Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Lego Castle | |
---|---|
Lego Castlen logo Fantasy Era -alateeman ajalta |
|
Valmistusvuodet |
1978–1979 1981 1983–2002 2004–2006 |
Alateemat |
Black Falcons Crusaders Forestmen Black Knights Wolfpack Renegades Dragon Masters Royal Knights Dark Forest Fright Knights Ninja Knights’ Kingdom Fantasy Era Kingdoms |
Settimäärä | 269 |
Lego Castle on Lego-tuotesarja, joka ammentaa inspiraationsa historiasta ja varsinkin keskiajasta. Vaikka ensimmäinen Lego linna-setti tulikin myyntiin jo vuonna 1978, ensimmäinen täydellinen Castle-teema tuotiin markkinoille vasta vuonna 1984. Näistä seteistä lähtien Castle-teema tai jokin sen lukuisista alateemoista on ollut markkinoilla vuoteen 2013 asti. Se kuuluu Lego System -tuotesarjan ydinteemoihin Lego Cityn ja Lego Spacen kanssa. Kuten muissakin ydinteemoissa, Castle-teemassa seikkailee erilaisia minihahmoja.
Castle kehittyi omaksi ydinteemaksi 1970–1980-lukujen vaihteessa, viimeisenä ydinteemoista. Sen kehitys oli hidasta verrattuna Towniin ja Spaceen sillä LEGO Group tuotti teemaan kuuluvia settejä vain yhden tai kaksi per vuosi. Ensimmäinen selvästi Castle-teemaan kuuluva setti oli vuonna 1978 julkaistu 375 Castle, joka tunnetaan paremmin "Keltaisena linnana". Tämä setti esitteli monia asioita jotka ovat edelleen tyypillisiä Castle-seteille: ritarit ratsastivat hevosilla (joskin tuolloin vielä palikoista koostuvilla), linna oli yksivärinen, hahmoja oli erittäin monta, muurien paikkoja pystyi vaihtamaan ja laskusilta toimi kuten oikea esikuvansa.
Keltainen linna aloitti Castle-sarjan ensimmäisen vaiheen joka jatkui vuoteen 1984 asti. Sarja tunnetaan nykyisin paremmin Classic Castlena, ja se toimi kokeilusarjana jonka edetessä tunnusteltiin sekä yleisön mielipidettä että kokeiltiin suunnittelijoiden taitoa rakentaa keskiaika-tyylisiä settejä. Ennen vuotta 1984 ehdittiin julkaista neljä settiä joista kolme settiä julkaistiin myös rajoittettuina versioina Pohjois-Amerikan markkinoilla. Settejä ei yhdistänyt mikään virallinen taustatarina.
Castle-tuotesarjan kunnollinen alku oli vasta vuonna 1984 kun Lego Group kehitteli Lego System-tuoteperheen ideaa. Castle oli ensimmäinen ydinteema joka sai omat alateemansa, kun Lion Knightsit ja Black Falconit tuotiin markkinoille. Ajatuksena oli että näiden kahden osapuolen konflikti kehittyisi setti setiltä niin että kummallakin osapuolella olisi omat armeijat ja setit. Tämä ajatus osoittautui hyväksi, sillä jo neljän vuoden kokeilun jälkeen myös Space-teemat kehittyivät samanlaisiksi.
Lion Knightsit (Leijonaritarit) ja Black Falconit (Mustat Haukat) olivat Castle-sarjan ensimmäisen "taistelun" osapuolet. Nimet tulivat kilpien ja muiden koriste-esineiden heraldiikasta. Syitä Leijonaritareiden ja Mustien Haukkojen kamppailulle ei kerrottu. Kamppailun molemmat osapuolet saivat vuosien 1984-1988 aikana useita uusia settejä, joista huomattavimmat olivat kummankin osapuolen linnat.
Leijonaritarien ja Mustien Haukkojen settien myötä myös Castle-aiheiset erikoispalikat kehittyivät. Jo 1970-luvun päättyessä kehitetyt keihäät, miekat ja kilvet saivat seurakseen muureja ja ovia. Varsinkin hevos-figuuria käytettiin ja käytetään vieläkin ahkerasti Castle-seteissä.
Seuraava kehitysaskel Castle-teemassa oli Mustien Haukkojen ja Leijonaritareiden korvautuminen Lego Crusader- ja Lego Black Knight -alateemoilla. Crusaders eli Ristiretkeläiset eivät nimestään huolimatta olleet kristillistä kirkkoa puolustavia ritareita vaan heidän ja Black Knightsien (Mustat Ritarit) välillä vuonna 1990 alkanut taistelu pohjautui enemmän alueelliseen kamppailuun. Mustat Ritarit saivat tosin varaslähdön, sillä sarja aloitti jo vuonna 1988.
