Voivod

Voivod
Tiedot
Toiminnassa 1982–2001, 2002–
Tyylilaji thrash metal, progressiivinen metalli, avantgardemetalli, speed metal
Kotipaikka Kanada Jonquière, Quebec, Kanada
Laulukieli englanti
Jäsenet

Denis ”Snake” Bélangerlaulu
Dominic "Rocky" Larochebasso
Michel ”Away” Langevinrummut
Dan "Chewy" Mongrainkitara

Entiset jäsenet

Denis ”Piggy” D’Amour, kitara (1982–2005†)
Jason ”Jasonic” Newsted, basso
Jean-Yves ”Blacky” Thériaultbasso
Eric ”E-Force” Forrest, laulu

Levy-yhtiö

Metal Blade, 1984
Noise Records, 1986–1988
MCA Records, 1989–1993
Mausoleum, 1995
Hypnotic Records, 1997–1998
Chophouse Records, 2003
The End Records, 2005–

Aiheesta muualla
Kotisivut

Voivod eli Voïvod on kanadalainen vuonna 1982 perustettu progressiivinen thrash metal -yhtye. Se on saanut myöhemmin vaikutteita muun muassa NWOBHM-musiikista. Alkuaikojen tyyli oli lähinnä sekoitus punkkia ja thrash metallia. Kolmannelta levyltä lähtien musiikki kuitenkin kehittyi progressiivisemmaksi, ja yhtye julkaisikin erään progressiivisen metallin merkkialbumeista, Nothingfacen. Pitkällä urallaan Voivod kehitti omintakeisen tyylin, jonka kulmakiviä olivat Denis "Piggy" D'Amourin riitasointuiset riffit, laulaja Denis "Snake" Belangerin persoonallinen laulutapa, rumpali Michel "Away" Langevinin omituinen kansitaide ja lähes kaikki albumit kattava scifi-konsepti, jonka päähenkilönä oli ydinsodan jälkeinen kybervampyyri, Voivod. Vaikka yhtyeen alkuperäisjäsenet puhuivat äidinkielenään ranskaa, he esittivät musiikkinsa englanniksi, jota he osasivat alkuaikoina melko heikosti, ja se sai yhtyeen kuulostamaan entistäkin oudommalta.

Thrash-kausi (1982–1987)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voivod perustettiin vuonna 1982 Jonquièren pikkukaupungissa Quebecissä. Piggy kokosi yhtyeen. Hän oli itseoppinut kitaristi. Alkuaikoina hän jopa rakensi soittimensa ja vahvistimensa itse. Ensin Piggy pyysi paikallisessa kapakassa levyjä soittaneen Blackyn mukaan, koska kumpikin piti metallista. Yhtyeeseen liittyessään Blacky ei osannut soittaa muuta kuin levyjä, joten Piggy lainasi Blackylle basson ja opetti hänelle soittamisen perusasiat. Seuraavaksi yhtyeeseen liittyi rumpali Away, jonka kanssa Piggy oli soittanut aikaisemmin. Away keksi yhtyeen nimen ja teeman kauhu- ja scifiharrastuksensa pohjalta. Laulaja Snake löydettiin yhtyeeseen mukaan viimeisenä.

Yhtye sai musiikillisia vaikutteita varhaisesta metallista (mm. Motörhead ja Venom), punkista (mm. Trust ja Sex Pistols) ja 1970-luvun progressiivisesta rokista (mm. Uriah Heep, Pink Floyd, Rush, Yes ja Van der Graaf Generator). Kaksi ensimmäistä levyä, War and Pain ja Rrröööaaarrr, olivat punk-vaikutteisia, ehkä sen vuoksi että Piggyn lisäksi muut jäsenet eivät vielä osanneet soittaa kunnolla. Kolmas levy, Killing Technology, merkitsi käännekohtaa, jossa progevaikutteet alkoivat orastaa, kun yhtyeen jäsenten soittotaidot olivat kypsyneet he kykenivät siirtymään vaativampien ja monimutkaisempien sävellysten pariin.

