Mysterio

Tämä artikkeli käsittelee sarjakuvahahmoa. Eräitä ortodoksisen kirkon kirkollisia toimituksia kutsutaan mysteerioiksi.
Mysterio
Mysterio, illuusioiden mestari
Mysterio, illuusioiden mestari
Luoja(t) Quentin Beck:
Stan Lee ja Steve Ditko
Daniel Berkhart:
Gerry Conway ja Ross Andru
Francis Klum:
Kevin Smith ja Terry Dodson
Mysterion:
Christopher Yost ja David Lopez
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen Quentin Beck
The Amazing Spider-Man nro. 13 (kesäkuu 1964)
Daniel Berkhart
The Amazing Spider-Man nro. 141 (helmikuu 1975)
Francis Klum
Spider-Man/Black Cat: The Evil that Men Do nro. 1 (elokuu 2002)
Mysterion
Avenging Spider-Man nro. 22 (kesäkuu 2013)
Henkilötiedot
Oikea nimi Quentin Beck
Daniel Berkhart
Francis Klum
Edelliset ryhmäsidokset Quentin Beck:
Maggia
Kuuden Kopla
Daniel Berkhart:
Kuuden Kopla
Henkilöllisyydet Quentin Beck:
Dr. Ludwig Rinehart
Daniel Berkhart:
Kurpitsalyhty
Voimat Erikoistehosteiden ja illuusioiden mestari

Mysterio on kuvitteellinen superrikollinen, joka esiintyy Marvel Comicsin julkaisemissa sarjakuvissa. Hahmo on esiintynyt sarjakuvissa vuodesta 1964 alkaen ensisijaisesti Hämähäkkimiehen vastustajana, ja teki ensiesiintymisensä vuoden 1964 The Amazing Spider-Man -lehden numerossa 13. Suomessa Mysterio on toisinaan esiintynyt myös nimellä Mysteerio. Hahmon ensiesiintyminen Suomessa tapahtui vuonna 1968 Ihmesarjan numerossa 37. Mysterion identiteettiä on sarjakuvissa kantanut vuosien saatossa kaiken kaikkiaan neljä eri hahmoa. Illuusioiden mestarina, erikoistehosteiden taiturina sekä taitavana hypnotisoijana ja taikurina tunnetun Mysterion loivat alun perin käsikirjoittaja Stan Lee ja piirtäjä Steve Ditko.

Alun perin Mysterio oli oikealta nimeltään Quentin Beck, eräs Hollywoodin elokuvateollisuuden etevimmistä erikoistehosteiden tekijöistä ja sijaisnäyttelijöistä, joka unelmoi maineikkaasta elokuvaurasta näyttelijänä. Hänen pyrkimyksensä näyttelijäksi kuitenkin epäonnistui, minkä seurauksena hän oivalsi voivansa hyödyntää erikoistehosteiden ja illuusioiden käyttöä rikollisen uran aloittamiseksi. Näin ollen Mysterion identiteetin omaksuneesta Quentin Beckistä tuli eräs Hämähäkkimiehen vihollisista. Quentin Beckin jälkeen Mysteriona ovat toimineet Daniel Berkhart (ensiesiintyminen vuonna 1975), Francis Klum (ensiesiintyminen vuonna 2002) sekä viimeisimpänä toistaiseksi tuntematon, nimellä Mysterion tunnettu henkilö (ensiesiintyminen vuonna 2013).

Sarjakuvien ohella Mysterio on esiintynyt muun muassa animaatiosarjoissa ja videopeleissä. Vuonna 2019 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Spider-Man: Far From Home hahmoa esittää Jake Gyllenhaal.

IGN-sivusto sijoitti Mysterion sijalle 85 vuonna 2009 sadan suurimman sarjakuvarikollisen listallaan.[1]

Quentin Beck oli aikaisemmin Hollywoodin suurimpia erikoistehosteiden tekijöitä. Hän meni työssään niin pitkälle, että kehitti erilaisia helposti käytettäviä mekanismeja tehosteiden luomiseen. Näitä jopa pelkän ajatuksen voimalla toimivia laitteita Beck yhdisti pukuun niin, että kaikki oli pääasiassa helposti hallittavissa.

Myöhemmin hän sai potkut ja hänen maineensa tuhoutui. Täten hän päätti työnsä avulla ensin ajaa esimiehensä hulluiksi ja myöhemmin alkoi superroistoksi, Mysterioksi tehden ensimmäisen keikkansa Tinuri-nimiselle rikolliskeksijälle. Tämän jälkeen Mysterio kehitti yhdessä Tinurin kanssa puvun, joka sisältää kaikki Mysterion käyttämät aseet sähköshokeista savupilviin ja hologrammeihin.

