Kidō senshi Gundam 0083 – Stardust Memory

Kidō senshi Gundam 0083 – Stardust Memory
機動戦士ガンダム0083 STARDUST MEMORY
(Kidō senshi Gundam 0083 – Stardust Memory)
Genre mecha
OVA
Ohjaaja Mitsuko Kase (jaksot 1–7)
Takashi Imanishi (jaksot 8–13)
Studio Sunrise
Jaksojen määrä 13
Julkaisupäivät 23.5.1991–24.9.1992
Elokuva: Kidō senshi Gundam 0083 – Zeon no zankō
Ohjaaja Takashi Imanishi
Studio Sunrise
Julkaisupäivämäärä 29.8.1992
Kesto 119 min


Kidō senshi Gundam 0083 – Stardust Memory (jap. 機動戦士ガンダム0083 STARDUST MEMORY, myös Mobile Suit Gundam 0083 Stardust Memory) on Gundam-sarjaan kuuluva OVA, jota julkaistiin 13 osaa vuosina 1991 ja 1992. Siitä käytetään myös lyhennettä 0083.

Sarjan jaksot koottiin myös myöhemmin elokuvaksi Kidō senshi Gundam 0083 – Zeon no zankō (jap. 機動戦士ガンダム0083 ジオンの残光, myös Last Blitz of Zeon).

Kolme vuotta yhden vuoden sodan päättymisen jälkeen käynnistetään Gundam-kehityssuunnitelma osana Maan liittovaltion jälleenrakennusprojektia. Projektin hedelmät, Gundam-prototyypit 1 ja 2 kuljetetaan Australiassa sijaitsevaan Torringtonin tukikohtaan. Zeonin armeijan jäännökset saavat kuitenkin vihiä asiasta, ja hyökkäävät tukikohtaan kaapatakseen ydinaseilla varustetun prototyyppi 2:n.

Aiemmin ”Solomonin painajaisena” tunnettu Zeonin armeijan ässäpilotti Anavel Gato onnistuu varastamaan prototyyppi 2:n. Pakoon pyrkivän prototyyppi 2:n eteen ilmestyy kuitenkin prototyyppi 1, jota ohjaa liittovaltion armeijan kokematon koelentäjä, Kou Uraki. Gato onnistuu kuitenkin karistamaan takaa-ajajat kannoiltaan ja pakenemaan aamu-usvaan Gundam-prototyyppi 2:n kanssa.

Taistelu siirtyy avaruuteen, jossa Solomonin vyöhykkeellä järjestetään Maan liittovaltion armeijan laivastokatselmus. Ydinkärjellä aseistettu prototyyppi 2 hyökkää riviin järjestäytyneiden alusten kimppuun, ja puolet laivastosta katoaa ydinräjähdykseen. Gaton joukkion lopullinen päämäärä on kuitenkin vielä saavuttamatta. Kaaoksen keskellä operaatio Tähtisumun todellinen luonne paljastuu...

Gundam 0083 on yksi Kidō senshi Gundamin sivutarinoiksi tarkoitetuista OVA-sarjoista. Sarja tehtiin Gundam 0080:n kaupallisen menestyksen siivittämänä. OVA:n nimen 0083 viittaa avaruusvuosisadan vuoteen 0083, jonne OVA:n juoni sijoittuu. Sarja kuvaa tapahtumia Kidō senshi Gundamin vuoden 0079 ja Kidō senshi Z Gundamin vuoden 0087 välillä, ja täyttää siihen asti Gundam sarjassa noiden aikojen välillä vallinneen tarinallisen tyhjiön. Kesken OVA:n julkaisun siitä päätettiin koota myös kokoomaelokuva. Tämän vuoksi sarjan loppupuolen graafista laatua kohennettiin, jotta se paremmin sopisi valkokankaalla esitettäväksi.

VHS-, LD- ja DVD-julkaisut yhteenlaskettuna OVAn jaksoja on myyty yli miljoonaa kappaletta. Se on saavuttanut Gundam-teoksista eniten Oricon-listan ykköstiloja ja on myös ainoa Gundam-teos, joka on noussut ensimmäiseksi sekä VHS-, LD- että DVD-listoilla.

Mekaniikkasuunnittelu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahden Gundamin välisiä taisteluita, jotka ovat olleet tyypillisiä Gundam-teoksille 1990-luvulta alkaen, nähtiin ensimmäistä kertaa Gundam 0083:ssa.

