Selling England by the Pound

יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: ניסוח.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: ניסוח.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
Selling England by the Pound
אלבום אולפן מאת ג'נסיס
יצא לאור 12 באוקטובר 1973
הוקלט אוגוסט 1973
סוגה רוק מתקדם
שפה אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
אורך 53:21
חברת תקליטים

Charisma records (בבריטניה)

Atlantic records (בארצות הברית)
הפקה ג'נסיס, ג'ון ברנס
כרונולוגיית אלבומים של ג'נסיס
Genesis Live
(1973)
Selling England by the Pound
(1973)
The Lamb Lies Down on Broadway
(1974)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

Selling England by the Pound הוא אלבום האולפן החמישי של להקת ג'נסיס משנת 1973. האלבום נחשב על ידי רבים ממעריצי הלהקה לאחד מאלבומיה הטובים ביותר בתקופה ה"מתקדמת" של הלהקה ואחד מהאלבומים המשפיעים והגדולים בז'אנר הרוק המתקדם. האלבום כולו נכתב, עובד ונוגן על ידי חברי הלהקה פיטר גבריאל, טוני באנקס, פיל קולינס, סטיב האקט ומייק ראת'רפורד. בדומה לאלבום האולפן הקודם של ג'נסיס, "Foxtrot", האלבום זכה לפופולריות רבה, והגיע למקום השלישי במצעד האלבומים הבריטי. אלבום זה גם הגיע לדרגת אלבום זהב בארצות הברית ב־1990.

מקור שמו של האלבום הוא מסיסמת מפלגת הלייבור מאותה תקופה. האלבום מכיל ביקורת חברתית נגד העם הבריטי.

עטיפת האלבום היא ציור מאת בטי סוונוויק בשם "החלום", ציור שהיווה את ההשראה לכתיבת השיר השני באלבום, והלהיט מתוכו - "I Know What I Like".

רשימת רצועות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כל השירים נכתבו והולחנו על ידי טוני באנקס, פיל קולינס, פיטר גבריאל, סטיב האקט ומייק ראת'רפורד.

צד א'
מס' שםשירה משך
1. Dancing with the Moonlit Knight פיטר גבריאל 8:02
2. I Know What I Like (In Your Wardrobe) פיטר גבריאל 4:07
3. Firth of Fifth פיטר גבריאל 9:35
4. More Fool Me פיל קולינס 3:10
צד ב'
מס' שםשירה משך
1. The Battle of Epping Forest פיטר גבריאל 11:44
2. After the Ordeal אינסטרומנטלי 4:13
3. The Cinema Show פיטר גבריאל 11:06
4. Aisle of Plenty פיטר גבריאל 1:32

Dancing with the Moonlit Knight

[עריכת קוד מקור | עריכה]
פיטר גבריאל בהופעה עם הלהקה כשהוא מחופש ל-"Brittania" (אביר אור הירח) שמסופר בשיר

השיר, שאורכו 8 דקות, הוא מעין קינה של סולן הלהקה, פיטר גבריאל, על השינויים בשנות השישים והשבעים בממלכה המאוחדת ועל הפיכתה ממדינה סוציאליסטית למדינה קפיטליסטית.

בשיר יש התייחסויות לרשתות מזון מהיר כמו Wimpy‏ (Chewing through your Wimpey dreams) בהתייחסות זו, נשמעים הדים של הפזמון של השיר הישן של ג'נסיס, "Get 'Em Out by Friday". עוד התייחסות היא למרדף אחר הזהב (Follow on! Till the gold is cold). השיר מתחיל בא-קפלה ששר פיטר גבריאל ומתפתח לשיר רוק קצבי. מהבית הרביעי נשמעת מקהלה של 8 קולות שהולכת ומתגברת. קלידן הלהקה, טוני בנקס, השתמש בשיר במלוטרון החדש שלו, M400, והצליל שלו ניכר היטב לאחר הבית החמישי, יחד עם סולו הגיטרה של סטיב האקט והבס של מייק ראת'רפורד. לקראת סוף השיר (בשתי הדקות האחרונות), הוא נהיה שקט ונשמעות בו בעיקר גיטרות קלאסיות. בשיר יש גם כלי נגינה שלא נפוץ ברוק המתקדם, סיטאר חשמלי. שם האלבום, "Selling England by the Pound", נלקח ממילות הבית השני בשיר.

מלודית השיר חוזרת על עצמה בסופה של היצירה, "The Cinema Show" ובתחילת השיר, "Aisle of Plenty". המוטיב מופיע בהדרגה מרצף האקורד, אשר מורכב מאותם אקורדים כמו ש-"The Cinema Show" אבל בסדר אלטרנטיבי.

השורה בשיר "Paperlate, cried a voice in the crowd" השפיעה על שמו של השיר של ג'נסיס מ-1982, "Paperlate".

