לוגו איחוד הצלה | |
תחום | רפואת חירום |
---|---|
מדינה | ישראל |
מטה הארגון | ירמיהו 78, ירושלים |
מקום פעילות | כל הארץ |
מייסדים | אלי ביר |
מנכ"ל | אהוד דודסון |
תקופת הפעילות | אוגוסט 2006 – הווה (כ־18 שנים) |
1221 | |
איחוד הצלה הוא ארגון ישראלי המאגד חובשים, פרמדיקים ורופאים מרחבי ישראל כגוף התנדבותי לכונני רפואת חירום, על מנת להציל חיים ולמתן שירותי עזרה ראשונה. נשיא הארגון ומייסדו הוא אלי ביר ומנכ"ל הארגון הוא אהוד דודסון.
מטה הארגון ממוקם בירושלים, ממנו מתנהלת הפעילות בתשעה מחוזות: צפון, חוף, מרכז, שפלה, דן, יו"ש, ירושלים, לכיש ונגב. באמצעות מערכת שיגור מבוססת GPS ופריסת כוח אדם וציוד, משיג הארגון זמן תגובה ממוצע של פחות משלוש דקות ברחבי הארץ ו-90 שניות באזורים עירוניים. תקציב הארגון מגיע ברובו המוחלט (99%) מתרומות, רובן מחו"ל.
הארגון הוקם ב-2006 בתור "ארגון מתנדבי הצלה בישראל", שפרש מארגון המתנדבים החרדי "הצלה ישראל". הארגון החדש, הגדיר עצמו ארגון המתנדבים הלאומי ופתח את שורותיו למתנדבים מכלל החברה הישראלית ללא מגבלות אמונה דתית, מגדר או לאום ונכון לשנת 2024 פעילים בו כ-8,000 מתנדבים: חובשים, פרמדיקים ורופאים.
באוגוסט 2006 פרשו אלי ביר וקבוצת מתנדבים מארגון הצלה ישראל בעקבות סכסוכים בתוך הארגון והקימו את "איחוד הצלה". בתחילה נקרא הארגון "ארגון מתנדבי הצלה בישראל". עם השנים התפתח הארגון, והיום, בנוסף למתנדבים החרדים, חברים בו אלפי מתנדבים שאינם דתיים, ואף צוות של ערבים ממזרח ירושלים ומהמשולש[1].
באוגוסט 2008 מונה פרופסור אבי ריבקינד כחבר הוועדה הרפואית של "איחוד הצלה"[2].
באירועי טבח שבעה באוקטובר 2023 פעלו עשרות מתנדבי הארגון בהצלת חיים, שניים מהם נפלו בקרבות (בהגנה על ניר עוז ובמקום נוסף), מתנדב שהיה בתפקיד במסיבת הנובה נחטף ומתנדב נוסף נרצח בעודו מגיש עזרה ראשונה לנערה שנורתה. שני מתנדבים נוספים נהרגו במהלך מלחמת חרבות ברזל[3].
נכון לשנת 2024 מונה הארגון כ-8,000 מתנדבים: חובשים, פרמדיקים ורופאים[4], והוא מאושר כגוף מסייע רשמי בשעת חירום[5] על ידי משרד הבריאות[דרוש מקור], ורשאי לקבל מידע עדכני על אירועי חירום ממוקד החירום של מגן דוד אדום[5]. חלק מהמתנדבים בארגון פועלים במסגרת רשות השירות הלאומי-אזרחי.
מתנדב בארגון צריך להיות בעל רכב פרטי, או חבר ביחידת האופנועים או האופניים. החובשים מקבלים את קריאות החירום באמצעות מוקד חירום טלפוני של מוקד איחוד הצלה או אפליקציה ייעודית שמזהה את המיקום של המתנדב ומזניקה אותו באופן אוטומטי למקרי חירום שיש בסביבתו. המתנדבים יוצאים להגיש סיוע הרפואי עד להגעת האמבולנס לאירוע.
הארגון מאבזר את כל מתנדביו באמצעי קשר וציוד רפואי מתקדם ויקר ערך. 'איחוד הצלה' רכש מאז הקמתו תיקי החייאה משופרים, בהם כל הציוד הרפואי הנדרש עבור הכוננים המגיעים למתן מענה ראשוני. בנוסף לתיק ההחייאה הבסיסי, 'איחוד הצלה' דואג לאבזר כוננים פעילים גם בדפיברילטור, מכשיר למדידת רמת הסוכר בדם וכדומה.
הארגון מעביר קורסי חובשים בתשלום, למתנדבים בארגון הקורס הוא ללא עלות.
מתנדבי הארגון פועלים בהתנדבות, הטיפול הרפואי והפינוי לבית החולים נעשה ללא השתתפות של החולה, אך הארגון תובע תשלום מקופות החולים או חברות ביטוח.
מלבד פעילותו כארגון מתנדבים לאומי בישראל, הארגון פיתח פעילות במספר מדינות ולו סניפים: בארצות הברית, אוקראינה ופנמה. הסניף הקבוע באומן שבאוקראינה, מספק מענה רפואי למבקרים בציון רבי נחמן מברסלב.
הארגון השתתף בסיוע במשברים בינלאומיים, בהם: סיוע מתמשך בהאיטי, סיוע לאחר רעידת האדמה בנפאל ב־2015. סיוע לאחר ההוריקנים אירמה והארווי בארצות הברית (2017); סיוע נפשי לאחר הטבח בבית הכנסת בפיטסבורג (2018); סיוע לאחר אסון קריסת הבניין בסרפסייד (2021). מבצע "כנפיים כתומות" לפינוי פליטים באוקראינה ומולדובה (2022). חילוץ והצלה לאחר רעידות האדמה בטורקיה ובמרוקו (2023).