Kerran vankilaan jouduttuaan Beck lavasti kuolemansa, jonka jälkeen Beckin ystävä Daniel Berkhart jatkoi Mysterion uraa. J. Jonah Jameson palkkasi Berkhartin tuhoamaan Hämähäkkimies, mutta tämä sai selville Berkhartin juonet ja kukisti kokemattoman superroiston. Beck loppujen lopuksi palasi kuolleista ja otti Mysterion nimen taas omakseen ja liittoutui Tohtori Mustekalan Kuuden koplaan useaan otteeseen vain hävitäkseen Hämähäkkimiehelle ja muille supersankareille.

Uuden vuosituhannen koittaessa Beck sai tietää sairastavansa keuhkosyöpää ja kärsivänsä aivokasvaimesta. Järkyttyneenä saamastaan kuolemantuomiosta Beck alkoi suunnitella mahtavaa joutsenlauluaan, tarkoituksena ajaa Hämähäkkimies hulluksi ja lopulta tappaa tämä. Näihin aikoihin Hämähäkkimies ei ollut kuitenkaan aktiivinen, joten Beck päätti kostaa nöyryytyksensä Daredevilille. Mysterio tapatti lukuisia Daredevilin läheisiä ja siviilejä yrittäen saada Daredevilin uskomaan maailmanlopun olevan käsillä. Daredevil yhdessä Tohtori Oudon avulla saivat selville, ettei tapahtumien takana ole mitään yliluonnollista ja Daredevil kukisti Beckin, joka päätti elämänsä ampumalla itsensä murhattuaan ensin apulaisensa.

Tämän jälkeen Daniel Berkhart päätti palata Mysterioksi ja lavasti kuolemansa kymmeniä kertoja, jotta ihmiset uskoivat Beckin olevan yhä elossa. Berkhart liittyi myös Kuuden koplaan, jonka kokosi Hiekkamies. Berkhartin suurin saavutus oli saada senaattori Ward muistamaan olevansa avaruusolioiden hallinnassa. Tämän jälkeen Berkhart katosi maan alle peläten nöyryyttämänsä Venomin kostoa.

Kolmas Mysterio astui arenaalle, kun huumelordi ja mutantti Francis Klum osti Kingpiniltä Mysterion asun ja päätti kostaa veljensä ja rikosimperiuminsa kuoleman Daredevilille ja Hämähäkkimiehelle. Hämähäkkimiehen yllätykseksi Daniel Berkhart palasi maan alta auttamaan Hämähäkkimiestä taistelussa Klumia vastaan, koska hänen mielestään oli pyhäinhäväistys että Klum käytti Mysterion kunniakasta nimeä. Klum pakeni taistelusta nähtyään vuosia kuolleena olleen Quentin Beckin. Ei ole tiedossa, mitä Berkhartille tapahtui, mutta oletettavaa on, että kostaja Hämähäkkimies pidätti hänet tunnettuna rikollisena.

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä Beck ja Berkhart hallitsivat erilaiset silmänkääntötemput ja stuntit hyvin ja olivat myös kokeneita aseiden käyttäjiä ja lähitaistelijoita. Francis Klumin mutanttivoima on kaukosiirtyminen, eli hän on ensimmäinen Mysterio, jolla on oikeita voimia temppujen sijaan.

Ultimate Mysterio

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Mysterio esiintyi Hämähäkkimies Hollywood-tarinassa, esittäen uuden Hämähäkkimies-elokuvan roistoa. Tarina naljaili oikeille Spiderman-elokuville eikä Mysteriota ole sen koomin nähty.

Mysterio muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvun Hämähäkkimies-animaatiosarjassa Mysterion ääninäyttelijänä toimi Chris Wiggins. Hahmo esiintyi sarjan ensimmäisen tuotantokauden aikana jaksoissa ”The Menace of Mysterio” ja ”Return of the Flying Dutchman”, ja kolmannella tuotantokaudella jaksossa ”The Madness of Mysterio”.

1980-luvun Hämähäkkimies-animaatiosarjassa Mysterio esiintyi jaksossa ”The Pied Piper of New York Town”, jossa hahmon ääninäyttelijänä toimi Michael Rye. Jaksossa Mysterio hypnotisoi New York Cityn nuorisoa diskoklubilla soitetun musiikin avulla. Spider-Man and His Amazing Friends-animaatiosarjassa jaksossa ”Spidey Goes Hollywood” Mysterion äänenä toimi Peter Cullen. Mysterio kiristää jaksossa elokuvaohjaaja Sam Blockbusteria painostamaan Hämähäkkimiehen mukaan elokuvaan, jonka erikoistehosteisiin Mysterio on asettanut ansoja. Jäämiehen ja Tulitähden avulla Hämähäkkimies onnistuu kuitenkin pelastautumaan Mysterion ansoista.

Mysterio Hämähäkkimiehen jaksossa ”Vaarallisia harhakuvia”.

