Debut

Debut
אלבום אולפן מאת ביורק
יצא לאור 5 ביולי 1993
סוגה ארט פופ, האוס, אלקטרוניקה
שפה אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
אורך 48:26
חברת תקליטים One Little Indian
הפקה

ביורק

נלי הופר
כרונולוגיית אלבומים של ביורק
Björk
(1977)
Debut
(1993)
Post
(1995)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

Debut (בכורה), הוא אלבום האולפן השני של הזמרת האיסלנדית ביורק. האלבום יצא לאור ביולי 1993, לאחר התפרקות להקת השוגרקיובס במסגרתה פעלה עד אז. היא קראה לאלבום "בכורה" כסימן לדרך חדשה, ולמעשה אלבום הבכורה האמיתי שלה, "ביורק", יצא ב-1977, בהיותה בת 11 בלבד. Debut הופק על ידי נלי הופר וביורק עצמה, ביסס את קהל מעריציה של ביורק מחוץ לאיסלנד ויצר מעריצים אדוקים בבריטניה, ארצות הברית ובמדינות אחרות.

דביו זכה למעמד של אלבום פלטינה בארצות הברית. השיר "Play Dead", שיתוף הפעולה של ביורק עם דייוויד ארנולד, הוסף במהרה כרצועת בונוס שמסיימת את האלבום בהוצאתו המחודשת בבריטניה, אחרי שהסינגל כמעט ונכנס לרשימת עשרת הגדולים בטבלאות הסינגלים בבריטניה ב-1993.

דביו הגיע בשיאו למקום ה-61 בטבלת הבילבורד בארצות הברית, ולמקום השלישי בטבלת האלבומים הבריטית. ב-1998, קוראי המגזין Q דירגו את דביו כאלבום ה-74 הטוב בכל הזמנים. האלבום מכר מעל 3 מיליון עותקים ברחבי העולם, ו-921,000 עותקים בארצות הברית נכון להיום.

מדבריה של ביורק על האלבום

[עריכת קוד מקור | עריכה]

על האלבום: "קשה מאוד להגיד על מה בדיוק האלבום. אני רוצה שהוא יהיה הצהרה של אינדיבידואליות. אבל עדיין יש לי דרך ארוכה ללכת, כך שאני קצת מבולבלת, משום שאני פשוט יודעת שאני יכולה לעשות הרבה יותר טוב מאשר האלבום הזה... אם יצאת למקום כלשהו ונהנית מאוד, אתה לא מתעורר למחרת ומנסה להבין למה זה קרה. זה לא בגלל שום דבר. זאת פשוט האווירה, האנשים, הכימיה בין חברים, מצב הרוח שלך, מה קרה לפני זה, מה יקרה אחרי. ואתה לא יכול להסביר את זה, ואני לא מבינה למה צריך לעשות את זה. זה אותו דבר בנוגע לשירים". (The Face, נובמבר 1993)

על הכותרת Debut ("בכורה") : "אני לא באמת מסתכלת על עצמי כזמרת. מעולם לא תכננתי להיות זמרת, האמת. וזאת הסיבה שלאלבום החדש שלי קוראים דביו". (רולינג סטון, ספטמבר 1993)

על הזמן הרב שלקח לה ליצור את האלבום: "אחת מהסיבות שלקח לי כל כך הרבה זמן הייתה משום שחשבתי שזה מאוד אנוכי ואגואיסטי לעשות אלבום משל עצמי". (Details, יולי 1994)

על הציפיות הנמוכות: "כשעשיתי את Debut, כל הזמן אמרתי לאנשים, 'בבקשה אל תתרגשו יותר מדי. אני יכולה לעשות משהו הרבה יותר טוב'. אנשים חשבו שאני יומרנית, אבל בכלל לא הייתי, באמת התכוונתי לזה". (הטיימס, 1998)

על קידום האלבום: "זה היה בסדר בחצי השנה הראשונה; שבעה חודשים לאחר מכן, זה כבר היה קצת יותר מסובך; שמונה חודשים לאחר מכן, התחלתי להכות אנשים. אני מספרת לאחרונה בדיחה מטופשת ומגוחכת להחריד, על כך שהתנ"ך בבריטניה שונה. אלוהים יצר את העולם ביום אחד, ואחר כך הוא דיבר על זה במשך שמונה ימים". (The Face, נובמבר 1993)

רשימת השירים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כל השירים נכתבו על ידי ביורק, אלא אם כן מצוין אחרת.