Progekausi (1988–1994)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat levyt, Dimension Hatröss ja Nothingface, olivat enenevässä määrin progressiivisia ja thrash metal jäi taakse. Snaken laulutyylikin muuttui alkuaikojen karjunnasta monisävyisemmäksi. Näitä kahta levyä pidetään fanien keskuudessa useimmiten Voivodin parhaina, koska Voivodin molemmat puolet, metalli ja proge, kulminoituvat niissä täydellisesti. Näihin aikoihin Voivod oli suuren läpimurron kynnyksellä. Nothingface-kiertueella 1989–1990 Faith No More ja Soundgarden soittivat Voivodin lämmittelybändeinä.

Angel Rat-levyä lähdettiin tekemään suurin odotuksin isolle levymerkille. Tuottajaksi saatiin Kanadan menestyneimmän progeyhtyeen Rushin levyjä tuottanut Terry Brown. Levynteon aikana Brown vei alkuperäisten demonauhojen metallista sointia progressiivisen rokin suuntaan pyrkimyksenään tehdä laajempaan yleisöön vetoava albumi. Basisti Blacky, joka tuossa vaiheessa sävelsi puolet musiikista, ei ollut asiaan tyytyväinen vaan hän vaati tuottajan vaihtamista. Kun muu yhtye ei ollut siihen valmis, Blacky erosi yhtyeestä ennen albumin miksausta. Angel Rat epäonnistui kaupallisesti tyylinvaihdoksen ja levy-yhtiön ongelmien takia, ja odotettu suuri läpimurto jäi tekemättä.

Blackyn poisjäännin jälkeen Voivod käytti väliaikaisia basisteja sekä kiertueilla että studiossa. 1993 yhtye julkaisi The Outer Limits-albumin, joka oli musiikillisesti suoraviivaisempi hard rocklevy, tosin levyllä komeilee myös 17-minuuttinen progejärkäle Jack Luminous.

Laulaja Snake erosi yhtyeestä Outer Limits-kiertueen jälkeen henkilökohtaisiin syihin vedoten.

Industrial thrash-kausi (1995–2001)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Snaken eron jälkeen jäljelle jääneet jäsenet Piggy ja Away harkitsivat Voivodin lopettamista ja jatkamista uudella nimellä. 1994 yhtyeeseen tuli uusi jäsen, laulaja-basisti Eric Forrest (E-Force). Lyhyessä ajassa äänitetyn Negatron-levy oli paluu yhtyeen alkuajoille ollen suoraviivaista ja aggressiivista thrashia, johon Forrestin rähisevä ja karjuva death metal-tyylinen laulu sopi hyvin. Yhtye keskittyi kauemmin Phobos-albumin tekoon, ja lopputulos on progressiivinen industrial-vaikutteinen thrash-levy. Lisäksi Voivod levytti uransa ainoan live-albumin tällä kokoonpanolla.

Forrest vammautui vakavasti auto-onnettomuudessa Voivodin kiertueen aikana Saksassa vuonna 1998, mutta vakavasta selkärangan vauriosta huolimatta hän jatkoi yhtyeessä tehden mm. Euroopan kiertueen vuonna 1999. Voivod hajosi vuonna 2001, jonka jälkeen Eric Forrest perusti kuolometallia soittavan yhtyeen E-Force.

Viimeinen kausi (vuodesta 2002 eteenpäin)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Voivod, 2013

Voivod perustettiin uudelleen kolmesta perustajajäsenestä koostuneella kokoonpanolla, kun alkuperäinen laulaja Snake palasi mikrofonin varteen. Uudeksi bassokitaristiksi tuli Metallican entinen basisti Jason Newsted. Yhtye julkaisi omaa nimeään kantavan levyn vuonna 2003. Musiikillisesti yhtye jätti Forrestin kauden death-, thrash- ja industrial-vaikutteet taakseen ja teki paluun progressiivisen hevin ja hard rockin pariin. Yhtye siis jatkoi siitä, mihin se jäi The Outer Limits-albumin jälkeen Snaken erotessa yhtyeestä. Tätä jatkumoa alleviivaten Voivod-albumi julkaistiin päivälleen kymmenen vuotta The Outer Limitsin jälkeen.