Useimmat OVA:ssa esiintyvien sotakoneiden suunnittelu mobile suiteista sukellusveneisiin pohjaa muokattuihin, alkujaan Kidō senshi Gundamissa nähtyihin laitteisiin. Sodan voittaneen Maan liittovaltion armeijan robotteja on kuitenkin tarinassa jatkokehitelty ja muokattu, kun taas Zeonin ruhtinaskunnan armeijan jäännöksiin kuuluvan Delazin laivaston mobile suiteina nähdään yhden vuoden sodan loppuaikojen malleja. Aiemmassa OVAssa nähty Rick-Dom II tekee paluun tässä sarjassa.

Myös täysin uusia aseita nähdään sarjan kuluessa. Bandai pyysi, että sarjassa nähtäisiin siirtokuntapudotus. Tämän vuoksi sarjassa nähdään siirtokunnan pysäyttämiseen kykenevä, Hajime Katokin suunnittelema 140 metriä pitkä Gundam-prototyyppi 3 (Dendrobium). Prototyyppi 3 jakoi kuitenkin yleisön mielipiteet, sillä sitä pidettiin sopimattomana OVA:n kuvaamaan aikaan Gundam-jatkumossa.

Juonenkehitys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä OVA:ssa ei tyydytty kuvaamaan Maan liittovaltion armeijaa, jonka alaisuudessa päähenkilö toimii, yksioikoisesti hyvänä osapuolena, vaan sen turmeltuneisuutta kuvattiin varsin yksityiskohtaisesti. Toisaalta taas vastustajat, Zeonin armeijan henkiinjääneistä koostuva Delaz-laivasto, kuvattiin monelta osin oman oikeustajunsa mukaan toimivina patriootteina, joilla on myös bushidōn kaltaisia hyveitä. Pelkkää mustavalkoista hyvän ja pahan vastakkainasettelua syvällisempi tausta-asetelma on usein läsnä muissakin Gundam-teoksissa, mutta tässä OVA:ssa se on erityisen huomattavasti esillä.

Tarinan loppu pohjustaa Kidō senshi Z Gundamin päähahmojen joukon vihollisten, Titaanien syntyä, joten sitä ei voi helposti kutsua yksinomaan onnelliseksi. Sarjan aikana nähdään myös Jamitov Hymemin ja Bask Omin kaltaisten, myöhemmin Titaanien johtajiksi kohoavien hahmojen juonitteluja kuvaavia kohtauksia.

Sarjassa ei käsitellä lainkaan newtypejä tai niihin liittyviä asioita. Zeonin armeijan jäänteiden ideologinen julistuskin rajoittuu zeonismin ”avaruuslaisten itsenäisyyteen”, eikä ”uusista ihmisistä” puhuta. Tämä johtuu siitä, että tuottaja Masuo Ueda halusi välttää newtypejen kaltaisten superihmisten käyttöä tarinassa, koska sillä olisi taipumus johtaa tarinankerronnallisesti helppoihin ratkaisuihin. Ueda teki näin siitä huolimatta, että Yoshiyuki Tomino oli varta vasten kehottanut häntä käyttämään newtypejä juonessa.

OVA-projektin kerrotaan käynnistyneen Gundam Sentinel -romaanin animaatioversiona, ja monet hahmot sekä tausta-asetelman ja juonen yksityiskohdat muistuttavatkin romaania. OVA:n MS-06F2 myöhäisempi Zaku II ja GM-79C GM Kai ovat lähes samoja kuin Hajime Katokin ”Gundam Sentinel 0079”:ään suunnittelemat ”Zaku” ja ”GM”, ja samasta syystä Masahiko Asanon kaltaisten, Gundam Sentinelin parissa työskennelleiden henkilöiden nimiä näkyy useita OVA:n tekijöiden joukossa.

OVAn sankarittaren Nina Purpletonin ja sankari Kou Urakin välisen suhteen kehitys, tarinan keskivaiheilla olevat Koun ja tämän päällikön, South Burningin harjoittelukohtaukset ja monet muut yksityiskohdat olivat kunnianosoituksia vuonna 1986 julkaistulle Top Gun – lentäjistä parhaat -elokuvalle.

