Tuottavuusparadoksi

Tuottavuusparadoksi on ilmiö, johon talouden nobelisti Robert Solow kiinnitti huomiota sarkastisella kommentillaan ”näemme tietokoneiden aikakauden kaikkialla, mutta emme tuottavuustilastoissa” ('You can see the computer age everywhere but in the productivity statistics').[1][2] Ilmiö on tulkittu paradoksiksi, näennäisesti järjenvastaiseksi, sen perusteella, että huima tietotekniikan kehitys ja panostus eivät ole tulostuneet positiivisina tuottavuuslukuina. Ilmiötä sinänsä ei ole kiistetty, mutta sen tulkinnassa on kaksi koulukuntaa.

Paradoksi-koulukunta tulkitsee ilmiön paradoksiksi ja esittää syitä näkemäänsä paradoksiin. Tunnetuin tutkimus[3]lähde tarkemmin? jakaa tuottavuusparadoksin syyt neljään ryhmään: työtulosten ja panostusten väärin mittaaminen, opettelemisesta ja sopeutumisesta johtuvat viiveet, saatujen tuottojen uudelleen jakaminen ja haaskaaminen sekä epäonnistunut IT-johtaminen[4].

Toinen koulukunta toteaa saman ilmiön olemassaolon, mutta ei pidä sitä paradoksaalisena vaan luonnollisena markkinatalouden ilmiönä. Markkinataloudessa tuotteisiin luotu arvo jaetaan aina tuottajien ja kuluttajien kesken markkinahinnan avulla. Nopeasti kehittyvän teknologian aloilla syntyy nopeasti ja paljon uutta arvoa, josta koulukunnan mukaan suurimman osan ottaa vapaassa kilpailussa kuluttaja. Tästä seuraa, että tuottajien tuottavuuskehitys voi keskimäärin olla hyvinkin maltillinen huolimatta alan nopeasta teknisestä kehityksestä.[5]lähde tarkemmin?

  • Brynjolfsson, E.: The Productivity Paradox of Information Technology. Communications of the ACM, 1993. (englanniksi)
  • Pyykkö, Antti: Tuottavuusparadoksi liiketoimintaa haittaavana ilmiönä. (kandidaatintyö) Jyväskylän yliopisto, 2009. Teoksen verkkoversio.
  • Saari, Seppo: Tuottavuus. Teoria ja mittaaminen liiketoiminnassa. Tuottavuuden käsikirja. Mido, 2006. ISBN 951-98067-3-3
  1. Yoram Bauman, Solow’s “computer age” quote: a definitive citation, The Standup Economist. Viitattu 10.12.2019 (englanniksi)
  2. Robert M. Solow, Manufacturing Matters, The Standup Economist. Viitattu 10.12.2019 Alkuperäinen lähde: New York Times Book Review, July 12 1987, s. 36 (englanniksi)
  3. Brynjolfsson 1993
  4. Pyykkö 2009, s. 19
  5. Saari 2006