מדינה | ישראל |
---|---|
תקופת הפעילות | 2004–הווה (כ־21 שנים) |
www | |
מכון ירושלים לצדק הוא מוסד ללא כוונת רווח הפועל במדינת ישראל ובארצות הברית משנת 2004. תחומי הפעילות העיקריים של המכון כוללים קידום זכויות האדם בישראל וברשות הפלסטינית, מתן עזרה וסיוע משפטיים לקבוצות חלשות שונות בישראל ותמיכה וסיוע לייצוג מאוזן וראוי של ישראל בזירה הבינלאומית.
מכון ירושלים לצדק הוקם בשנת 2004 ופועל מעל לעשרים שנה בקידום עמדתה של ישראל בעולם. עם הזמן הפך המכון לשחקן משמעותי בקידום זכויות אדם, ובייחוד בחשיפת הפרות זכויות אדם בידי הרשות הפלסטינית כלפי אזרחים פלסטינים[1]. המכון מנוהל בידי פלביה סוולדה (Flavia Sevald) ולידיה מורגן (Lydia Morgan) ומועסקים בו בהתנדבות מלאה מתמחים ממדינות שונות בעולם.
פעילות המכון מגוונת ומורכבת משילוב של עבודת מחקר, סיוע משפטי ודיפלומטיה ציבורית. פעילות המכון ממומנת בעיקרה על ידי תרומות פרטיות מארצות הברית.
תחומי המחקר של מכון ירושלים לצדק כוללים הפרת זכויות אדם בתחומי הרשות הפלסטינית, זנות וסחר בבני אדם במדינת ישראל, מימון פעילות טרור בידי גופים בינלאומיים ואופן הצגתה של מדינת ישראל בעולם. עבודת המחקר מתבצעת על ידי עובדי המכון, כמו גם על ידי מתמחים ממדינות שונות המגיעים למכון לתקופה של חודשיים, בה הם מתמקדים בתחום מחקר מסוים. המכון הפיק עשרות דו"חות בנושאים מגוונים – כולל הפרת זכויות אדם ברשות הפלסטינית ותחת שלטון חמאס ברצועת עזה, כמו גם קיפוח נשים והפרת זכויות הילד.
בזירה המשפטית פעיל המכון בין השאר בתחום הענקת זכות השיבה לישראל לאזרחי מדינות שונות אשר נשללה מהם מסיבות שונות. בין לקוחות המכון בתחום זה נמנים ניצולי השואה ממוצא אמריקני, כמו גם קורבנות של רדיפה דתית בתחומים שונים של מדינת ישראל והרשות הפלסטינית. רבים מלקוחותיו המשפטיים של המכון – המקבלים ממנו שירות פרו בונו – הם ניצולי שואה שנפלו קורבן להונאות או שנוצלו בידי אחרים. בנוסף לאוכלוסייה זו – שואף מכון ירושלים לצדק להביא למשפט את מנהיג תנועת החמאס אסמאעיל הנייה בגין הפרת זכויות אדם ופשעים נגד האנושות בתקופה בה תפקד כראש הממשלה ברצועת עזה.
מבחינת דיפלומטיה ציבורית – מכון ירושלים לצדק פעיל במישורים שונים, במטרה להביא להבנה עמוקה יותר של המורכבות המאפיינת את הסכסוך הישראלי-פלסטיני. בתחום זה פעיל המכון ברשתות המדיה החברתית השונות, כמו גם בגופים בינלאומיים רבים. אנשי המכון הופיעו בפני העצרת הכללית של האומות המאוחדות ובפני הפרלמנט האירופי, בנושא תדמיתה של מדינת ישראל בעולם. בנוסף – מכון ירושלים לצדק מקיים שיתוף פעולה עם גופים אקדמיים מובילים כגון אוניברסיטת אוקספורד, אוניברסיטת ניו יורק, אוניברסיטת טורונטו ועוד, על מנת להרחיב את הידע ותחומי הפעילות בתחום הדיפלומטיה הציבורית. אחד הכיוונים העיקריים אותו לקח המכון בתחום הדיפלומטיה הציבורית הוא חשיפת אי-דיוקים מכוונים וקידום תעמולה שקרית מצד התנועה להחרמתה של ישראל (BDS) ותנועות אחרות המקיימות פעילות דומה. בתחום זה בולט מכון ירושלים לצדק בפעילותו בקרב אוכלוסיות בעלות רקע נוצרי, בתוך ומחוץ לישראל.
בנוסף לתחומי הפעילות הנ"ל – מכון ירושלים לצדק פעיל במתן עזרה וסיוע לאוכלוסיות מוחלשות. בין המגזרים הנהנים מעזרתו של המכון ניתן למצוא ניצולי שואה, חיילים בודדים (בעיקר חיילים בעלי רקע חרדי שננטשו על ידי משפחותיהם) וקורבנות תעשיית הזנות והסחר בבני אדם בישראל. הסיוע שמעניק המכון לאוכלוסיות אלו מגוון ונע מעזרה וסיוע משפטיים ועד לפעילויות חברתיות שונות.
הגיוון בהישגיו הבולטים של מכון ירושלים לצדק ממחיש את הגיוון הרחב של תחומי עיסוקו. בין השאר ניתן למנות: