איתך - משפטניות למען צדק חברתי

איתך - مَعَكِ, משפטניות למען צדק חברתי
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מטה הארגון תל אביב-יפו עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 2001–הווה (כ־23 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
www.itach.org.il
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

איתך - مَعَكِ, משפטניות למען צדק חברתי היא עמותה שהוקמה בשנת 2001 בסיוע הקרן החדשה לישראל ושתיל על ידי קבוצת משפטניות במטרה לקדם את זכויותיה של אוכלוסיית הנשים מהשכבות המוחלשות חברתית וכלכלית, כהגדרת העמותה[1].

בין פעילותיה: עתירה לבג"ץ בנושא שילוב נשים חרדיות במפלגת אגודת ישראל, דו"ח על קשר השתיקה[2]: אלימות במשפחה נגד נשים ערביות בדואיות, תוכנית פעולה כוללת לקידום החלטה 1325 של מועצת הביטחון של האו"ם וקידומה לכדי החלטת ממשלה, ביטול חוק השולל הבטחת הכנסה במקרים של בעלות על רכב ועוד.

בין חברות המועצה הציבורית של "איתך" נמנות המשפטניות פרופ' נטע זיו, פרופ' דפנה הקר וד"ר יופי תירוש, עו"ד נסרין אעלימי כבהא, העיתונאית ענת סרגוסטי, ד"ר הנרייט דהאן כלב, עו"ד רחל בנזימן ועוד.

"איתך" פועלת בנושאי דיור ציבורי, ביטוח לאומי, הוצאה לפועל וזכויות נשים בתעסוקה בשכר נמוך. העמותה מסייעת במתן ייעוץ אישי וסיוע משפטי בבעיות שונות שהנשים הפונות אליהן נתקלות בהן. כן פועלת העמותה לשינוי שורשי של המדיניות בהיבטים המשפטיים השונים שיוכלו לסייע בידי אוכלוסיית הנשים, באמצעות משא ומתן עם מוסדות הממשלה השונים, השתתפות בוועדות הכנסת, גיבוש והגשת הצעות חוק והגשת עתירות לבג"ץ. בנוסף עורכת העמותה קורסים לנשים שמטרתם מינוף מעמדן, באמצעות הגברת מודעותן למצבן ולזכויות המגיעות להן ולימודן לעמוד על זכויותיהן.

ב-20 בינואר 2009 הצטרפה "איתך-مَعَكِ" לשורת ארגונים ישראליים שפנו ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לבחון האם צה"ל הפר את החוק הבינלאומי במהלך מבצע עופרת יצוקה, וזאת על רקע הפגיעה בנשים ובילדים[3]. בעקבות הקמת ועדת טירקל לבדיקת אירועי המשט לעזה (2010) דרשה "איתך-مَعَكِ" לשלב נשים בוועדת הבדיקה וכן להגיש לוועדה חוות דעת מגדרית מטעמן, כדי שניתן יהיה "להביא את נקודת מבטן של נשים פעילות שלום, המבקשות להביע את מחאתן באופן לא אלים וגם את מציאותן של הנשים בעזה הנתונות במצור"[4].

הקו החם של העמותה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקו החם מאפשר לנשים לפנות לעמותה ולקבל סיוע, ייעוץ וליווי משפטי בחינם בנושאים של דיני עבודה (לעובדות בשכר נמוך), סוגיות של הבטחת הכנסה בביטוח לאומי ושירות התעסוקה.[5]

מרכז זכויות נשים בדואיות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המרכז הוקם בבאר שבע בשנת 2006, לאחר טיפול בפניות רבות של נשים מהמגזר הבדואי. הסיוע העיקרי ניתן בתחום ביטוח לאומי, ובפרט בנושא הבטחת הכנסה לנשים חד-הוריות ונשים המצויות בקשר משפחתי של פוליגמיה[6]. נוסף על כך, פועל המרכז למימוש וקידום זכויות נשים בדואיות על ידי עתירות לבג"ץ, השתתפות בוועידות בכנסת[7], פרסום דו"חות[2] וניירות עמדה[8], בשיתוף פעולה עם ארגונים נוספים בנגב.

המאבק לקידום זכויות סייעות בגני ילדים ובתי ספר והקמת התארגנות הסייעות הארצית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

במאבק הסייעות[9] למען השוואת תנאים במערכת החינוך והכרה בתפקידן כמחנכות הן מיוצגות על ידי העמותה, אשר מייעצת משפטית ומייצגת אותן בבית המשפט[10]. במסגרת שיתוף פעולה זה יצא לאור 'זכותון סייעות בגני ילדים'[11], הוגשו תביעות בשם סייעות חרדיות כנגד אגודת ישראל[12] ומשרד החינוך ועוד. 'איתך מעכי' מטפלת בפניות פרטניות של סייעות, במקביל לפעילות מול גופים שונים כמו ההסתדרות, הכנסת ומשרד החינוך.