1990-luvun Hämähäkkimies-animaatiosarjassa Mysterion ja Quentin Beckin ääninäyttelijänä toimi Gregg Berger. Mysterio esiintyi Hämähäkkimiehessä ensimmäisen kerran sarjan ensimmäisen tuotantokauden viidennessä jaksossa ”Vaarallisia harhakuvia”, joka perustui juoneltaan löyhästi The Amazing Spider-Manin numeroon 13 (kesäkuu 1964), jossa Mysterio oli alun perin tehnyt ensiesiintymisensä. Hämähäkkimies-sarjan tarinan mukaan Quentin Beck oli entinen elokuvien sijaisnäyttelijä ja erikoistehosteiden taitaja, joka syytti Hämähäkkimiestä maineensa pilaamisesta. ”Vaarallisia harhakuvia” -jaksossa Mysterio lavastaa Hämähäkkimiehen syylliseksi eri rikoksiin, mutta Hämähäkkimies ja etsivä Terri Lee saavat hänen suunnitelmansa selville ja nappaavat hänet.

Myöhemmin Mysterio liittyy Kuuden Koplaan toisen tuotantokauden jaksoissa ”Kavala Kuusikko 1/2” ja ”Kavala Kuusikko 2/2”. Viimeisen kerran Mysterio esiintyi Hämähäkkimiehessä sarjan neljännen tuotantokauden jaksossa ”Mary Janen metsästys”, jossa Hämähäkkimiehen on tehtävä yhteistyötä Mysterion kanssa Mary Jane Watsonin löytämiseksi. Mysterio on rakentanut jaksossa salaisen elokuvastudion Hämähäkkimiehen päihittämiseksi. Hämähäkkimies saa tietää Mysterion olleen rakastunut entiseen näyttelijään Miranda Wilsoniin, joka oli loukkaantunut kuolettavasti Hämähäkkimiehen napatessa Mysterion ensimmäisen kerran. Miranda kuitenkin selviytyi Mysterion kyberneettisen teknologian ansiosta ja suunnitteli Mary Jane Watsonin kidnappauksen, jonka hän toteutti erään Mysterion luoman laitteen avulla. Hämähäkkimies onnistuu pelastamaan Mary Janen elokuvastudiosta, jonka Miranda räjäyttää. Mysterio kuitenkin jäi keskelle räjähdystä, jossa hän menehtyy yhdessä Mirandan kanssa.

Mysterio vuoden 2008 Hämmästyttävä Hämähäkkimies-animaatiosarjassa.

Hämmästyttävä Hämähäkkimies -animaatiosarjassa Mysterion ääninäyttelijänä toimi Xander Berkeley. Ensimmäisen tuotantokauden jaksossa ”Henkilöllisyys” Quentin Beckin kerrotaan olleen elokuva-alan erikoistehosteiden taituri ja sijaisnäyttelijä, josta tuli eräs Kameleontin kätyreistä. Beckin erikoistehosteiden avustuksella Kameleontti tekeytyy Hämähäkkimieheksi ja aloittaa rikosaallon, kunnes Hämähäkkimies ja Musta Kissa nappaavat heidät.

Quentin Beckistä tulee Mysterio sarjan toisella tuotantokaudella, jossa hän varastaa Tricorp- ja Oscorp-yritysten teknologiaa tekeytyneenä haltijaksi, joka on saapunut pelastamaan ihmiskunnan teknologialta. Hän onnistuu päihittämään Hämähäkkimiehen kahdesti, mutta Hämähäkkimies löytää Mysterion piilopaikan ja onnistuu voittamaan hänet saatuaan tietää, että Mysterion taikuus perustuukin vain teknologiaan ja illuusioihin. Vangittu Mysterio osoittautuu kuitenkin Beckin näköiseksi robotiksi, ja oikean Mysterion paljastetaan tekevän yhteistyötä Tinurin kanssa.

Mysterio palaa Kuuden Koplan jäsenenä, ja hyökkää Hämähäkkimiehen kimppuun yhdessä Kraven Saalistajan kanssa. Hämähäkkimiehen onnistuu kuitenkin päihittää kaksikko ja vangita Mysterio. Jaksossa ”Identiteettikriisi”, jossa Peter Parkerin huhutaan olevan Hämähäkkimies, toimittaja Ned Leeds haastattelee Quentin Beckiä, joka sanoo toivovansa Peter Parkerin olevan Hämähäkkimies, ja että moni Hämähäkkimiehen vangituista vastustajista tietää, miten he voisivat käyttää tietoa hyväkseen. Myöhemmin paljastuukin, että vangittu Quentin Beck oli todellisuudessa robotti, joka oli kykenevä vaihtamaan henkilöllisyyttään Mysterion ja Quentin Beckin välillä. Robotti-Mysterio tuhoutuu vankilassa taistelussa Hämähäkkimiestä vastaan, ja todellisen Quentin Beckin olinpaikka jää hämärän peittoon.