Ristiretkeläiset ja Mustien Ritarit eivät tuoneet kovin paljon uutta Castle-teemaan. Osa Mustista Ritareista käytti uudenlaisia korkeampia kilpiä. Mustien Ritareiden linna rakentui myös uusista osista, mustista muureista.
Vaikka teemallisesti Castle- ja Space-teemoissa on aina ollut suuria eroavaisuuksia, niiden molempien samantyyppinen konfliktiin perustuva taustatarina johti moniin samankaltaisiin ominaisuuksiin. Usein LEGO-yhtiö kokeili jotain uutta markkinointikeinoa toisella ydinteemalla ja sen jälkeen sitä käytettiin myös toisessa. 1980-luvun loppupuolella uudelleen muotoiltu Space-teema toi mukanaan konseptin jossa yhteen konfliktiin osallistui kolme osapuolta. Ensimmäisessä konfliktissa Lego Blacktron ja Lego Space Police olivat päävastustajia kun taas Lego Futuron edusti siviilejä. Tämä samankaltainan ajattelu johti pian myös Castle-teeman uudistumiseen niin, että siviilien näkökulmaa tuli edustamaan konfliktiin uusi teema.
Ensimmäinen tällainen teema oli vuonna 1988 markkinoille tullut Lego Forestmen, joka sai innoituksensa Robin Hoodin tarinoista. Nämä Metsämiehet erosivat selkeästi Leijonaritareista ja Mustista Haukoista ja usein heidän linnoituksensa oli rakennettu maata ja maastoa hyväksikäyttäen. Suoranaisesti Metsämiehet eivät olleet siviilejä vaan he olivat usein vastakkain muita vastaan.
Kun sodan osapuolet vaihtuivat 1990-luvun vaihteessa Ristiretkeläisiin ja Mustiin Ritareihin, myös Metsämiehet antoivat tilaa seuraavalle sukupolvelle. Vuonna 1992 julkaistu Wolfpack ei ollut samanlainen menestys kuin Metsämiehet aikanaan, sillä teemaan kuului vain kolme settiä. Wolfpack eli Susi-ihmiset tai Susilauma olivat Metsämiesten tapaan lainsuojattomia, tosin he olivat selkeästi "ilkeämpiä". Susi-ihmisiä seurasi vuonna 1996 ilmestynyt Lego Dark Forest, jota Suomessa ei myyty lainkaan. Teemana Dark Forest oli lähempänä Metsämiehiä kuin Susi-ihmisiä.
1990-luvun puolta väliä lähestyttäessä aikaisemmin selkeämmin näkynyt tiettyjen teemojen vastakkainasettelu väheni ja lopulta teemat alkoivat ja päättyivät omia aikojaan.lähde? Teemat säilyttivät silti saman perusasetelman eli konfliktissä oli aina kaksi pääosapuolta, joskin osapuolten "hyvyys" ja "pahuus" oli paljon selkeämmin huomattavissa kuin aikaisemmin.
Mustien Ritareiden jäädessä eläkkeelle heitä seurasi ensimmäinen "keskiaikafantasiasta" innoitteensa löytänyt alateema Lego Dragon Knights. Lohikäärmeritarit toi paljon fantasiamaailmasta tuttuja elementtejä Castle-maailmaan, esimerkiksi taikasauvat, lohikäärmeet sekä loitsupergamentit. Lohikäärmeritarit esitettiin aluksia "hyvinä", jotka "karkottivat" Mustat Ritarit, mutta pian he näyttivät todelliset kasvonsa kun Lego Royal Knights ilmestyi markkinoille vuonna 1995.
Kuninkaalliset Ritarit olivat johtajansa Kuningas Rikhard Leijonamielen kanssa Ristiretkeläisten seuraajia jotka saivat inspiraationsa englantilaisesta samannimisestä kuninkaasta. He olivat ensimmäinen selkeästi hyvän puolella taisteleva joukko, ja he taistelivat sekä Lohikäärmeritareita että Kauhuritareita eli Lego Fright Knightseja vastaan. Kauhuritarit olivat Lohikäärmeritareita seuranneita pahan puolen ritareita jotka olivat vieläkin selkeämmin ilkeitä ja pahoja kuin edeltäjänsä. Johtajanaan ilkeä Noita ja Lepakkoherra, Kauhuritarit terrorisoivat Castle-maailmaa viimeisenä julkaistuna perinteisen Castle-linjan edustajana.
