkaan tv-verkostojen ja paikallisten tv-asemien suhteiden vuoksi kuitenkaan nähty koko Japanissa. Kaupallisen television maanpäällisessä verkossa koko maan kattava lähetys oli mahdotonta. Niillä alueilla, joita verkosto ei kattanut, asuvat ihmiset joutuivat turvautumaan vuokravideoihin. Viime vuosina satelliittitelevisio ja Internetin laajakaista-lähetykset ovat kuitenkin mahdollistaneet Gundamin katsomisen koko maassa.