Paul Scheer toimi Mysterion ääninäyttelijänä animaatiosarjassa Ultimate Spider-Man. Hahmon alkuperä eroaa sarjassa aiemmin esitetyistä versioista, sillä Quentin Beckin kerrotaan sarjassa olevan Hämähäkkimiehen vanha vihollinen ja entinen taikuri, jonka oletetaan kuolleen Hämähäkkimiehen kanssa käydyn taistelun seurauksena, jossa hän putosi Brooklyn Bridgeltä. Hämähäkkimies sukelsi sillalta East Riverin pohjaan, josta hän löysi ainoastaan Mysterion kypärän, eikä lainkaan ruumista. Hämähäkkimies antoi kypärän Tohtori Oudon säilytettäväksi. Quentin Beckin oletetun kuoleman jälkeen hänen tyttärensä Frances käyttää Mysterion kypärää yrittäessään kostaa isänsä kuoleman Hämähäkkimiehelle. Frances kuitenkin saa tietää, että Quentin Beckin sielu on vankina kypärän sisällä. Hämähäkkimies iskee Mysterion kypärää Kuuritarilta saamallaan taikasauvalla ja pyytää Kuuritaria vapauttamaan Frances Beckin kypärän hallinnasta. Hän saa tietää Quentin Beckin joutuneen kypärän sisälle Dormammun kanssa tehdyn sopimuksen seurauksena. Quentin uskoo sielunsa olevan menetetty, mutta Hämähäkkimies onnistuu pelastamaan hänet ja Frances Beckin ja tuomaan heidät takaisin todelliseen maailmaan.

Marvel’s Spider-Man -animaatiosarjassa Mysterion ääninäyttelijänä toimii Crispin Freeman. Hän esiintyy jaksossa ”Bring on the Bad Guys Pt. 2” yhtenä Hämähäkkimiehen vihollisista, jotka tavoittelevat Hämähäkkimiehen taposta saatavaa palkkiota.

  • Bruce Campbell esiintyi vaihtelevissa cameorooleissa Sam Raimin Spider-Man -elokuvissa. Campbellin oli tarkoitus esiintyä Mysterion roolissa elokuvasarjan neljännessä osassa, joka kuitenkin peruuntui ohjaaja Sam Raimin vetäydyttyä pois projektista.
  • Mysterio esiintyi Marvel Cinematic Universen elokuvassa Spider-Man: Far From Home (2019), jossa hahmoa esitti Jake Gyllenhaal. Quentin Beck väitti olevansa vaihtoehtoisesta Maasta ja väitti Elementaaleiksi kutsuttujen hirviöiden tulleen myös sieltä. Hän saa tiedotusvälineiltä nimen Mysterio ja pyytää Peter Parkerin ja Nick Furyn apua niiden pysäyttämisessä, mutta todellisuudessa Elementaalit olivat hologrammeja ja Beck entinen Stark-yhtiöiden työntekijä, joka oli alun perin kehittänyt Tony Starkin Captain America: Civil Warissa (2016) esittelemään hologrammiteknologian. Saatuaan potkut liiallisesta julkisuudenhimosta johtuvan henkisen epävakautensa vuoksi, hän ja joukko muita erotettuja työntekijöitä, kuten William Ginter Riva, Victoria Snow ja Janice Lincoln ja Gutes Guterman, pyrkivät Starkin kuoleman jälkeen lavastamaan Mysterion Kostajien veroiseksi sankariksi. Peter kuitenkin pysäyttää illuusion Elementaaliyhdistelmästä Lontoossa ja Beck saa surmansa valtaansa ottamien Stark-yhtiöiden droonien harhaan ampumista luodeista. Viikkoa myöhemmin TheDailyBugle.netin uutistenlukija J. Jonah Jameson paljasti saaneensa tuntemattomalta taholta manipuloidun videon, jossa Hämähäkkimiehen oli lavastettu murhanneen Beck drooneilla ja jossa Beck paljasti Peterin olevan Hämähäkkimies.
  • Elokuva Spider-Man: No Way Home (2021) jatkaa siitä mihin Far From Home jäi. Matt Murdock saa kumottua Peteriin ja tämän läheisiin kohdistuvat syytökset, mutta useimmat ihmisistä uskovat yhä Peterin olevan roisto ja Beckin olevan sankari. Peter päätyy turvautumaan Stephen Strangen apuun, joka Kof-Kolin riimuilla pyyhkii Beckin paljastuksen Peterin henkilöllisyydestä sekä ihmisten muistot Peterin olemassaolosta, myös Peterin läheisten muistot.
  1. Mysterio is number 85 IGN Viitattu 14.10.2009 (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.