MUD

Tämä artikkeli käsittelee tietokonepeliä tai virtuaaliympäristöä. Mud on myös yhtye ja elokuva.

MUD (alun perin Multi-User Dungeon, myöhemmin myös Multi-User Dimension tai Domain) on monen käyttäjän tietokoneroolipeli, joka toimii tyypillisesti Internet-palvelimella tai BBS:ssä. Pelissä pelaaja omaksuu pelihahmon roolin ja näkee tekstikuvauksia peliympäristöstä, esineistä sekä toisista pelaajista ja tietokoneen ohjaamista pelihahmoista (NPC). Pelaajat kommunikoivat peliympäristön ja toistensa kanssa kirjoittamalla. Pelikomennot annetaan yleensä englanniksi. Useimmat MUDit ovat ilmaisia, pyörivät harrastuksen pohjalta ja vapaaehtoisten lahjoitusten turvin.

Perinteinen MUD esittää fantasiamaailmaa, jossa elää esimerkiksi ritareita, velhoja, haltioita, kääpiöitä ja menninkäisiä. Pelin tarkoituksena on tappaa hirviöitä, tutkia laajaa pelimaailmaa ja suorittaa tehtäviä, sekä keskustella muiden pelaajien kanssa ja muodostaa ryhmiä vaikeimpien vastusten suorittamiseksi. Lisäksi on MUDeja, joissa liikutaan vaikkapa science fiction -ympäristössä. Osaa MUDeista (erityisesti MOO:ta) käytetään lisäksi etäopiskeluun tai virtuaalikonferensseihin. MUDit ovat keränneet huomiota myös tieteellisissä tutkimuksessa esimerkiksi viestinnän, sosiologian, oikeustieteen ja taloustieteen alueilla.

Ensimmäinen MUD ilmestyi vuonna 1979. Suurimman suosionsa MUDit saavuttivat 1990-luvun alkupuolella Internetin ja yleiseen levitykseen julkaistujen MUD-pohjien/-ohjelmistojen yleistymisen myötä. Nykyään roolipelaaminen verkossa on siirtynyt graafisemman MMORPG:n suuntaan. MUDeista poiketen nämä ovat useimmiten kaupallista liiketoimintaa.

Suomen käyttäjämäärältään pelatuin MUD on 14. huhtikuuta 1990 Suomessa avattu BatMUD.

Ensimmäinen MUD

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MUD, tai MUD1, (Multi-User Dungeon) oli ensimmäinen virallinen MUD. Sen loivat Essexin yliopistossa Roy Trubshaw ja Richard Bartle noin vuosina 1978–1979. Peli toteutettiin DECsystem-10 suurtietokonejärjestelmälle aluksi koneen symbolisella konekielellä (MACRO-10) ja myöhemmin uudelleen käyttäen korkeamman tason BCPL-kieltä. BCPL-versio valmistui pääsiäiseksi 1980, ja useimmat pitävät sitä alkuperäisenä MUDina, vaikka kyseessä oli itse asiassa pelin kolmas versio.

Bartlen mukaan nimi MUD viittaa Zork-tekstiseikkailuun, joka oli yhden hengen peli. Bartle ja Trubshaw halusivat omassa pelissään korostaa moninpelattavuutta (multi-user).

Essexin MUD ei ollut 1970-luvun lopulla ainoa lajiaan. Samoihin aikoihin laadittiin myös toinen samantyyppinen peli, Milieu, myöhemmin Scepter of Goth. Nämä kaksi projektia etenivät käytännössä toisistaan tietämättä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.