Yhtyeen kitaristi Denis "Piggy" D'Amour kuoli paksusuolensyöpään 26. elokuuta 2005. Ennen kuolemaansa Piggy oli ehtinyt demota kattavasti seuraavan levyn kitararaidat kotonaan, ja hän pyysi niiden julkaisemista kuolinvuoteellaan. Niinpä yhtyeen muut jäsenet viimeistelivät kappaleet studiossa ja ne julkaistiin Katorz-levyllä vuonna 2006. Loput Piggyltä jälkeen jääneestä materiaalista viimeisteltiin vuonna 2009 julkaistulle Infini-levylle. Näillä levyillä yhtyeen musiikillinen tyyli oli aikaisempaa suoraviivaisempi, rosoisempi ja rokkaavampi levytystavasta johtuen.

Vuonna 2008 Voivod soitti muutaman konsertin kunnianosoituksena Piggyn säveltämälle musiikille. Kiertuekokoonpanossa oli mukana alkuperäisbasisti Blacky ja kitaristina toimi Martyr-yhtyeen Dan Mongrain. Yhtye kiersi samalla kokoonpanolla myös vuonna 2009, ja Voivod soitti elokuussa 2009 Jalometalli-festivaalilla ensimmäistä kertaa Suomessa.

Voivodin 15. studioalbumi Synchro Anarchy julkaistiin 11. helmikuuta 2022.[1]

Vuodet Jäsenet Levyt
Laulaja Kitaristi Basisti Rumpali
1982–1991 Snake Piggy Blacky Away War & Pain, Thrashing Rage, Rrröööaaarrr, Killing Technology, Dimension Hatröss, Nothingface, Angel Rat
1992–1994 Snake Piggy Away The Outer Limits
1994–2001 E-Force Piggy E-Force Away Negatron, Phobos, Kronik, Voivod Lives
2001–2009 Snake Piggy Jasonic Away Voivod, Katorz, Infini
2008–2014 Snake Chewy Blacky Away Target Earth
2014 - Snake Chewy Rocky Away Post Society, The Wake, Synchro Anarchy

Vakinaiset jäsenet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Denis "Piggy" D'Amour – kitara ja sävellykset
  • Dan "Chewy" Mongrain – kitara ja sävellykset
  • Dominic "Rocky" Laroche - basso
  • Jean-Yves "Blacky" Thériault – basso ja sävellykset
  • Michel "Away" Langevin – rummut
  • Denis "Snake" Bélanger – laulu ja sanoitukset
  • Eric "E-Force" Forrest – laulu, basso ja sanoitukset
  • Jason "Jasonic" Newsted – basso

Uransa alussa yhtyeen vakinaiset jäsenet piiloutuivat lisänimien taakse. Dimension Hatröss-levyn aikoihin yhtyeen jäsenet luopuivat lisänimien käytöstä, mutta ne olivat juurtuneet niin syvälle fanien piirissä että myös myöhemmin yhtyeeseen liittyneet vakijäsenet Eric Forrest ja Jason Newsted saivat lisänimet.

Väliaikaiset jäsenet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Vincent Peake – basso (reunion-keikalla 2002)
  • Jim Thirwell – kitara (Negatron levyllä)
  • Pierre St. Jean – basso (The Outer Limits levyllä)
  • Thrashing Rage (1986)
  • Cockroaches (1987)
  • The Lost Machine / Jack Luminous (1993)
  • Live @ Musiqueplus (2000)
  • Post Society (2016)
  • Ultraman (2022)[2]

0

  • First demo (1983)
  • Second demo (1983)
  • Anachronism (1983)
  • To the Death (1984)
  • Morgoth Invasion (1984)
  • No Speed Limit Weekend (1986)
  • Live In Bruxelles (1987)
  • Spectrum (1987)
  • A Flawless Structure? (1988)
  • Angel Rat (1990)
  • 2002 demo (2002)
  • D-V-O-D-1 (2005)
  • Tatsumaki: Voivod in Japan (2008)
  1. VOIVOD Announces New Studio Album, 'Synchro Anarchy' Blabbermouth. 02.12.2021. Arkistoitu Viitattu 05.12.2021. (englanniksi)
  2. VOIVOD Announces 'Ultraman' EP Blabbermouth. 06.09.2022. Arkistoitu 06.09.2022. Viitattu 06.09.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]