I Know What I Like (In Your Wardrobe)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – I Know What I Like (In Your Wardrobe)
ערך מורחב – Firth of Fifth

"More Fool Me" הוא שיר רוק קל. השיר בעל אווירה פסטורלית, והכלים היחידים בו הם גיטרות אקוסטיות. השיר הוא אחד משני השירים שהמתופף, פיל קולינס מבצע בו את תפקיד השירה המובילה לאחר השיר, "For Absent Friends" מ-"Nursery Cryme" אשר יצא ב-1971. השיר מדבר על אדם שהמאהבת שלו עוזבת אותו, אך הוא "בטוח שזה יסתדר". מבחינה מוזיקלית, השיר פשוט יותר משאר השירים באלבום, מאחר שהוא כולל רק גיטרה אקוסטית ושירה. הוא נכתב על ידי פיל קולינס ומייק ראת'רפורד בעת שישבו על המדרגות של אולפני איילנד. זה הפך לקטע הסולו של קולינס בעת סיבוב ההופעות של קידום האלבום, "Selling England". השיר מרמז על הכיוון שאליו קולינס שאף שג'נסיס תפנה, ואכן, לאחר פרישתם של הסולן פיטר גבריאל והגיטריסט סטיב האקט, ג'נסיס עברה מרוק מתקדם לכיוון יותר פופי.

The Battle of Epping Forest

[עריכת קוד מקור | עריכה]

"'The Battle of Epping Forest" הוא אפוס בן כמעט 12 דקות. השיר נוצר בהשראת ידיעה חדשותית שגבריאל קרא מספר שנים קודם לכן על הקרבות הטריטוריאליים של שתי כנופיות יריבות באיסט אנד של לונדון שנלחמו ביניהן ביער אפינג. הוא פרסם מודעה ב"טיימס" ועיין בארכיונים בניסיון למצוא מידע נוסף על הסיפור, אך משלא הצליח למצוא מידע נוסף, הוא יצר דמויות בדיוניות משלו.[1] המילים כוללות כמה דמויות כמו: "Mick the Prick" (מיק הדוקר) ו-"Bob the Knob" (בוב הכפתור). השיר אופייני למעבר של הסולן פיטר גבריאל לשירה בקולות שונים לדמויות שונות, כמו גם את השינויים התכופים בקצב ובמשקלים א-סימטריים. השיר בוצע בהופעות חיות במהלך הסיור לקידום "Selling England by the Pound", שבו גבריאל נע מסביב ומספר את הסיפור. תגובות חברי הלהקה על השיר שונות. בספר של יוג' פידלר "The Book of Genesis", חברי הלהקה הסכימו אחד עם השני על כך שהשיר מכיל רעיונות טובים, אך הוא סובל מעודף מילים ביחס למנגינה ולכן קשה לנגן אותו בהופעות חיות בלי טעויות. חברי הלהקה סיימו את כתיבת המוזיקה לפני שפיטר גבריאל סיים את כתיבת הטקסט. כתוצאה מכך גבריאל נאלץ לשיר במהירות גבוהה, והצטער לאחר מכן על כך שלא קיצר את הטקסט.[2] המילים זכו לשבחים על ההומור והשנינות, אך מאוחר יותר הלהקה אמרה שהם לא הסתדרו היטב עם המוזיקה והפכו את היצירה למסובכת "כדי להיות מסובכת".[3] הלהקה הפסיקה לנגן את השיר בהופעות לאחר קידום האלבום, "Selling England".

"After the Ordeal" הוא קטע אינסטרומנטלי, שנכתב על ידי הגיטריסט, סטיב האקט (בסיועו של מייק ראת'רפורד). חלקו הראשון של הקטע מנוגן בגיטרה קלאסית קצבית עם ליווי פסנתר, וחלקו השני הוא קטע איטי המבוצע על גיטרה חשמלית. האקט ציין לאחר מכן שזו הייתה הרצועה הראשונה של ג'נסיס שבה השתמש אי פעם בגיטרה עם מיתרי ניילון.[4] אמנם ג'נסיס לא ביצעו את השיר בהופעות חיות, אך האקט ניגן את הקטע במחרוזת בין "Apocalypse in 9/8" (מ-"Supper's Ready") ו-"Hairless Heart". לדברי הקלידן טוני בנקס, גם הוא וגם הסולן פיטר גבריאל היו נגד הכללת השיר הזה ב־"Selling England", והיו להם ויכוחים רבים עם האקט על כך. דעתו של האקט התקבלה במקרה הזה. בנקס אמר מאוחר יותר כי הכללת הקטע באלבום הובילה לכך שאורכו של האלבום, 53 דקות, חרג מהאורך הרצוי לאלבום ויניל (45 דקות)[2], וכתוצאה מכך איכות הצליל יצאה לדעתו "די מחוספסת".[5] ויכוחים כאלה על יצירותיו של האקט הובילו אותו בסופו של דבר לפרוש מהלהקה כעבור ארבע שנים.

