הטרילוגיה הקהירית

הטרילוגיה הקהירית
ثلاثية القاهرة
עטיפת הכרך הראשון במהדורה המקורית בערבית
עטיפת הכרך הראשון במהדורה המקורית בערבית
מידע כללי
מאת נגיב מחפוז
שפת המקור ערבית
סוגה רומן, רומן היסטורי
הוצאה
תאריך הוצאה 19571956
סדרה
סדרת ספרים בית בקהיר, כמאל, דור שלישי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הטרילוגיה הקהיריתערבית: ثلاثية القاهرة) היא סדרה של שלושה ספרי רומן היסטורי, אשר נכתבו בין השנים 1957-1956 במצרים, על ידי הסופר ואיש הרוח המצרי נגיב מחפוז. מאז יציאתה לאור, הטרילוגיה נתפסת על ידי רבים בעולם הערבי ומחוצה לו לאחת מהרומנים הערביים המייצגים והמשפיעים ביותר שנכתבו בעולם הערבי במחציתה השנייה של המאה ה-20, ואף הייתה הסיבה העיקרית לזכייתו של המחבר בפרס נובל לספרות בשנת 1988.

תקציר העלילה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

עלילתם של שלושת הספרים עוקבת אחר חייו של אחמד עבד אל-ג'ואד, סוחר מצרי מצליח, המתגורר בקהיר עם משפחתו. הספר מתאר את התהליכים אותם עוברים בני המשפחה במהלך תקופה של כ-25 שנים - החל מסופה של מלחמת העולם הראשונה ועד סופה של מלחמת העולם השנייה. במהלך התקופה נאלצים להתמודד חברי המשפחה עם אתגרים העומדים לפניהם, החל בקולוניאליזם הבריטי במצרים, אשר משפיע ישירות על חייהם של בני המשפחה, וכלה בשינוי ערכי המשפחה במהלך התקופה, אשר משנים את מעמדו של כל בן משפחה ביחס לאחרים. הספר עצמו, בדומה לספרו של ג'יימס ג'ויס, יוליסס ביחס לעיר דבלין, נחשב לספר הערבי המזוהה ביותר עם קהיר, והמביא לידי ביטוי את אופייה המשתנה. הספרים שמים דגש על השינויים המתרחשים בקהיר, ודרכה במנטליות המצרית במהלך השנים, בהם הפכה קהיר מעיר ימי-ביניימית עתיקה וישנונית, לעיר מודרנית ומתחדשת בסגנון מערבי.

ספרי הסדרה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – בית בקהיר

הספר מציג בפני הקורא לראשונה את אחמד עבד אל-ג'ואד, את אמינה, אשתו הנאמנה, ואת חמשת ילדיהם של השניים. העלילה נעה בין סיפוריהם של בני המשפחה, ובמהלכה אנו לומדים להכיר את אלו, ואת מערכת היחסים הסבוכה והנוקשה המתקיימת בינם לבין אבי המשפחה, השולט בכל בניה שליטה מוחלטת. חרף שליטה זו, עתידים האירועים המתרחשים בעולם להשפיע אף על חייה של המשפחה, ובסופו של דבר לפגוע בה באופן קשה ביותר.

ערך מורחב – כמאל (ספר)

הספר, אשר ממשיך כחמש שנים לאחר סוף הספר הראשון בסדרה, נאלצים בני המשפחה, אשר רושמה של הטראומה אשר הונחתה עליהם עדיין לא פגה, להתמודד עם השינויים אשר נעשים בהרכב המשפחה, כאשר הדגש בספר הוא בתיאור סיפורו של כמאל, הבן הצעיר, אשר מגיע לגיל הבגרות ונאלץ להתמודד לראשונה למול דילמות גיל ההתבגרות, וכן למול אהבה נכזבת. כמו כן, על כמאל להחליט האם ברצונו ללכת בדרכו של האב, או שמא לפלס את דרכו בעולם בדרכו שלו, ובכך להשתחרר אחת ולתמיד משלטונו של האב. בסופו של הספר, נאלצים בני המשפחה להתמודד עם טראומה נוספת, אשר בניגוד לקודמת מקורה אינו באדם אלא בטבע[1].

ערך מורחב – דור שלישי (ספר)

הספר, אשר נועל את הטרילוגיה, ממשיך ומתאר את קורותיהם של בני המשפחה, כאשר לראשונה צאצאיהם של הדמויות המקוריות תופסים מקום חשוב בהתפתחות העלילה. במהלך הספר אנו למדים על השינוי הגדול שעברה קהיר במהלך השנים, וכן על השינוי אותו עברו בני המשפחה, הן ביחס לחייהם האישיים והן במנטליות המשפחתית אשר השתנתה לחלוטין במהלך השנים. הספר עצמו מסתיים במותה של אמינה, אשתו של אחמד אל-ג'ואד, ובסידורים הנעשים לקראת הלווייתה, כאשר בו זמנית נמצאים שניים מבני המשפחה בכלא המצרי באשמת פעילות פוליטית, הן בתנועת האחים המוסלמים והן בתנועה הקומוניסטית המצרית.

שם הטרילוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בערבית הטרילוגיה ידועה בשם ثلاثية القاهرة (מערבית - הטרילוגיה הקהירית), וכן בשמה המקוצר, الثلاثية (הטרילוגיה).

שלושת הספרים תורגמו לעברית בידי סמי מיכאל, ויצאו לאור מטעם המועצה הציבורית לתרבות ואמנות, בהוצאת "ספרית הפועלים". הטרילוגיה כולה יצאה תחת השם "בית בקהיר", שהוא גם שמו של הכרך הראשון בסדרה, בין השנים 1981-1987[2].

באנגלית הטרילוגיה ידועה בשם The Cairo Trilogy (הטרילוגיה הקהירית).

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]