Koko 1990-luvun ajan Castle-teemat olivat joutuneet taka-alalle uudenlaisten teemojen ja ajanvietteiden vallatessa markkinoita. Kauhuritarit ja Kuninkaalliset Ritarit voidaan nähdä selvästi ideoiden vähyydestä johtuneena kliseinä kun suunnittelijoiden voimavarat varattiin muihin teemoihin kuten Villistä Lännestä inspiraationsa saaneen Lego Western -teemaan tai samoihin aikoihin markkinoille ilmestyneeseen Mindstormsiin.
Ratkaisuna idea-köyhyyteen kokeiltiin uudenlaista teemaa joka sijoitettiin keskiajan sijaan Aasiaan ja näin syntyi Lego Ninja -teema. Vuosina 1998-2000 ilmestynyt Ninja kertoi kahden Ninja-klaanin keskinäisestä taistelusta. Mielenkiintoisena uudistuksena Ninja oli ensimmäinen Castle-teema sitten alkuperäisen Classic Castlen, jossa samaan teemaan sisältyivät kamppailun molemmat osapuolet. Tämä yksiteemaisuus on ollut Castle-teemojen piirteinä siitä asti.
Vuosituhannen loppuvaihe toi mukanaan monia uusia ajatuksia TLG:n toimintatapoihin ja eräs niistä oli entistä kovemman kilpailun aiheuttama palikoiden "junioroiminen". Tämä palikoiden yhdisteleminen suuremmiksi ja helpommin käytettäviksi osiksi johti useisiin muutoksiin läpi koko LEGO-tuotteiden ja eräs sen kynsiin joutuneista teemoista oli Lego Knights’ Kingdom. Tämä vuonna 2000 julkaistu sarja kertoi kuningas Leon ja hänen ritareidensa taistelusta Härkiä vastaan. Monet sarjan seteistä rakentuivat pienestä määrästä suuria palikoita. Teemassa kokeiltiin myös uudenlaisia markkinointikeinoja sillä monet sarjan seteistä sisälsivät kromattuja osia joista voitiin keräillä kokonainen sotisopa aseineen. Lego-fanit pitivät sarjaa yleisesti epäonnistuneena, varsinkin siinä käytettyjen osien vuoksi.
Muutamien vuosien aikana Knights’ Kingdom katosi hiljalleen markkinoilta antaen tilaa tuoreelle Lego Harry Potter -sarjalle jonka oikeudet TLG oli vastikään hankkineet. Yhtiö näki kaksi "linna-tyylistä" fantasia-teemaa toistensa potentiaalisina kilpailijoina ja Castle-teema sai vetäytyä pitkälle tauolle. Potter-teeman seteissä oli monia Castle-seteistä tuttuja elementtejä ja useimmat harrastajat ottivat uuden teeman ilolla vastaan. Knights’ Kingdom muuttui pelkästä minifiguuri-teemasta LEGO-yhtiön erääksi erikoisimmista kokeiluista Lego Knights’ Kingdom II, teemaksi jossa pyrittiin kertomaan sama tarina sekä minifiguuri-setteinä että isojen figuureiden avulla. Tarinaltaan Kingdom II oli tyystin erilainen kuin aikaisemmat Castle-teemat eikä se kuulukaan enää Castle-teemaan.
Harry Potterin sekä Knight's Kingdom II:n loppuessa vuosina 2005 ja 2006, Lego-yhtiö oli valmis palaamaan takaisin Castle-teeman. Ajatuksena oli tuoda takaisin perinteinen yksinkertainen tarinan kerronta ja unohtaa pitkät taustatarinat. Yhtiö huomasi, että useimmat lapset halusivat luoda oman maailmansa mieluummin kuin leikkiä jonkun toisen tarinaa.[1] Lopputuloksena oli Fantasy Era, jota kutsutaan usein selvyyden vuoksi Castle 2007:ksi. Teema kertoi aluksi luurankojen ja ihmisten kamppailusta mutta pian taisteluun liittyivät myös kääpiöt ja peikot. Fantasy Era lopetettiin vuonna 2009 ja vuonna 2010 sen paikalle tuli Kingdoms. Kingdoms korvattiin vuonna 2013 uudella sarjalla, joka kertoi leijonaritarien ja lohikäärmeritarien välisestä taistelusta.