27.tammikuuta 2006 Bandai Visual julkaisi sarjan uudelleen DVD:llä HD-remasteroituna ja 5.1 ch Surround -äänillä nimellä Kidō senshi Gundam 0083 5.1 ch DVD-Box.

Katso Luettelo Kidō senshi Gundam 0083 – Stardust Memoryn hahmoista

Sarjassa esiintyvät aseet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maan liittovaltion armeija
Zeonin ruhtinaskunnan armeija
  • MS-14A (MS-14H) Gelgoog (Anavel Gaton henkilökohtainen kone)
Delaz-laivasto
Titaanit

Tuotantohenkilöstö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnus- ja taustakappaleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
”The Winner”
Sanat Yoshihiko Andō, sävel Takashi Tsushimi, sovitus Mitsuo Hagita & Takashi Tsushimi, laulu Miki Matsubara (Victor ongakusangyō)
Käytettiin jaksoissa 2–7
”Men of Destiny”
Sanat Yoshihiko Andō, sävel Miki Matsubara, sovitus Mitsuo Hagita, laulu MIO (Victor ongakusangyō)
Käytettiin jaksoissa 8–12
”Magic”
Sanat ja sävel Jacob Wheeler, sovitus Kenzō Shikuma, laulu Jacob Wheeler (Victor ongakusangyō)
Käytettiin jaksoissa 1–7
”Evergreen”
Sanat Arisu Satō, sävel Kisaburō Suzuki, sovitus Mitsuo Hagita, laulu MIO (Victor ongakusangyō)
Käytettiin jaksoissa 8–13
Tunnuskappale ”True Shining”
Sanat Yoshihiko Andō, sävel Miki Matsubara, sovitus Mitsuo Hagita, laulu Rumiko Wada (Victor ongakusangyō)
Taustakappale ”Mon étoil”
Sanat Arisu Satō, sävel Yayoi Tanaka, sovitus Mitsuo Hagita, laulu Rumiko Wada (Victor ongakusangyō)

Jaksoluettelo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jaksonumero Jakson nimi Käsikirjoitus Storyboard Tuottaja Ohjaaja Mekaniikka-
ohjaus
1 Gundam gōdatsu
Stardust Rising
Fuyunori Gobu Mitsuko Kase Shin’ichirō Watanabe Toshihiro Kawamoto Hirotoshi Sano
2 Owarinaki tsuigeki
War Is Not Over, Yet
Takashi Imanishi Hiroshi Ōsaka Tōru Yoshida
3 Shutsugeki Albion
Irregulars in Albion
Shin’ichirō Watanabe Toshihiro Kawamoto Hirotoshi Sano
4 Nessa no kōbōsen
The Lost Troopers
Kazuki Akane Takashi Imanishi Hiroshi Ōsaka Tōru Yoshida
5 Gundam, hoshi no umi e
Sieg, Zion!
Akinori Endō Mitsuko Kase Toshihiro Kawamoto Hirotoshi Sano
6 Von Braun no senshi
Mind of the Moon
Shin’ichirō Watanabe Hiroshi Ōsaka Tōru Yoshida
7 Aoku kagayaku honō de
Burning Heart
Tomohide Ōkuma Kazuki Akane Mitsuko Kase Toshihiro Kawamoto Hirotoshi Sano
8 Sakubō ni chūiki
Conspiracy of Silence
Mitsuko Kase Shin’ichirō Watanabe Hiroshi Ōsaka Tōru Yoshida
9 Solomon no akumu
Nightmare of Solomon
Ryōsuke Takahashi Takashi Imanishi Kazuki Akane Hiroki Kanno Kōji Sugiura
10 Gekitotsu sen’iki
The Hot Area
Tomohide Ōkuma Shin’ichirō Watanabe Toshihiro Kawamoto Hirotoshi Sano
11 La Vie en rose
In La-Vie-En Rose
Ryōsuke Takahashi Kazuki Akane Hiroshi Ōsaka Tōru Yoshida
12 Kyōshū, soshigenkaiten
Assault Waves
Tomohide Ōkuma Takashi Imanishi Shin’ichirō Watanabe Hiroki Kanno Kōji Sugiura
13 Kakenukeru arashi
Men Of Destiny
Tomohide Ōkuma Toshihiro Kawamoto Hirotoshi Sano

Jaksojen englanninkieliset lisänimet ovat peräisin LD-julkaisun kansista.

Oheistuotteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1990 joulukuussa ennen OVAn virallista julkaisua myytiin ensimmäisen osan sisältävää videokasettia ja elokuva Kidō senshi Gundam F91 ennakkolippua yhdessä nimellä G × G Unit. Virallisen painoksen ensimmäisen osan prologikohtaus, jossa Delaz ja Gato kohtaavat Solomonissa, puuttuu kuitenkin tästä versiosta.

Tämä video oli monella tapaa OVAn pilottijakso, mutta G × G Unitin versio ensimmäisestä jaksosta poikkeaa monilta osin varsinaisesta myyntiversiosta. Vaikka vuorosanat ja ääninäyttelijät ovat samoja kummassakin versiossa, on ääninauhassa eroja sanojen painotuksessa ja rytmityksessä, mikä merkitsee että ääninauhat on äänitetty eri kerroilla tai ainakin koottu eri otoksista. Lisäksi alun kohtauksen, jossa Zaku II ja Powered GM käyvät harjoitustaistelua avaruussiirtokunnan raunioissa, taustalla soivan kappaleen sanat ovat täysin erilaiset kuin lopullisessa versiossa Miki Matsubaran laulaman ”Back to Paradisen”. G × G Unitin versiota laulusta ei ole myöskään julkaistu millään CD:llä.

OVA:n julkaisun jälkeen vuonna 1992 kootiin sen jaksoista leikkaamalla elokuva ”Kidō senshi Gundam 0083 – Zeon no zankō”, joka julkaistiin teatterilevitykseen. Elokuva ilmestyi ennen OVAn viimeistä osaa, joten tarinan päätös nähtiin elokuvassa ensimmäisenä. OVAn päättävää Pohjois-Amerikassa sijaitsevaan Oakleyn tukikohtaan siirretyn Koun ja Ninan jälleennäkemiskohtausta ei kuitenkaan ole elokuvassa.

OVAn julkaisun kanssa samaan aikaan alettiin Comic Bom Bom -lehdessä julkaista siitä Mitsuru Katoyan piirtämää sarjakuvaversiota samalla nimellä Kidō senshi Gundam 0083 – Stardust Memory. Sarjakuva julkaistiin yksissä kansissa pokkarina vasta vuonna 2003, kun Kōdansha sisällytti sen ”Gundam tanpenshū 2” -kokoelmaan.

Vuodesta 2000 Masafumi Matsuura piirsi myös OVAan perustuvaa sarjakuvaa ”Kidō senshi Gundam 0083 − hoshikuzu no eiyū”. Vaikka sarjakuvan tarina noudattelee pääpiirteissään OVAn juonta, on siinä myös paljon uusia sivujuonia. Sarjakuvassa nähdään myös prototyyppi-3:lle tarkoitettu Core Fighter, joka ei lainkaan esiinny animaatiosarjassa.

Vuonna 1992 julkaistiin Kadokawa Sneaker bunko -sarjassa OVAn kolmiosainen romaaniversio, jonka kirjoitti Hiroshi Yamaguchi. Sen tapahtumat olivat liki identtiset OVAn kanssa, mutta kohtauksiin oli lisätty tapahtumien taustatietoa ja hahmojen tunteiden kuvauksia.

CD-kuunnelmat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1992 julkaistiin kaksi ”CD-cinemaksi” kutsuttua kuunnelmalevyä, ”Runga-oki hōgekisen” ja Cima Garahauhun keskittyvä ”Sora no kagerō”, joiden juonet olivat OVAn osien 7 ja 8 väliin sijoittuvia sivutarinoita.

Osa Sora no kagerōsta animoitiin, ja se julkaistiin sekä erikoispainoksena OVAn osat 7–12 ostaneille että toisella OVA-DVD:llä. Uudelleenleikattuna animaatio löytyy myös PlayStation 2 -pelistä ”Kidō senshi Gundam – meguriai sora”.

TV-lähetykset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OVA nähtiin ensimmäistä kertaa ilmaiskanavilla marraskuusta 2006 helmikuuhun 2007 Tokyo MX - ja BS-i-kanavilla. Lisäksi helmikuun 2007 ja saman vuoden toukokuun välisenä aikana Teletama näytti sarjan.

Nippon BS hōsō (digitaalinen BS 11 -kanava) lähetti myös sarjan 2.–4. tammikuuta 2008.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]