אורך היצירה כ-11 דקות, והיא השלישית והאחרונה בשירים המורכבים ב־ "Selling England" יחד עם "Firth of Fifth" ו- "The Battle of Epping Forest".

"The Cinema Show" מחולק לשני קטעים. הראשון, קטע עדין של גיטרה אקוסטית (12 מיתרים) הכולל גם הרמוניות קול בין פיטר גבריאל ופיל קולינס וסולו של חליל צד. לאחר מכן השיר עובר לסולו קלידים בן 4 וחצי דקות המבוצע על ידי הקלידן טוני בנקס, יחד עם מייק ראת'רפורד וקולינס כשהם מנגנים במקצב א-סימטרי של 7/8 (סולו זה נכלל כחלק מהשיר, "In the Cage" בהופעות כמחרוזת). השיר מסתיים במשקל קבוע של 4/4, אשר מוביל לשיר האחרון, "Aisle of Plenty". השיר "Aisle of Plenty" לא בוצע בהופעות החיות של הלהקה. במקום זאת השיר היה מסתיים במשקל קבוע של 7/8. ניתן לשמוע גרסה זו באלבום "Seconds Out".

המילים נכתבו על ידי הקלידן טוני בנקס והבסיסט מייק ראת'רפורד והן הושפעו מהפואמה של טי אס אליוט, "ארץ הישימון".[6] המילים מתייחסות לדמויות של רומיאו ויוליה מהמחזמר של ויליאם שייקספיר. כל אחד מהם מכין את עצמו למועד במופע הקולנוע (רומיאו משתעשע בתקוות גדולות למפגש מיני עם ג'ולייט לאחר מכן). הפזמון מתייחס לטירסיאס, דמות מהמיתולוגיה היוונית שחי כגבר ואישה, ושהגיע למסקנה כי נשים מפיקות הנאה רבה יותר ממין[דרוש מקור: בטקסט אין אזכור למין] מאשר גברים.

"Aisle of Plenty" הוא הקטע השמיני והאחרון באלבום. הקטע מהווה פרפרזה לשיר "Dancing with the Moonlit Knight" (השיר הפותח), וזהה בלחנו לתחילת השיר, סוגר את האלבום באותה נימה שבה התחיל בכך שגם הוא עוסק בתרבות הצריכה באנגליה של שנות ה-70', אליה מתייחס כאן גבריאל בלעג.[2] קטע הגיטרה האקוסטית שבהתחלה הוא המשך של הקטע בסוף השיר הקודם, "The Cinema Show". שיר זה מתובל במשחקי מילים: "Easy, love, there's the safeway home",‏ "Thankful for her fine fair discount, Tess co-operates...‎". באותו הזמן, פייר פיין וסייפוויי היו רשתות מכולת גדולות בממלכה המאוחדת, וגם טסקו וקו־אופ (קבוצת הקואופרטיב) הם שמות של רשתות חנויות מכולת. יש כאן משחק מילים, כי מילת המעבר קשורה בחנויות מכולת (המילה "Aisle" מהווה לשון נופל על לשון. "Isle" פירושו אי, "Isle of Plenty" - אי השפע, כינוי לבריטניה. פירוש המילה "Aisle" לעומת זאת, הוא מעבר, "Aisle of Plenty" - מעבר השפע, כינוי למעברים בסופרמרקטים).

חומרים נוספים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

במהלך העבודה על האלבום פיתחו גבריאל והאקט קטע בשם "Déja Vu", אך הוא נותר לא גמור ולא נכנס לאלבום. האקט הכין גרסה מוגמרת של השיר לאלבומו Genesis Revisited (1996). הוא ביצע את השיר בהופעה חיה בסיבוב ההופעות שלו ב-2019, שבו הוא ביצע את Selling England by the Pound בשלמותו.[7]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Melody Maker – What Genesis Did On Their Holidays – 28th July – The Genesis Archive (באנגלית אמריקאית)
  2. ^ 1 2 3 אורי ברייטמן, ג'נסיס - סלינג אינגלנד ביי דה פאונד - Genesis Selling England by the Pound, באתר www.mitkadem.co.il
  3. ^ Dave Bowler, Genesis : a biography, London : Sidgwick & Jackson, 1992, עמ' p. 82, ISBN 978-0-283-06132-5
  4. ^ Steve Hackett talks about After The Ordeal, נבדק ב-2024-03-14
  5. ^ Alan Hewitt, Opening the musical box : a Genesis chronicle, London : Firefly, 2000, ISBN 978-0-946719-30-3
  6. ^ Edward Macan, Rocking the classics : English progressive rock and the counterculture, New York : Oxford University Press, 1997, עמ' p. 84, ISBN 978-0-19-509887-7
  7. ^ Andy Greene, Genesis Guitarist Steve Hackett Talks 'Selling England by the Pound' Tour, Rolling Stone, ‏2019-09-05 (באנגלית אמריקאית)