שיתוף הפעולה בין איחוד הצלה למגן דוד אדום ידע עליות ומורדות, בעיקר על רקע של גיוס כספים מתורמים בחו"ל.
בשנת 2008 חדל מגן דוד אדום להעביר קריאות חירום למתנדבי איחוד הצלה. במגן דוד אדום טענו שישנם בארגון מתנדבים ללא הכשרה מתאימה וכי אינם יכולים להזניק כוננים ללא הכשרה מספקת. בעקבות כך הוחלט באיחוד הצלה לפתוח מוקד חירום טלפוני במספר 1221 (ללא כוכבית) שיקבל שיחות מאזרחים המעוניינים בטיפול רפואי, וקריאות אלו יטופלו על ידי מתנדבי הארגון.
לארגון חילוקי דעות עם מד"א, חלקם אף הובילו לתביעות משפטיות הדדיות[6][7] ולטענות בנושאי שקיפות[8].
על רקע התפתחותו מארגון מגזרי לארגון הצלה לאומי, נתקל הארגון בביקורת רבנית חריפה. נטען שהארגון פעל להפצת מכתבי רבנים שאסרו להתנדב במד"א מטעמי צניעות (פעילות משותפת של מתנדבים ומתנדבות ועוד) בעוד הוא עצמו פועל בסטנדרטים דומים[9]. באוגוסט 2021 בית ההוראה של הרב שמואל הלוי ואזנר הוציא מכתב ובו נכתב כי אסור להתנדב בארגון איחוד הצלה, מנגד הארגון טען כי מדובר בהליך שמטרתו לפגוע בגיוס הכספים לארגון[10] וכי לארגון ועדת רבנים[11].
בשנת 2010 הוקצה מספר טלפון חירום מקוצר לארגון[12] והחל ב-1 בספטמבר 2011 איחוד הצלה מפעיל מוקד חירום טלפוני שעונה לקריאות רפואיות 24 שעות ביממה. המוקד מאויש על ידי חובשים ופרמדיקים מהארגון המקבלים את קריאות החירום, ומזניקים את מתנדבי הארגון. במקביל מעביר המוקד את הקריאה למוקד מגן דוד אדום לשם הזנקת אמבולנס לאירוע החירום.
בשלב מסוים ב-2014, הוכרז על מיזוג הארגונים והופסק השימוש במספר החירום הישיר של הארגון[13][14]. אך בהמשך חזר הארגון לפעילות עצמאית וב-2016 עלו שוב טענות למתיחות בין שני ארגוני החירום[15].
באוגוסט 2017 יצא חוזר מנכ"ל של משרד הבריאות שבו נאסר על הארגון לפרסם את מספרו[5]. במקביל, עתר מגן דוד אדום לבית המשפט ובהמשך לבג"ץ בבקשה לבטל את ההקצאה למספר המקוצר, בטענה שהארגון מפרסם את המספר באופן המטעה את הציבור ובניגוד לעמדת משרד הבריאות, אך העתירה נדחתה.
במטרה לסיים את הסכסוך בין הארגונים פעלו בממשלה ובכנסת באמצעות חוק לאיחוד מוקדי החירום הרפואיים הטלפוניים המורה על הקמת מוקד חירום יחיד שינוהל על ידי מגן דוד אדום ויהיה מחויב לשתף את המידע עם כלל הארגונים. הליך החקיקה החל בשנת 2021[16] ולאחר מכן בשנת 2022[17] והצעת חוק זו אושרה בקריאה טרומית, בעקבות פיזור הכנסת הליך החקיקה הופסק, הצעת חוק זהה הוגשה שוב בשנת 2023[18] על ידי חבר הכנסת משה גפני[19].
הארגון מפעיל סוגים שונים של כלים מבצעיים.
נכון ל-2024, מפעיל הארגון כ-1,200 אופנועי חירום (אופנולנסים), 450 אופניים חשמליות, 35 רכבי שטח, 60 אמבולנסים ו-5 ניידות טיפול נמרץ. האופנולנסים מצוידים בציוד רפואי מלא למעט אלונקה ומסוגלים להגיע לזירת אירוע תוך 90 שניות באזורים עירוניים[20].
לכל כלי רכב שנכנס לשימוש הארגון, נכתב דו"ח הנחיות הלכתי ייעודי מפורט של מהנדסי 'מכון מדעי טכנולוגי להלכה', כדי לאפשר למתנדבים הדתיים הפועלים בשבתות לצמצם איסורי שבת בלי לפגוע במהירות הגשת עזרה ראשונה והצלת חיים[21].
הארגון משתף פעולה עם ארגון תופעת טבע, בנושא איתור וחיפוש נעדרים.
חברת הביטוח הראל משתפת פעולה עם הארגון במיזמי בריאות[22][23].
הארגון מפעיל פרויקטים נוספים שאינם הענקת עזרה ראשונה[24]:
במקביל לפעילות ההתנדבותית, מספק ארגון איחוד הצלה עם רכבי ההצלה שלו שירותי אמבולנס פרטי בתשלום. ניתן להזמין אמבולנס (רגיל או ניידת טיפול נמרץ) לצורך העברת חולים ממקום למקום, שירות אבטחת אירועים וליווי טיולים.
כתבות על הארגון