פיאג'ו צ'או

פיאג'ו צ'או
Piaggio Ciao
מאפיינים כלליים
יצרן פיאג'ו
שנות ייצור 1967-2006
יחידות שיוצרו כ-3.5 מיליון
מודל אחריו פיאג'ו בוקסר
סיווג אופניים עם מנוע עזר
מרכב "פסיעה לישיבה" (step through frame)
מפרט טכני
מנוע צילינדר אחד, בנזין, מקורר אוויר, 50 סמ"ק
הילוכים אוטומטי, רציף
צריכת דלק עד 50 ק"מ לליטר.

פיאג'ו צ'אואיטלקית: Piaggio Ciao) היה הדגם הראשון של משפחת אופניים עם מנוע עזר[1] (טילון, טוסטוס) מתוצרת חברת פיאג'ו האיטלקית שיוצר בגרסאות שונות במשך כ-40 שנה בין השנים 19672006. פיאג'ו צ'או תוכנן במטרה להשיג בראש ובראשונה עלויות ייצור ואחזקה נמוכות ביותר, ולכן התאפיין במכניקה בסיסית ופשוטה במיוחד.

מבנה ועיצוב

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מטרת העל של העיצוב הפשטני הייתה השגת משקל נמוך וחיסכון מרבי בעלויות. המבנה של פיאג'ו צ'או דומה מאוד לזה של אופניים, והשילדה היא מסגרת קשיחה ללא שיכוך בגלגל האחורי, כלומר הגלגל מחובר ישירות לשילדה. במתלה הקדמי ניתנה אפשרות לבחור במזלג מסוג מחבר מוביל (leading-link), שבו ציר החיבור ממוקם לפני ציר הגלגל, או לבחור במזלג קשיח[2]. המושב אינו חלק מן השלדה אלא כיסא אוכף יחיד כשל אופניים. איכות ונוחות הישיבה של הרוכב התבססה על קפיצי המושב בלבד.

המנוע ויחידת ההנעה מכוסים ואינם גלויים לעין פרט לצלעות הקירור שבראש הצילינדר. ההנעה מתבצעת באמצעות רצועה אשר מחברת בין המנוע ליחידת ההינע הסופי המחוברת לגלגל האחורי מצד שמאל, בניגוד לשימוש המקובל בכלי רכב דו גלגליים, באמצעות שרשרת מצד שמאל. הפדלים מחוברים לגלגל האחורי באמצעות שרשרת מצד ימין. בעת הצורך ניתן היה לנתק את חיבור המצמד לגלגל האחורי באמצעות כפתור לחיצה, ולהשתמש בכלי כאופניים לכל דבר.

מכל הדלק מהווה חלק מן השילדה והוא בן 2.8 ליטר בלבד. מכסה מכל הדלק עוצב כך שישמש מדיד לכמות השמן שיש להוסיף לתערובת במיכל מלא. המשקל הכולל של פיאג'ו צ'או הוא כ-40 קילוגרם בלבד, וצריכת הדלק המוצהרת שלו כ-70 קילומטר לליטר ומעשית כ-50 ק"מ לליטר. הגלגלים בדגם המקורי היו בקוטר 16 אינץ' ובדגמים מאוחרים יותר 17 ואף 19 אינץ', בעלי צמיגים בחתך גבוה מאוד כלומר גבוהים וצרים, בדומה לאופניים.

מכלולים מכניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • מנועשתי פעימות קירור אוויר בנפח 49.77 סמ"ק המפיק 1.41 כוחות סוס ב-4,500 סל"ד המונח במצג אופקי.
  • מצמד – צנטריפוגלי כפול המשמש הן לצורך הנעה והן לנסיעה, מקשר בין כל מכלולי ההינע הסופי. בדגמים הראשונים היה בן מהירות אחת בלבד ובחלק מן הדגמים המאוחרים יותר, נעשה שימוש בהנעה באמצעות מערכת תיבת הילוכים רציפה. ההנעה עצמה מתבצעת באמצעות רצועה בחתך V.
  • בלמים – בלמי תוף קדמי ואחורי. בדגמים הראשונים אף נעשה שימוש במעצור קדמי הפועל על החישוק עצמו בדומה לזה של אופניים.
  • חשמל – אספקת החשמל לתאורה לצופר ולהצתה התבססה על מגנטו וללא מצבר. לצורך הנעה ראשונית של המנוע נעשה שימוש בדוושות, ולצורך כיבוי הותקנה ידית המחוברת בכבל למנוע לצורך יצירת דקומפרסיה. בדגמים מאוחרים יותר, שכללו גם פנסי איתות, הורכב מצבר 6 וולט.

במשך 40 שנות יצורו של פיאג'ו צ'או יוצרו ממנו כ-3.5 מיליון יחידות והוא נחשב לכלי הנמכר ביותר מתוצרת החברה. לאורך השנים הרבות שבהן יוצר כמעט ולא נערכו שינויים במבנה ובאבזור של הכלי. מספר שינויים מינוריים נעשו בעיצוב, ובמטרה לשפר את ביצועי המנוע כמו החלפת המאייד ושיפורים במערכת ההצתה על מנת לעמוד בתקני זיהום האוויר האירופאים שהוכנסו במהלך השנים.

ההצלחה הגדולה של פיאג'ו צ'או ברחבי אירופה, גרמה לחברות שונות לייצר תוספים עיצוביים לשיפור חוויית הרכיבה. כך בין היתר הוצעו תוספות להתקנת תיקי צד וסלים קדמיים, מגן רוח, מראות, ופנס ראשי הכולל מד מהירות שנעדר מן הדגם המקורי.

דגמים נגזרים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
פיאג'ו בוקסר
פיאג'ו בראבו
פיאג'ו סי
פיאג'ו בוס
פיאג'ו גרילו

במשך השנים יוצרו דגמים נוספים של טילונים מתוצרת פיאג'ו שהתבססו על המערכות הבסיסיות של הצ'או. ברובם מהות השינויים הייתה עיצובית או לנוחות השימוש:

בוקסר - יוצר בין השנים 19691983. הבוקסר מהווה את קפיצת המדרגה המשמעותית ביותר לשיפור איכות הרכיבה לעומת הכלי המקורי כאשר הותקן קפיץ כבולם זעזועים אחורי שחיבר בין השילדה האחודה ליחידת ההנעה והותקן בולם זעזועים קדמי במבנה של מזלג טלסקופי. נוספו שיפורים במערכת החשמל וההצתה. מכסה מכל הדלק הועבר מתחת למושב, וניתן היה לבחור במושב יחיד או אוכף מוארך.

בראבו - יוצר בין השנים 19732001. הותקן בולם זעזועים אחורי במבנה של מזלג טלסקופי כפול, וחישוקי הגלגלים הורכבו מחישורים או יציקה קשיחה. בדגמים המאוחרים נוספו מחווני איתות.

סי - יוצר בין השנים 1979–2001. חזרה לעיצוב של קפיץ מרכזי כבולם זעזועים אחורי. חישוקי גלגלים ביציקה קשיחה, נוספו מחווני איתות ומושב מוארך. בחלק מן הדגמים המאוחרים הותקנה הצתה אלקטרונית. בחלק מן הדגמים הותקן בולם זעזועים אחורי טלסקופי כפול.

בוס - יוצר בין השנים 19881989. כלל שינויי עיצוב קלים של דגם סי.

גרילו - יוצר בין השנים 1989–1996. כלל בעיקר שינויי עיצוב, אך חישוקי הגלגלים הוקטנו ל-14 אינץ' לשיפור כושר התמרון.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פיאג'ו צ'או בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ אופניים עם מנוע עזר – באנגלית מכונה moped, הלחם בסיסים של motorcycle + pedals
  2. ^ Vespa Mopeds (US models 1968-1985)‎, באתר Myrons Mopeds