  1. Human Behaviour - 4:12 (ביורק, הופר)
  2. Crying - 4:49
  3. Venus as a Boy - 4:41
  4. There's More to Life Than This - 3:21 (ביורק, הופר)
  5. Like Someone in Love - 4:33 (ג'וני בורק, ג'ימי ואנהאוסן)
  6. Big Time Sensuality - 3:56 (ביורק, הופר)
  7. One Day - 5:24
  8. Aeroplane - 3:54
  9. Come to Me - 4:55
  10. Violently Happy - 4:58 (ביורק, הופר)
  11. The Anchor Song - 3:32
  12. Play Dead - 3:58 (ביורק, ארנולד, וובל)

הסינגל הראשון מתוך האלבום הוא "Human Behaviour", שיצא ביוני 1993. זהו גם הסינגל הראשון בקריירת הסולו של ביורק. המילים מדברות על טבע האדם ורגשותיו מנקודת מבטה של חיה. השיר הוא החלק הראשון בטרילוגיית שירים שכוללת את "Isobel" מאלבומה השני של ביורק, Post, ואת "Bachelorette" מהאלבום השלישי של ביורק, הומוג'ניק. השיר זכה להצלחה יחסית והגיע למקום ה-36 בטבלאות הסינגלים בבריטניה. לשיר צולם קליפ בבימויו של הבמאי הצרפתי מישל גונדרי, ששיתף פעולה עם ביורק פעמים רבות. הקליפ, שמבוסס בחופשיות על המעשייה זהבה ושלושת הדובים, היה מועמד לפרסים רבים.

הסינגל השני מתוך האלבום הוא "Venus as a Boy", שיצא באוגוסט 1993. הוא הגיע בשיאו למקום ה-29 בטבלאות הסינגלים בבריטניה. לסינגל צולם קליפ בבימויה של סופי מולר, בו ביורק מלטפת ומבשלת ביצים במטבח. אחר כך היא מרימה לטאת מחמד, וגם נהיית מוקפת בניצוצות.

הסינגל השלישי מתוך האלבום הוא "Play Dead", שיצא באוקטובר 1993. זוהי יצירה קודרת שמלווה על ידי מיתרים נוגים. המילים מדברות על העמדת פני חסרת תחושה כדי למנוע כאב נפשי. במקור השיר לא נכנס לאלבום והוקלט בשביל הסרט "The Young Americans", אך לאחר מכן הוסף כשיר בונוס בהוצאה המחודשת של האלבום. בזמנו היה זה הסינגל הכי מצליח של ביורק בבריטניה. לסינגל צולם קליפ בבימויו של דאני קאנון.

הסינגל הרביעי מתוך האלבום הוא "Big Time Sensuality", שיצא בנובמבר 1993. השיר קופצני, בסגנון פופ-האוס, העוסק בליהנות מהחיים כמה שניתן. השיר עזר להגדיל את הפופולריות של ביורק בעולם, במיוחד בארצות הברית. לסינגל צולם קליפ בו ביורק רוקדת על גג של משאית הובלה שנוסעת בניו יורק באמצע היום.

הסינגל החמישי והאחרון מתוך האלבום הוא "Violently Happy", שיצא במרץ 1994. המילים מדברות על ביורק שמרגישה אהבה כה עזה שהיא בעצם מסוכנת, והיא מבקשת שאהובה יחזור כדי להרגיע אותה. הסינגל הגיע בשיאו למקום ה-13 בטבלאות הסינגלים בבריטניה. לסינגל צולם קליפ בבימוי ג'ין באפטיסט.

טבלאות וזיכויים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מדינה מיקום שיא זיכוי מכירות
אוסטריה 27 - -
אוסטרליה 10 - -
אירלנד 10 - -
ארצות הברית 61 פלטינה 921,000 +
בריטניה 3 פלטינה 2X 600,000 +
גרמניה 24 - -
נורווגיה 9 - -
צרפת 25 - -
קנדה - זהב 50,000 +
שוודיה 2 פלטינה 60,000 +
שווייץ 18 - -

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]