בהשראת מודל "רשת נשים" ראשון לציון[13] שמטרתו לקדם את מעמד הנשים ולהוביל שוויון מגדרי בזירה המקומית, יזמה העמותה את פרויקט 'עיר לכולן'[14]. באמצעות המודל, מקווה העמותה לפתח חשיבה מגדרית שתביא בפועל לשילוב נשים בתהליכי קבלת החלטות ברשויות מקומיות[15]. החל משנת 2018 יושם המודל גם בערים עכו[16] וטייבה, והחל משנת 2019 ייושם המודל בעיר חיפה.

נשים, שלום וביטחון – החלטה 1325 של האו"ם

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החלטה מספר 1325 של מועצת הביטחון של האו"ם מיום 31 באוקטובר 2000, מצהירה על המחויבות של מועצת הביטחון של האו"ם להגן על נשים ולהבטיח את ייצוגן בתהליכי שלום ובפוליטיקה הבינלאומית[17]. החלטה זו אומצה על ידי מדינת ישראל ועוגנה ב"חוק שיווי האישה" בשנת 2005. למרות אימוץ החוק, הוא לא מיושם בשטח באופן מלא. לכן מאז 2007 פועלת העמותה בדרכים כמו עתירות לבג"ץ, כינון כנסים[18] וסמינרים, והשתתפות בוועדות בכנסת[19], על מנת להטמיע ולקדם את ההחלטה[20].

תקציב ותרומות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מחזור הפעילות של העמותה בשנת 2009 עמד על 1.73 מיליון שקלים. התורמות העיקריות בשנים אלו היו: הקרן החדשה לישראל (אשר משמשת גם להעברת תרומות פטורות ממס מארצות הברית), קרן נשות הדסה, קרן דפנה יזרעאלי וקרן לוי לאוסן.

פרסים והוקרה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ הקרן החדשה לישראל, באתר nif.org.il
  2. ^ 1 2 עו"ד אינסאף אבו שארב, דו"ח קשר השתיקה: אלימות נגד נשים ערביות-בדואיות בנגב
  3. ^ גבולות הדיון הציבורי בישראל - מקרה עזה, באתר אשה לאשה, הערת 9
  4. ^ דרישה מטירקל: יש לשלב נשים בוועדת הבדיקה, באתר וואלה, 21 ביוני 2010
  5. ^ הקו החם, באתר איתך מעכי
  6. ^ בית הדין הארצי לעבודה קיבל את ערעור העמותה וקבע כי ניהול בית משותף של אישה החיה בפוליגמיה ייבחן באופן ייחודי לצורך בחינת זכאות לגמלת הבטחת הכנסה, באתר איתך מעכי
  7. ^ אתר הכנסת, דיון בוועדה לקידום מעמד האישה, בנושא הפוליגמיה ודו"ח הוועדה הבין משרדית להתמודדות עם התופעה, באתר הכנסת, ‏9/7/2018
  8. ^ נייר עמדה מטעם המרכז לזכויות נשים בדואיות של עמותת איתך מעכי- מיגור תופעת הפוליגמיה, באתר איתך מעכי, ‏מאי 2016
  9. ^ עפר לבנת, ‏"מפסיקות לשתוק": עשרות סייעות הפגינו בת"א במחאה על תנאי העסקתן, באתר מעריב אונליין, 27 באוגוסט 2018
  10. ^ ניר גרטל, סייעות הן מחנכות. אז למה משרד החינוך לא מכיר בכך?, באתר שיחה מקומית, ‏9/11/2018
  11. ^ זכותון לסייעות, באתר עמותת איתך מעכי
  12. ^ ליאת שלזינגר, קול אישה: מאבקן של הסייעות החרדיות, באתר מקור ראשון, ‏15/04/2011
  13. ^ רשת נשים- קידום מעמד האישה, באתר עיריית ראשון לציון (ארכיון)
  14. ^ איתך מעכי, עיר לכולן
  15. ^ אתר למנויים בלבד דנה מירטנבאום, הזינוק במספר הנשים שמתמודדות בבחירות המקומיות — אינו מקרי, באתר TheMarker‏, 27 באוקטובר 2018
  16. ^ פרויקט "עיר לכולן" בעכו יצא לדרך, באתר עיריית עכו, ‏25/10/2018
  17. ^ United Nations Security Council Resolution 1325, United Nations, ‏31/10/2000
  18. ^ עו"ד נטע לוי, כנס "נשים, שלום ובטחון", באתר און לייף, ‏30/08/2018
  19. ^ החלטת ממשלה משנת 2014 לבניית תכנית פעולה לשוויון מגדרי עדיין לא מומשה, באתר הכנסת, ‏06/03/2018
  20. ^ נשים שלום ובטחון: החלטה 1325 של מועצת הבטחון בהקשר הישראלי, באתר מכון ון-ליר, ‏2015