אלבר אלבז

אלבר אלבז
אלבר אלבז, 2014
אלבר אלבז, 2014
תמונה זו מוצגת בוויקיפדיה בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
לידה 12 ביוני 1961
קזבלנקה, מרוקו עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 24 באפריל 2021 (בגיל 59)
הרובע השלושה-עשר של פריז, צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה חולון עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים שנקר - בית ספר גבוה להנדסה ולעיצוב עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1989–2021 (כ־32 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
תחום יצירה עיצוב אופנה, מעצב אופנה עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה אביר בלגיון הכבוד עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אברהם שלום אלבר אלבזצרפתית: Alber Elbaz;‏ 12 ביוני 196124 באפריל 2021) היה מעצב אופנה ישראלי שהתגורר ועבד בפריז.

שמלה ונעליים בעיצובו של אלבר אלבז. מוצג באנו – מוזיאון העם היהודי

אלבז נולד בעיר קזבלנקה במרוקו. כאשר היה בן 8 חודשים עלה לישראל עם הוריו וארבעת אחיו, והם התיישבו בחולון בשכונת תל גיבורים. בשנים 1982–1986, לאחר שחרורו משירות חובה בצה"ל, למד בשנקר - בית ספר גבוה להנדסה ולעיצוב (כשמו היום), ברמת גן. עבד ובלט ביצירתו בתחום האופנה. אלבז חי משנת 1993 בזוגיות עם אלכס קו (Alex Koo), מנהל השיווק של בית האופנה לנוון[1].

אלבר אלבז נפטר ב-24 באפריל 2021, בגיל 59, לאחר שכשלושה שבועות קודם לכן נדבק בווריאנט הדרום-אפריקאי של נגיף הקורונה[2]. נקבר בבית העלמין בחולון[3][4].

חלון הראווה של בית האופנה "לנוון" במונטה קרלו. אלבר אלבז היה המנהל האמנותי של בית אופנה זה מאז שנת 2001.

קריירה מקצועית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1987 היגר אלבז לעיר ניו יורק. הוא עבד תקופת מה עבור יצרן בגדים שנועדו לאם הכלה, ומשם עבר לעבוד משך שבע שנים אצל ג'פרי בין (Geoffrey Beene), מעצב אופנה אמריקאי ידוע. אלבז טען כי צבר ניסיון וידע רב מתקופת עבודתו זו והושפע מנטייתו של בין לדחות זרמים חדשים באופנה וכן מכישרונו בבחירת בדים ועיצובם.

ביוני 1996 קיבל אלבז משרת מעצב בבית האופנה הצרפתי הידוע של גי לרוש (Guy Laroche). אלבז, שהיה עדיין אלמוני בעולם האופנה, לכד את תשומת לבו של מנהל בית האופנה של לרוש, רלף טולדנו, בציורי האופנה הנשית שלו. בעיצוביו הצליח אלבז לעדכן ולחדש את התצוגה של לרוש. בשנת 1998 עבר אלבז לעבוד בבית האופנה של איב סן-לורן שם עיצב בגדי נשים המוכנים לקנייה מן הקולב (להבדיל מבגדים הנתפרים במיוחד לפי הזמנה). אלבז בלט במשרה זו בכישרונו ועם פרישתו של איב סן-לורן מעבודה, הוא יועד להתמנות למעצב הראשי של בית האופנה. אולם, תוכנית זו לא יצאה לפועל לאחר שחברת גוצ'י רכשה את מותג הבגדים התפורים מראש של איב סן-לורן, ואלבז פוטר ממשרתו לאחר שעיצב משך שלוש עונות בלבד.

אלבז עבר לעבוד משך תקופה קצרה בבית האופנה האיטלקי קריזיה (Krizia) ובחודש אוקטובר 2001 הוא מונה למנהל האמנותי של בית האופנה לנוון (Lanvin) בפריז. לנוון הוא אחד מבתי האופנה העילית הוותיקים והמוכרים ביותר, הפועל מאז שנת 1909. החברה נקנתה בשנת 2001 על ידי קבוצת משקיעים אשר יזמה את הצעת המשרה לאלבז.

עיצובי בגדיו הנשיים והקלים ללבישה של אלבז התחבבו על עיתונות האופנה המובילה בעולם המערבי. כך למשל, כתבה עליו עורכת האופנה רבת ההשפעה של ה-International Herald Tribune, סוזי מנקס: "...אלבז הוא יקירה של כל אישה. וזה כולל את ניקול (כמו בקידמן), קייט (כמו במוס), קלואי סביני, סופיה קופולה והרבה מאוד כוכבי קולנוע עולים"[5], ואילו עורכת האופנה של ה-Independent הכתירה את דיווחה על תצוגת אביב-קיץ 2008 של בית האופנה לנוון בכותרת: "לנוון של אלבר אלבז - פשוט אלוהי"[6].

חברת לאנווין הודיעה בסוף אוקטובר 2015 על פרישתו המיידית של אלבז. הוא מצדו הבהיר שפרש עקב מחלוקת עם בעלת רוב המניות בחברה, שו-לאן וואנג.

בתחילת 2021 הקים את המותג העצמאי שלו "AZ Factory" לאחר הפסקה ארוכה. בריאיון שנתן לניו יורק טיימס הסביר שהקולקציות שלו בנויות על סיפורים: "לא יהיו קולקציות אביב־קיץ וסתיו־חורף, לא בגדי ערב ובגדי יום, לא השוק הזה והשוק הזה, אלא סדרה של קולקציות משולבות היטב, כמו קוביות לגו, שנבנות בדיוק מלא אחת על השנייה אבל ניתנות לשחרור והפרדה מלאים באותה המידה".

בספטמבר 2022 עלתה במוזיאון העיצוב בחולון התערוכה אלבר אלבז: מפעל החלומות באוצרותה של היסטוריונית האופנה יערה קידר. בתערוכה הוצגו עיצוביהם של עילית מעצבי עולם האופנה לצד עיצובים של מותג האופנה של "AZ Factory" . הייתה זו התערוכה המקיפה ביותר על מעצב העל הישראלי המצליח בכל הזמנים.

פרסים ועיטורים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Ariel Levy Ladies' Man: Alber Elbaz and the refinement of Lanvin, The New Yorker, March 16, 2009
  2. ^ איתי יעקב, אלבר אלבז, מעצב האופנה הישראלי המצליח ביותר בעולם, נפטר מקורונה בגיל 59, באתר ynet, 25 באפריל 2021
  3. ^ כבוד אחרון: הלוויתו של מעצב האופנה הישראלי אלבר אלבז, באתר וואלה, 28 באפריל 2021
  4. ^ אלבר אלבז באתר GRAVEZ
  5. ^ Suzy Menkes, At Lanvin, a master of improvisation. International Herald Tribune, May 24, 2005.
  6. ^ Susannah Frankel, Lanvin's Alber Elbaz - Simply Divine. Independent, April 14, 2008.
  7. ^ Lynn Hirschberg, The Classicist, New York Times, September 25, 2005.
  8. ^ Natalie Portman, Alber Elbaz, TIME
  9. ^ אלבר אלבז יקבל את אות לגיון הכבוד הצרפתי