Torpparinmäki

Torpparinmäki
Torparbacken
Kaupungin kartta, jossa Torpparinmäki korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Torpparinmäki korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Pohjoinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 352
Pinta-ala 1,47 km² 
Väkiluku 2 728 (1.1.2018)
Väestötiheys 1851 as./km²
Osa-alueet kuuluu Tuomarinkylän peruspiiriin ja kaupunginosaan
Postinumero(t) 00690
Lähialueet Paloheinä, Haltiala, Tuomarinkartano

Torpparinmäki (ruots. Torparbacken) on 1950-luvulta lähtien rakennettu Tuomarinkylän kaupunginosan osa-alue Pohjois-Helsingissä, Paloheinän kupeessa, 12 kilometriä keskustasta pohjoiseen. Torpparinmäessä asuu 2 728 henkeä (1.1.2018).

Torpparinmäki sijaitsee Tuusulanväylän luoteispuolella. Eteläraja Paloheinään kulkee Kuusmiehenkaarta ja Kuusmiehentietä myötäillen. Lännessä ja pohjoisessa Torpparinmäkeä reunustavat Haltialan laajat pelto- ja metsäalueet.

Torpparinmäki on saanut nimensä Tuomarinkylän kartanon torppareista. Alueelle rakennettiin rintamamiestaloja toisen maailmansodan jälkeen.[1] Vuonna 1981 Torpparinmäessä järjestettiin asuntomessut,[2] joiden jälkeen aluetta on täydennetty ja sen asukasluku on kolminkertaistunut 1960-lukuun verrattuna.

1980-luvun asuntomessut kytkeytyivät Helsingin kaupungin PIKO-koerakentamisprojektiin. Tasaiselle peltoalueelle rakennettiin pääasiassa kaksikerroksisiin paritaloihin 80 asuntoa. Alueen rakentamisessa tavoitteena oli energiaa taloudellisesti käyttävä rakentaminen ja yhteisöllisyyden tukeminen. Aurinkoenergiaa hyödynnettiin tuolloin poikkeuksellisen paljon aktiivisesti ja passiivisesti; asunnoissa olleet lasikuistit, viherhuoneet ja pihatilat herättivätkin kiinnostusta.

Ympäristö ja ulkoilumahdollisuudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torpparinmäki on vehreää aluetta ja siellä kasvaa harvinaisia kasveja kuten mätäshelmiköitä.[1]

Torpparinmäen naapurusto tarjoaa monipuoliset ulkoilumahdollisuudet.[3] Viereinen Haltiala peltoineen, aarnimetsineen ja kotieläinpuistoineen kuuluu pohjoisena osana Helsingin keskuspuistoon. Pienen matkan päässä lännessä on Paloheinän ulkoilumaja. Sieltä lähtee monia ulkoilureittejä läheiseen maastoon; urista useat ovat valaistuja. Heti Torpparinmäen kyljessä on myös Paloheinän golfkenttä. Tuusulanväylän eteläpuolelta Tuomarinkartanon alueelta löytyy monta ratsastustallia.

Helsingin kaupungin meluselvityksen mukaan valtaosa Torpparinmäkeä on yli 55 dB:n melualueella. Torpparinmäessä tieliikenteen melua aiheuttaa Tuusulanväylä. Tuusulanväylän liikennemäärä on keskimäärin 85 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Se on toiseksi liikennöidyin Helsingin kaupungin säteittäinen sisääntuloväylä Lahdenväylän jälkeen.[4][1]

Torpparinmäen peruskoulu

Torpparinmäessä on

Alueen keskellä Näsinpuistossa on Vesa-Pekka Rannikon läpivärjätystä betonista tekemä veistos Aaumu.[5]

Liikenneyhteydet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torpparinmäessä sijaitsee päätepysäkki linjoille 67 ja 67N (yölinja). Torpparinmäen kautta kulkevat myös bussit 560, 611 ja 611B, minkä lisäksi Tuusulanväylää kulkevat bussilinjat pysähtyvät Torpparinmäen kohdalla Yhdyskunnantien pysäkillä.

  1. a b c Torpparinmäen keskiosan asemakaavan muutosehdotus (nro 12093) Kaupunkisuunnittelulautakunta 2011
  2. Asuntomessut 1970–1989 (Arkistoitu – Internet Archive) Asuntomessut
  3. Tuomarinkylän peruspiiri Helsingin Kaupunki
  4. http://www.hel.fi/hel2/ymk/meluselvitys/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. [1] (Arkistoitu – Internet Archive) Kaupungin taidemuseo

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.